»нспекци€та по труда: ¬се повече непълнолетни у нас работ€т

«а миналата година издадените разрешени€ са 15 000
12 юни 2024 22:22, —тела —то€нова
35
»нспекци€та по труда: ¬се повече непълнолетни у нас работ€т
—нимка Ѕ√Ќ≈—, архив

Ќепрекъснато се увеличава бро€т на издадените разрешени€ за работа на непълнолетни, сочат данните на √лавна инспекци€ по труда.

«а първите пет месеца на 2024 г. те са 3404, като над 3300 от т€х са за лица от 16 до 18 години. Ќай-много разрешени€ са предоставени в областите Ѕургас, ¬арна, ѕловдив, —офи€ град, —офийска област и Ѕлагоевград.

«а сравнение, през първите пет месеца на миналата година издадените разрешени€ за работа на непълнолетни са 2545, а за ц€лата година - близо 15 000. «а 2022 година те са били малко под 12 000, а преди Covid пандеми€та - по-малко от 9500.

«аконодателството в Ѕългари€ защитава децата от трудова експлоатаци€. ¬ него е регламентирана забрана за работа до 16 години, както и специална закрила на непълнолетните работници и служители.

ѕредвидени са и изключени€ за започване на работа и по-рано за талантливи деца, за включването им във филмови продукции, в театрални трупи, музикални състави и др.

Ќепълнолетни могат да бъдат наети на работа само след предварително разрешение от »нспекци€та по труда. јко подадените от работодател€ документи са коректни, е създадена организаци€ решение от »нспекци€та по труда да има в рамките на 2 дни, въпреки че срокът е 7-дневен. ќт работодателите се изискват документи, които са задължителни за вс€ко работно м€сто, независимо дали на него ще се наемат непълнолетни, или пълнолетни лица. –азликата е, че при наемане на лица под 18 години те се представ€т предварително в »нспекци€та, а при наемане на пълнолетни – при проверка. Ќаемането на непълнолетни лица без разрешение от »нспекци€та по труда се счита за престъпление.

ѕри установ€ване на такова нарушение се уведом€ва ѕрокуратурата за стартиране на наказателно производство, съобщава ЅЌ–.
 

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


35
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
18
2
 
0
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
Ѕраво, дано се научим, като јмерика, стане на 18, шут и да се спас€ва, а тука ги гледат, докато н€кой пукне. ѕосле, не ставали за нищо.
17
0
 
8
 
! ќтговори
ƒзъ преди 1 месец
Ќещо не се разбира миналата седмица ревеме че незнам колко хил€ди младежи нито работ€т нито учат сега незнам колко хил€ди 16-18 годишни били работили.. освен да кажа, че надеждата е в тези подрастващи и че има веро€тност н€кой да се труди у та€ държава, щото сме на път да не можем крушка да си сменим без да търсим майстор. Ѕраво на младежите!
16
0
 
8
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
да продаваш райски газ и хелий по чалготеките не е работа :)))
15
0
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
¬ижте видеата как 10г, 14г се дрогират в дискотеките.  ак припадат пи€ни и върт€т кючеци. ¬ижте, ама не ви ги полазват защото е страшно. —лед време да не се питате ама как така. “огава ще е късно. ƒеца на деца продават дрога в дискотеките и не само. ≈ това е Ѕ√ детството в момента.
14
0
 
7
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
«а робовладелците тр€бват роби. јнгли€- 19 век.  ойто не си учи уроците едно време при бай “одор и после подскачаше на ќрлов ћост, сега децата му и внуците му са роби на чорбаджиите!
13
1
 
5
 
! ќтговори
Who Cares преди 1 месец
«атова пък пълнолетните си драпат мадурите.
12
1
 
10
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ƒо ≈¬–ј«»…— » ÷≈ЌЌќ—“» - “ези, които на 14 г. вече имат деца, ако са с бълг.гражданство н€ма нужда да работ€т. “е и не мисл€т да го прав€т, затова се захващат още на 12-13 г. да създават бaнkoмaтчeтa.
11
3
 
1
 
! ќтговори
ƒо 13 преди 1 месец
ƒо до 12 - “еб и за слугинаж н€ма да те вземат на «апад.
10
2
 
0
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ƒо јнонимен 5 - ѕрез 2010 г. ли навърши пълнолетие?
9
3
 
6
 
! ќтговори
≈¬–ј«»…— » ÷≈ЌЌќ—“» преди 1 месец
“о като на 14 г, тр€бва са храниш бебе и семейство да издържаш...
8
2
 
11
 
! ќтговори
в-к —тършел преди 1 месец
–аботиш на кого; работиш за какво?! ѕо-богат ли ще станеш, по-възвишен или целеустремен може би?
7
1
 
10
 
! ќтговори
от 13 преди 1 месец
ƒа по€сн€. Ќ≈“Ќј“ј заплата на »“ спец у нас е ѕќ-¬»—ќ ј от нетната на такъв в √ермани€ към момента. Ќо разходите за труд тук за повече от 3 пъти по-ниски. “ова е. “ука спец илиза 30к, на запад- 110к. ј спецът тука получава крайно повече от немеца. ќт 5 години тенденци€та е такава. «ападът иска  ¬јЋ»‘»÷»–јЌ» кадри, а не ратаи. ќт такива се пренасити.
6
7
 
11
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
“р€бват роби, н€ма как така е по заповед на запада. ƒокато западните деца се наслаждават на чудесно детство, нашите се дрогират, просте€т и работ€т. „удеси€.
5
1
 
13
 
! ќтговори
до 8 преди 1 месец
’оди върти геврека на баничарката и не се прави на интересен!
4
16
 
6
 
! ќтговори
Ѕизнесмен с јуди преди 1 месец
ѕробвах, ама не е изгодно. ¬карах във фабриката група 10-годишни. ѕуснах ги умерено - на 16-часов работен ден, 8 часа да сп€т в бунгалата. Ќа втората седмица почнаха да се разбол€ват. » сега, като се разболее н€кой, вечно си пред дилемата дали да харчиш пари да се лекува, или да го смен€ш с нов, когото тр€бва да обучаваш на работата. јз лекувах, лекувах, но посто€нно половината са болни. ƒаже им вдигнах храната - вс€ка седмица им давах месо (от едно 60-годишно от кенгуру). Ќе помага!
3
4
 
7
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
Ќали има 1 милион младежи дето нито учат нито бачкат :)))
2
3
 
9
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
Ќека работ€т, лошо н€ма. „е колко от пълнолетните не работ€т.......
1
4
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
 ато балонеси ли :)))