Богослов: БПЦ се ориентира повече към Вселенската патриаршия

Всеки един от тримата е достоен да бъде патриарх, посочи д-р Благовест Върбаков
20 юни 2024 22:09, Красимир Ангелов
25

Светият Синод на Българската православна църква избра тримата кандидати, от които на 30 юни ще бъде избран новият български патриарх.

"Не беше изненада, че имаше такова напрежение, защото лобитата се откриха ясно, но подозирахме, че би могло и в утрешния ден да се проведат изборите. Но с колеги състуденти духовници, някои митрополити и от бялото духовенство стигнахме до убеждението, че удачно беше да бъде избран и Сливенски митрополит. Лобитата са навсякъде присъщи, във всички организации, включително и църквата като човешка структура", каза богословът д-р Благовест Върбаков в студиото на "Денят ON AIR".

"Поглеждайки назад в историята на нашата църква, има прояви на лобита. Едните лобита са ориентирани към изток, другите към запад, другите са по-центрирани. Лобито е за влияние в нашата родна църква. Архимандрит Никанор спомена, че някога, когато Българската православна църква отказва да участва на събора в Крит, излиза със становище, което се оказва, че е едно към едно с Руската църква. Но сега явно не е така и Българска църква се ориентира повече към Вселенската патриаршия", допълни д-р Върбаков за Bulgaria ON AIR.

Попитан доколко е силно лобито на Москва, богословът отговори: "Дотолкова, че да повлияе на патриаршеския избор. Митрополит Николай направи няколко знакови посещения, миналата седмица беше в Дубай. Така че виждаме една лавираща позиция, ние мислехме, че той симпатизира на Московската патриаршия, но той е в много добри отношения с Вселенския патриарх Вартоломей".

"Преди няколко месеца в публичното пространство съобщих, че юни месец е много важен за България. Едно, че трябва да се избира правителство, друго че трябва да се избере патриарх. За разлика от миналия път, когато трябваше да се извършва челната тройка за патриарх - този, който беше вместо предстоятел - покойният Варненски Кирил, той не влезе в тройката, а тук виждаме, че още с първи тур Врачанският Григорий с 11 гласа от 14 влезе", поясни богословът.

Той е на мнение, че всеки един от тримата е достоен да бъде патриарх.

"Връх на наглостта е политическа партия да взима отношение по вътрешно църковните дела на БПЦ. "Възраждане" да иска свикване на КСНС - скандално и неприемливо. Ще бъде избран този, който българският народ заслужава. Дядо Григорий беше логично да е в челната тройка. Той е компромисна личност", добави д-р Благовест Върбаков.

Той прогнозира, че именно Григорий ще е новият патриарх.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От доста време се люшкаме в зависимости от гръцката или руската църква.Основната част на бг висше духовенство е свързано с ДС, а от тук с СССР /днес Русия/ Засилването на гръцкото влияние следва да се разглежда като опит за еманципиране от Русия, което на фона на днешната война на изток е положително.
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бог не ни е изоставил, щом като гръкоманите не влязоха в тройката, Гавриил е влязъл от първото класиране, но за останалите двама е имало 40 гласувания, цели 8 часа
22
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
руската православна църква води богослуженията на старобългарски, а гърците на гръцки, така че кое е по-добре за нас преценете сами
21
2
 
6
 
! Отговори
Накратко : преди 1 месец
И защо половонеопределеното плешУ с цайси на снимката иска БПЦ да е зависима от Турската и Гръцката?!?!? Пак ли Путин е в стаята и зад гърба му стоят орди от русофили?!? Докога гейополитиката на Посолството ще определя съдбата на все още суверената държава България?!?
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Долу Фанариотите!
19
4
 
5
 
! Отговори
Дано преди 1 месец
да не изберат Ловчанския митрополит. Много е свързан с Москва. Другите са млади 52- 53 годишни, а този Гавраил е 73 годишен.
18
4
 
3
 
! Отговори
Бял дим през комина преди 1 месец
От изгорено досие ще е знак, че имаме нов патриарх.
17
5
 
6
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
Пропуска се съществената подробност, че РПЦ на полковник Гундяев е еретична от 1923 година насам, когато започва да сътрудничестничи на болшевишката власт. През 1917 година патриарх Тихон анатемосва болшевиките и техните сътрудници, което означава, че впоследствие през 23г. РПЦ попада под собствената си анатема. Даже съвременното име на руската църква е измислено от Сталин през 43 г. Преди това се е казвала Православна Руска църква.
16
3
 
1
 
! Отговори
СтудентскиКурвиБело преди 1 месец
12 Не му трябва повече.Важното е че кръстиха чалга клуб на него е казва се Мазо но на всеки чалгар е ясно че това е клуб в чест на Вазов
15
4
 
6
 
! Отговори
Черният Папа преди 1 месец
В България попа минава през милицюнерското преди семинарията.ДС килимявки нищо общо с БОГ!
14
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да към въртоломей най-големия бългоро мразец браво.
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Предатели
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вазов е русофил и какво, народен поет, пожелал да няма никакъв паметник на гроба му, само камък с името и кръстче
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 8, и кой има смирен вид, Николай ли или Киприан, и двамата гръкомани
10
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
гръкомани, толкова трудно сме изхвърлили гръцкия език от църквите, а те искат отново да го наложат, братя Миладинови са загинали в затвора наклеветени от гръцки фанариоти, гърците са унищожавали книгите по българските манастири за да няма следа от българската история
9
4
 
6
 
! Отговори
българина преди 1 месец
руската е православна, отидат към турция или католиците повече няма да им стъпя
8
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
4 Това не пречи да е путинист и русофил. Даниил е агент на ДС. Изобщо няма вид на смирен божи служител.
7
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Спиране на 50 милиона попска субсидия - поповете са милионери с имоти :)))
6
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
кви вселени, кви 5 лева ? християнството е 'дар' от израел за подчинение на гоите, а православието е измислено от русия с цел руско влияние
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
какви агенти, Гавриил не е бил агент и затова еуаствал при предишния избор на патриарх, а Даниил през 1989 година е бил на 17 години, а Григорий на 18