Протест в "Ел Би Булгарикум" - служителите на стачка

Искат нормални условия на труд
28 май 2024 17:52, Стела Стоянова
14
Протест в "Ел Би Булгарикум" - служителите на стачка
Снимка БГНЕС, архив

Държавното предприятие "Ел Би Булгарикум" - производител на млечни продукти и закваски, отново се тресе от скандали.

Служителите му в производствената база във Видин се вдигнаха на протест и започнаха тридневна предупредителна стачка. Според синдикатите в дружеството протестът е за "нормални условия на труд и адекватни възнаграждения, но и да опазят дружеството от ликвидация".

Синдикатите дават ултиматум, че ако до 31 май не получат положителен отговор и не се стигне до преговори, ще преминат към последващи от закона действия - протестни митинги и ефективни стачни действия.

Работниците настояват за увеличение на основните им заплати с 30%. Те искат да се спазват графиците при сумирано изчисляване на работното време, да им бъде предоставено специализирано работно облекло, безопасни условия на труд, а също и да имат "активен диалог с ръководството на предприятието".

"Изпълнителният директор Ивайло Лилов от няколко месеца упорито и системно съсипва граденото с десетилетия", се казва в позицията на протестиращите.

Ивайло Лилов бе назначен за изпълнителен директор на "Ел Би Булгарикум" през есента на 2023 г. по времето на тогавашния министър на икономиката Богдан Богданов. През последните три години при всяка смяна на властта - независимо  дали има редовно или служебно правителство, се сменя и ръководството на държавното млекопреработвателно предприятие, при това винаги съпъствано от скандали и обвинения за лошо управление, източване на дружеството и тласкането му към приватизация, пише "Сега".

Синдикатите обвиняват Лилов, че "на собствена глава" увеличил цените на произвежданите млечни продукти с 60%, в резултат на което оборотът паднал тройно - от 20 тона месечно до едва 6-7 тона. На този фон доставките на сурово мляко били вдигнати почти двойно и в момента натрупаните във всички възможни помещения на базата количества трайни продукти достигнали 188 тона, като 11 тона от тях се съхранявали в камион.

"С този интензитет на продажби опасността да се бракуват около 150 тона продукти е съвсем реална. Това ще доведе до загуба от 3,5 млн. лв. Към тази реалност се прибавя и пълният отказ на Лилов да комуникира със служителите, както и пълното игнориране на сигналите на синдикатите", се казва в тяхната позиция. Те се жалват, че Лилов  няколко пъти е заплашвал членове на КНСБ, че ако продължават да настояват за изпълнение на тяхните искания, ще затвори базата във Видин. В момента се подготвя 10% съкращение на хората в Производствената база под претекст намаления оборот, твърдят синдикатите. И допускат, че се предприемат координирани действия за постепенна ликвидация на дружеството.

Цените на млечните продукти на "Ел Би Булгарикум" бяха драстично намалени преди повече от година - с близо 50%. Така килограм краве сирене стана около 10 лв, а кашкавалът - 15 лв. Тогавашното ръководство на компанията, подкрепено от министъра на икономиката Никола Стоянов, свалиха цените с аргумента, че са договорени по-добри условия за доставка на суровините. Големите търговски вериги отказаха да продават продуктите на Ел Би на тези цени, като потребителите можеха да ги закупят евтино само във фирмените магазини на компанията и в търговските обекти на ЦКС.

Няколко месеца след смяната на властта и последвалата смяна на ръководството на "Ел Би Булгарикум" цените на сиренето и кашкавала отново бяха увеличени. "От неправилното остойностяване дружеството не може да покрива разходите си", посочи тогава Ивайло Лилов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: стачкаЕл Би Булгарикум
Още от Образование
Готвят два проекта, свързани с висшето образование
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пеевски протрива ръце
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
редно е да вдигнете заплатите ... все пак продукта им се продава и не застоява ( не се изхвъля или преработва под друга форма) . 30% са малко обаче . минимум с 50 % трябва да ги вдигнете !
9
0
 
6
 
! Отговори
Longkar преди 2 седмици
Този Лилов е по близо до гей обществото отколкото до производство и то на мляко
8
0
 
3
 
! Отговори
Жан Гечев преди 2 седмици
Иво Лилов всички го знаят. Краде в голями размери и всичко което може
7
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Значи магазините са отказали да купуват истинско сирене и кашкавал за 10 и 15 лв ,защото ги е страх,че печалбата ще им е по-малка от фалшивите буламачи с палмово масло
6
0
 
8
 
! Отговори
mda преди 2 седмици
Няма държавност и никога няма да има
5
0
 
16
 
! Отговори
Рейвън преди 2 седмици
Абсолютната безстопанственост води до бърза ликвидация и приватизация...този филм е вече въртян до втръсване и само отговорните институции не го вдяват или им е втълпено да не го правят...Иначе като качество на продуктите са топ.Има ги само в Била и това е една от причините да пазарувам там.
4
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Навсякъде се подиграват с труда на хората. Във всички хранителни вериги осигуряват хората около минималната заплата, а на плакати пишат други заплати, не се спазва правото на хората сами да определят кога ще са в отпуск, не се спазват почивките, както и 8 ч. раб. време. Не може касиерите след 8 ч. на каса тепърва да ходят да се отчитат, както и останалите да ги задържат. Спящите инспекции с некадърни кадри до кога ще бездействат.
3
21
 
4
 
! Отговори
Началник преди 2 седмици
Като не искат да бачкат за тия заплати ще вземем индийци да бачкат за 50% от настоящото! Там е пълно с млади хора в активна възраст и хем ще си купя нов мерджан, хем ще има кой да бачка. Ай сиктир и претенции!
2
4
 
12
 
! Отговори
чьочко преди 2 седмици
Европа се Обединява за Масов Протест. На 4 юни фермери от цяла Европа ще се съберат в Брюксел, за да се противопоставят на дневния ред на ЕС за климата. Споделяйте широко, тъй като основните медии може да пренебрегнат това решаващо събитие.
1
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ако го изгоните тоя и свалите цената на млякото и на другите продукти, ще ви призная!