Лютеница, компоти... Прави ли българинът по-малко зимнина?

Консервирането си струва, само ако продукцията е собствена, смятат копувачи
88
Лютеница, компоти... Прави ли българинът по-малко зимнина?
Снимка: БГНЕС

Времето постепенно отива към есенно, а сезонът на правенето на зимнина вече започна, макар да продължава активно дори през октомври. Доколко обаче българинът продължава с традициите да си приготвя буркани за зимата?

Проверка по столичните пазари на БГНЕС показва, че все по-малко зимнина с купена продукция правят българите.

Правенето на зимнина си струва само ако продукцията е собствена не само заради качеството на произведеното, но и заради цената, разказват купувачи. Така например, цената на килограм хубави червени чушки, ключови за производството на домашна лютеница, струва шест лева за килограм на най-стария пазар в Столицата – Женския. На определени сергии може да бъде намерена и капия за около 2 лв., но качеството й е много, много съмнително, казва Божидар, който вече е патил от покупката на евтина стока.

Килограм от зелените чушки струва поне 5 лв., като стока с по-ниско качество може да бъде закупена за около 3 лв. за килограм.

По около и над 10 лева за килограм вървят и различните видове люти чушки – от рибките, през „козия рог“, Джулюнската шипка, жълтите камбички, чорбаджийките, фефероните и кайенките. Те са основна суровина за „пуканите“ люти чушки, които са отлично средство за стопляне за студените зимни месеци.

Около два лева за килограм струват и сините сливи. Желаещи да правят сладко от тях, обаче, липсват. Повечето хора ги купуват за сурова консумация, защото бурканче сладко или мармалад от тях се връзва на около 5 лв., като се имат предвид захарта и електричеството за производството.

Българските праскови за компоти се продават за около два лева. От 6-8 праскови, колкото е килограм, може да се направят 4 буркана компоти, изчисли пазаруващ столичанин.

А времето за прословутите туршии все още не е дошло, защото за тяхното приготвяне времето трябва да е значително по-хладно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
1
 
1
 
! Отговори
През зимата преди 1 месец
българина се подготвя за умиране и не му трябва зимнина, защото не може да я изяде! Десета бустерна и през зимата не е необходима зимнина, освен това планетата се затопля и след някоя друга година ще си искаме соца, защото бананите заради, които си разрушихме страната ще растат вече у нас! Каква чиста и хубава утопия или дистопия беше! Все едно! Де.бил.ите няма да ме разберат!
81
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Я дайте малко да поспорим за рецептата на лютеницата :))))) Кой как я прави? Съставки, съотношение? Подправки?
80
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега целогодишно има чушки, домати и различни плодове, няма смисъл да се правят туршии и компоти. Има чудесни консервирани зарзавати за готвене, не само български. Има и разнообразни сладка. По рано нямаше такова нещо, затова есенно време лудвахме от хамалогия, свързана с консервирането.
79
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 77, добави и буболечките, които никак не са рядкост. Въпрос на осъзнатост е човек да се храни с чисти продукти. Тази година ми беше тестова година с производството на плодове и зеленчуци. Догодина целта ми е да си произведа толкова, колкото консумираме цялото семейство. Любопитно ми е дали ще успеем да произведем и за зимнина или първоначално ще трябва да оптимизираме процесите. Интересното е, че с малко желание се постигат добри резултати след работно време :)
78
3
 
4
 
! Отговори
Lina преди 1 месец
По селата хората оцеляват, благодарение на зимнината и печките на дърва.
77
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зимнина се прави, ако искаш да ядеш що годе истинска храна. Поне ние си знаем какво слагаме в лютеницата, за разлика от купешките, в които има цялата Менделеева таблица, да не говорим, че са пълни със захар и нишесте.
76
2
 
