НЗОК не може да санкционира болници, плащащи МРЗ

Липсва действащ Колективен трудов договор
28 май 2024 23:00, Стела Стоянова
2
НЗОК не може да санкционира болници, плащащи МРЗ
Снимка БГНЕС, архив

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) не може да наложи санкции на болниците, които не изпълняват условията за минималните възнаграждения, защото липсва действащ Колективен трудов договор (КТД). Това каза за БТА управителят на НЗОК проф. Момчил Мавров.

През април тази година приключи действието на КТД в отрасъл „Здравеопазване“, чийто срок беше две години. Нов КТД в отрасъла все още не е подписан. В досега действащия КТД се указваха начални заплати за лекар без специалност  - 2000 лв., за медицинска сестра – 1500 лв., за санитар – 910 лв., а в проекта на новия КТД се предвижда увеличение на основните месечни възнаграждения с около 30%, каза преди дни Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

В Националния рамков договор (НРД) се предвижда налагане на санкции на болниците, които не осигурят началните заплати, посочени в КТД. При липсата на действащ КТД автоматично отпада разпоредбата в НРД, според която НЗОК ще налага санкции на болниците, които не успеят да осигурят указаните начални заплати. Без наличие на КТД тези текстове остават без действие и няма база, на която НЗОК да осъществява контрол и да налага санкции, добави той.

В отговор на въпрос дали НЗОК и Българският лекарски съюз (БЛС) могат да договорят нов отлагателен период за санкциите, проф. Мавров каза, че би могло да се договори, но на този етап това не е обсъждано. По думите му страните, договарящи КТД, трябва да се замислят защо все още той не е подписан. Проблемът не е в преговорите между Касата и БЛС, а по какъв ред, при какви условия и как трябва да бъдат определяни минималните възнаграждения в здравеопазването, което зависи от синдикатите и работодателите, добави проф. Мавров. Според него, след като една от страните, преговарящи по КТД, не е съгласна с условията, означава, че има проблем не само по отношение на размера на възнагражденията, но и в начина, по който те се уреждат.

През март тази година от сдруженията на общинските, на областните, на университетските и на частните болници изразиха несъгласието си с регулирането на заплатите чрез НРД. В подписания НРД 2023-2025 г. като изискване за изпълнение на медицинските дейности са въведени прагове за минимални възнаграждения на медицинските и немедицински специалисти, както и за максимални съотношения между най-ниските и най-високите възнаграждения на работещите медици във всяка болница. В Анекса към НРД, който беше подписан на 20 февруари 2024 г., са заложени и санкции за болниците, които не изпълнят тези изисквания.

Министърът на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева каза вчера, че експертите на здравното министерство предлагат поне за още една година началните месечни възнаграждения да бъдат запазени на нивата от досега действащия КТД.

От БЛС отказаха официален коментар по казуса.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: НЗОКзаплатилекариКТД
Още от Образование
Готвят два проекта, свързани с висшето образование
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Само че то е по закон. Ама с помощта на синдикатите са си измислили дупка ГЕРБ-ДПС, и сега ще си точат парите които бяха за увеличаване на заплати, по бюджет..
1
4
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
Естествено, че няма да може. Болниците са търговски дружества според препоръките на ЕС и трябва да си гледат печалбата. На когото не му харесва - да ходи в Северна Корея.