Милошев за работната ръка по морето: Положението е много зле

Цената на труда не е най-големият проблем
30 май 2024 09:10, Нели Христова
109
Милошев за работната ръка по морето: Положението е много зле
Снимка: БГНЕС

В България липсва работна ръка – въпреки че има безработни, въпреки че има бежанци, а за летния туристически сезон, положението е много зле. Това заяви служебният министър на туризма Евтим Милошев.

Туризмът търси 27 хиляди работници. Внасянето на работна сила от Европа е трудно, тъй като България не е най-скъпият пазар на стария континент. Страната ни вече не е атрактивен пазар и за работници от Молдова и Турция, откъдето доскоро имаше интерес.

Тенденциите, които се определят от посредниците на потоци на работна ръка, тази година са Бангладеш, Непал, Киргистан.

Ако някой си мисли, че вкарването на работници от тези страни е по-лесно от наемането на българи, се лъже, подчерта министърът.

Процесът е дълъг и той не решава проблемите, които сега съществуват. Необходимо е дуално обучение, издигане на престижа, каза още Милошев пред бТВ тази сутрин.

Според Милошев цената на труда не е най-големият проблем. Работодателите са готови да дават много високи пари, за да има осигурен персонал, особено по време на летния туристически сезон, каза министърът.

Когато нещо е дефицитно, то струва скъпо. За този сезон бизнесът е готов да увеличи с поне 20% заплащането на всички професии в туризма, съобщи Милошев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от Общество
От края на юни можем да ходим за ТЕЛК и в други градове
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Значи индийци от Индия работят вече в българските ресторанти на българския бизнес? Повдига ми се. Край с бизнеса на българските манджари.
100
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Туристите ще избягат от персонала от Индия, Бангладеш. Никой повече няма да се върне.
99
0
 
9
 
! Отговори
Поредния луд министъ преди 3 седмици
"Според Милошев цената на труда не е най-големият проблем. Работодателите са готови да дават много високи пари, за да има осигурен персонал, особено по време на летния туристически сезон, каза министърът" и този министър живее в друга реалност.
98
0
 
7
 
! Отговори
реалността: преди 3 седмици
"Ние имаме 360 хиляди работещи в туризма. Чужденците, които ще работят, са 7 хиляди. Туризмът е пазарна икономика и това не е проблем на обществото - да учим тези, които са в туризма, как да си намерят кадри и как да ги задържат", коментира директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов
97
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хахаха! Музика в моите уши! Откога чакам да ви погледам сеира! Айде да ви видя сега как за един месец квалифицираният работник от Бангладеш хем ще научи занаята, хем ще научи български! Вие ако успеете да постигнете такова скоростно обучение, ще ви дадат Нобелови награди бе! Айде, гърчете се! А като следваща стъпка си внесете и туристи от Индия и Пакистан, защото нормални хора няма да припарят по Черноморието!
96
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Видях по телевизията репортаж с индиец работещ в ресторант тук са
95
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
От Бангладеш и Виетнам пишеше в статията, която наскоро бе пусната, че идвали и щели да ги обучават тук, не от Индия - моя грешка.
94
0
 
17
 
! Отговори
/продълж./ преди 3 седмици
Сега ще кажете - ами те нямат опит. Ама нали съвсем скоро имаше статия, че от Индия като дойдели сте щели да ги обучавате. Значи от Индия може да са без опит, защо и тук да не може?
93
1
 
5
 
! Отговори
Боже Господи, преди 3 седмици
нали има 150 хил. безработни записани в бюрата по труда. (Безработните през първото тримесечие са 152 хиляди, като на годишна база броят им се увеличава с над 17 хил.) На вас ви трябват 27 хил. души. Ами пуснете си обяви, че търсите из бюрата по страната. Опишете там заплати, подслон. /продълж./
92
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Като няма-няма.
91
0
 
22
 
! Отговори
Матрял преди 3 седмици
Три месеца работа,но последният месец не се плаща, удръжки за инвентар и прочие.стандартен номер...
90
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Прав е другаря Милошев, ако може да плащат по лев за ден на човек и хората сами да си намират къде да нощуват - може и по пейки, тогава щеше да върви бизнеса на мутро-хотелиерите.
89
1
 
31
 
! Отговори
Дид преди 3 седмици
Бизнеса е готов, но не ги дава!И така всяка година.Внасяли работници от Бангладеш и се оплакват, че им излизали по над 3 хиляди на месец, но на нашенци не искат да дадат такива пари.
88
6
 
5
 
! Отговори
СМЕХ... преди 3 седмици
АМИ ---ЗА 2-МЕСЕЦА И ПОЛОВИНА КУРОРТ ......толкова дават, бе.......ВИЕ ДА НЕ СИ МИСЛИТЕ , ЧЕ НЯКОЙ ЩЕ ВИ ОСИГУРИ ОСТАНАЛИТЕ МЕСЕЦИ "ПЛАТЕН ОТПУСК"----НЕМА ТАКЪВ *** ЕТ...ха,ха,хааааа.../дори и на държавна службица/
87
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
е щом и от многомилионна Турция не искат хората тука да работят, значи има нещо много гнило в бг-работодателите...
86
0
 
16
 
! Отговори
..много е зле ,бе... преди 3 седмици
....ЕТО...... ВЕЧЕ СИ БЪРКАМ В ОЧИТЕ И ПЛАЧА...
85
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Много е зле, защото никой не предлага работа на българите!!
84
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Никакъв внос на индиици. НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА престъпниците по морето имат ли бизнес, или не.
83
0
 
28
 
! Отговори
?!?!?! преди 3 седмици
Евтиното излиза скъпо!!! Добро Утро на БГ робовладелците!!!
82
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да фалират, алчни хотелиери и ресторантьори решиха, че ден година храни. Даже ако политиците ни имаха топки щяха да забранят внос на хора от трети страни и да видите тогава пазарът как ще се саморегулира.