»ма пари за болниците, но не се използват правилно

Ќиските заплати и липса на политическа вол€ убиват клиниките
30 май 2024 13:01, јниси€ »ванова
4
»ма пари за болниците, но не се използват правилно
—нимка: Bulgaria ON AIR

ћинистерството на здравеопазването предложи преди дни минималните прагове от 2000 лева за лекар, 1500 лева за медицинска сестра и 910 лева за санитар да са в сила още една година. — това предложение обаче не са съгласни от Ѕългарски€ лекарски съюз и  Ќ—Ѕ.

"»ма един анализ на ћинистерството на здравеопазването, който към февруари месец казва, че от 181 държавни болници само 60 са достигнали нивата на предишни€ колективен трудов договор ( “ƒ), който изтече минали€ месец и съответно не би тр€бвало да подписваме ново, защото пари н€ма. јз не съм съгласна с това, защото за тези две години и два месеца, откакто е подписано предишното, клиничните пътеки са увеличавани три пъти, съответно и бюджетът на «дравната каса е увеличен повече от 30 пъти. ќб€снението, че н€ма пари, не е валидно", за€ви –осица ѕалешникова от ћедицинската федераци€ към  “ "ѕодкрепа" в ефира на "Ѕългари€ сутрин".

“€ подчерта, че ако в Ѕългари€ заплатите за служителите в болниците останат на същото ниво, кадрите в страната ще изб€гат.

"јз съм противник на ц€лата иде€ с н€какви национални прагове за работните заплати. —амата иде€, по ко€то е построено финансирането на лечебните заведени€, е на базата на извършената дейност - колкото повече дейност се извършва, толкова повече постъплени€ ще има и при това положение, управлението на тази болница може да коригира заплатите надолу или нагоре. јко болницата н€ма достатъчно обем дейност и ние фиксираме н€каква заплата, ко€то тр€бва да се получава, само по себе си това е път да убием тази болница", коментира бивши€т директор на болница "ѕирогов" доц. —пас —пасков за Bulgaria ON AIR.

ѕо негови думи е необходимо да бъде реорганизирана дейността на болниците, за да може звената, които не извършват достатъчен обем работа, да не забав€т развитието на лечебното заведение.

"јко говорим за корекци€ на заплатите, е наложителна корекци€та в болниците, които имат сравнително малък обем дейност, и тук е въпросът за равновесието - иде€та за този начин на разплащане беше този - където има по-гол€м обем дейност, да се получи по-добро финансиране и по-високи заплати за служителите, а там където има по-малък обем дейност, евентуално да се прегрупира, да се направи реорганизаци€ на дейността и т€ да върви колкото може по-добре", каза още доц. —пасков.

"Ќ€ма политическа вол€ да бъде оправен сбъркани€т модел. Ќикой министър, нито парти€ се ангажира да поправи нещата и те върв€т все по-трагично към загубата на повече и повече персонал в болниците", отбел€за ѕалешникова.

“€ подчерта, че е възможно да се стигне отново до протести и стачни действи€ в сектора на здравеопазването.

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


4
ќще от ќбщество
 о€ е първата българка с документ, че си е правила пластична операци€?
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
3
1
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 седмици
–о€т се много мед центрове собственост на доценти и професори от т нар държ болници.— тез мед центрове се изнудват хората и това го зна€т от ”правл€ващите.Ќищо лошо нека си откриват центрове но да си работ€т само там не и в болниците.“ова така направено е изнудване на болни хора да минат първо през тез центрове за да могат да се лекуват в болниците
2
1
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 седмици
≈стествено че е така .щом аз плащам луди пари за здравни осигуровки а накра€ тоз дето плаща 30лв и тоз дето плаща 300лв плащат еднакво в болниците за какво иде реч.«атова че има един рекет като избор на екип който е еднакъв за всички за тоз дето плаща 30 и тоз дето плаща 300лв на месец е едно и също и аз ще ¬и кажа след като получавам едно и също искам да плащам едно и също т.е 30лв на месец не 300 с останалите мога да се включа в допълнително здр осигур€ване
1
1
 
6
 
! ќтговори
 ръчматъ преди 2 седмици
"""""""""»ма пари за болниците, но не се използват правилно""""""""" --------------- ƒемек,  радат да ги е..., кът за —ветовну!!!