1
 
! Отговори
Джерито преди 1 месец
До Анонимен.Даа.Видях Мелания Тръмп как вари в една тава лютеница на поляната в Капитолия.А чушките бяха от Куртово Конаре.Меркел и за нея бях чел,че вари компоти в стара пералня "елпром"-Варна.
75
0
 
1
 
! Отговори
Аз съм преди 1 месец
На снимката капия перфектна на два лева,статията пълен шит...
74
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
КОгато една държава контролира цената на имотите под наем, строителите започват да строят само луксозни имоти(тъй като те нямат контролирана цена). Същото ще се случи, ако се контролират цените на храните. Ако сега мрънкате, че храните са отровни... изчакайте да видите какво ще ядете при контролирани цени. И сега хлябът има контролирана цена. Само луд би дал пари за това, което се продава като хляб! Потресаващо е, че 35 години минаха и все още има хора, които не са научили елементарни неща.
73
0
 
2
 
! Отговори
купувачи а не " преди 1 месец
неграмотни мутри нещастни, нали се сещате за следващата стъпка
72
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не било компоти, било компютри
71
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чушката не се пече, понеже в кората на чушката е цялото съдържания за здраве на хората от чушката. Там има СИЛИЦИЙ ... Яжте Сурови Чушки и Сурови Люти Чушки и по една чаена лъжичка на ден Лют Червен Каене Пепер и ще имате пречистени кръвни Тръби - Вени и Артерии..... И Господ Ще бъде с Вас. а не Лекарите с Вас!
70
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Едно ченге от КАТ ми каза, че запла не му е нужна, понеже "Хората които пият, за него били по-щедри от трезвените!".... а пиячите са много.... Алкохол по магазините и кръчмите всякакъв има! Вече кой ти вари сам ракия?
69
3
 
3
 
! Отговори
Хахаххахаххаха преди 1 месец
До Емигрант, именно защо СМЕ свидетели на икономиките на Запад ти казвам, че таван на цените НЯМА! Стига си измисля разни неща за да си докажеш тезата. Контролираната цена води до изменения, заради които още плащаме сметки! Или сте прекалено късопаметни, или сте просттации без елементарна мисъл в кратуните! Не ви кефи да се печатат пари безразборно, но безплатна храна сте готови да приемете? Вероятно има специална диагноза за такива като теб.
68
0
 
9
 
! Отговори
тертиплия преди 1 месец
П А Т Л А Д ЖА Н е забранена дума тук. Не съм правил никакви асоциации с черната раса
67
1
 
6
 
! Отговори
тертиплия преди 1 месец
Лютеници и консерви - не. Ама прясно изпечената червена чушка и *** са едни от най-вкусните неща на този свят. За мене де, не ги натрапвам на никого. На вкус и на цвят - приятели няма. През ден строявам децата да изпекат по 20-тина чушки в чушкопека.
66
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 46, ако най-добрата книга според теб е живота... сега разбирам защо сте бедни, п;р00стти и злобни :) Яжте магазинските неща, но се оплаквайте после, че ни писна от мрънкалници като вас! От друга страна ми харесва да ви гледам как цвилите и се гърчите.
65
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Селянинът с двете ферарита в гаража пак чака да се спука долара. Ей, слабоумнико копейкаджийски, жалкият ти живот мина докато чакаш да падне гнилия капитализъм.
64
3
 
14
 
! Отговори
До 59 преди 1 месец
То това ви остана последната надежда русофилска - да настане апокалипсис за да заличи позора от проваленият ви жизнь и жалкото ви съществувание. Само че да ти кажа и в апокалипсис пак ще сме по-добре от теб, защото то не е само да имаш кофички с разсад и бидон ракия в мазето, ами трябва и предприемчивост и находчивост, от която ти, като потомствен роб си лишен на генетично ниво.
63
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Помня как докато чакахме "светлото бъдеще", хората палеха огньове пред блоковете за да си приготвят зимнина. Все още някои плиткоумници копнеят по онези мизирни времена.