Киев приветства завърналата се Юлия Тимошенко

Тя бе посрещана от хиляди симпатизанти, опозиционни лидери и дъщеря си Евгения
Обновена: 23 фев 2014 09:44 | 22 фев 2014 20:37, Красимир Ангелов
461

Снимка: Reuters

Освободеният лидер на опозицията в Украйна Юлия Тимошенко вече е в Киев и бе приветствана от свои симпатизанти, предаде Reuters.

Бившият премиер на Украйна кацна малко преди 20 часа с полет от Харков и бе посрещната от дъщеря си Евгения и опозиционния лидер Арсений Яценюк.

Още по темата

Самата Тимошенко изрази увереност, че Украйна скоро ще стане член на Европейския съюз и "това ще промени всичко", предаде ИТАР-ТАСС.

Необходимо е да бъдат наказани всички, виновни за смъртта на хора при сблъсъците в Киев, подчерта тя пред журналисти при пристигането си със самолет от Харков на международното летище на столицата "Жуляни". В противен случай "нама да сме достойни за паметта на хората, които загинаха и откриха за нас  пътя", предупреди тя.

Тимошенко се отправи към улица "Грушевски", за да отдаде почит на загиналите при сблъсъците. След това тя ще отиде на  Евромайдана, площад "Независимост" в центъра на Киев. Малко след 21,30 часа Тимошенко бе посрещната триумфално на площад "Независимост".

В инвалидна количка, Тимошенко тя бе поздравена от десетките  хиляди хора, които са се събрали на Евромайдана. През сълзи тя  първо приветства героите на Украйна - демонстрантите, включително онези, които са дали живота си.

"Героите никога не умират", извика тя и подчерта, че протестите трябва да продължат, докато постигнат всички свои цели.

"Задължени сме да направим няколко неща. Задължени сме да доведем на Майдана Янукович и цялата сган, която се е събрала около него”, заяви Тимошенко.

Тя заяви още, че ще бъде гарант за изпълнението на всички искания на протестиращите. "Аз ще бъда гарант за това да бъдат изпълнени всичките ви искания”, заяви Тимошенко.

"В никакъв случай не трябва да се допуска разделянето на страната. Не бива да се допуска Украйна да се разпадне на отделни губернии”, подчерта Тимошенко.

Символ на прозападната Оранжева революция в бившата съветска република през 2004 г., Юлия Тимошенко бе осъдена през 2010 г. на 7 години затвор за злоупотреба със служебно положение след избирането на Виктор Янукович за президент по-рано през същата  година.

Както Dnes.bg съобщи, по-рано днес освободеният лидер на опозицията в Украйна Юлия Тимошенко обяви, че възнамерява да участва на изборите за президент на Украйна, насрочени от парламента за 25 май.

Ще се кандидатирам за поста на президент”, заяви Тимошенко, преди да отлети от Харков за Киев. Тимошенко бе изведена от болницата в инвалидна количка, но с бодър вид.

Освобождаването на Юлия Тимошенко бе приветствано лично от председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. То стана възможно, след като парламентът в Киев прие промени в наказателния кодекс,
което позволи Тимошенко да излезе на свобода. Тя излежаваше седемгодишна присъда за злоупотреба със служебно положение.

Освобождаването на Юлия Тимошенко е исторически момент за Украйна и Европа, заяви от своя страна и председателят на Европейския парламент Мартин Шулц. Той отдаде почит на "мирните демонстранти" и призова всички в Украйна да запазят спокойствие. Шулц изрази особено задоволство от свикването на предсрочни президентски избори на 25 май.

САЩ също приветстваха освобождаването от затвора на Тимошенко и обещаха да работят заедно с Русия, Европейския съюз и международни организации в подкрепа на една обединена и демократична Украйна.

"Ние последователно призоваваме за деескалиране на насилието, промени в конституцията, коалиционно правителство и предсрочни избори", припомни Белият дом. Според американското президентство "днешните събития ни приближават към тази цел".

Тази вечер стана ясно още, че екраинската гранична служба не е позволила на отстранените от длъжност главен прокурор на Украйна Виктор Пшонка и министър на доходите и приходите Александър Клименко да напуснат територията на страната, предаде УНИАН.

Пшонка и Клименко са се опитали да напуснат страната с чартърен полет от летището в град Донецк. Граничните власти са се опитали да ги задържат, но охраната им е оказала съпротива, след което Пшонка и Клименко са напуснали територията на летището в неизвестна посока. Бившият украински министър на вътрешните работи Виталий Захарченко също е направил неуспешен опит да напусне страната, съобщи агенцията.

По-рано през деня бе съобщено, че и украинският президент Виктор Янукович, за чието отстраняване
парламентът гласува днес, се е опитал да напусне страната с  чартърен полет от летището на източния град Донецк, но е бил спрян поради липса на документи.

"Днес от летището в град Донецк се опита да излети чартърен полет, нямащ оформени гранични документи”, съобщи помощник-председателят на украинската Държавната гранична служба Сергей Астахов. Според граничните власти на борда на самолета се е намирал отстраненият от Върховната Рада президент на Украйна Виктор Янукович.

Въпреки събитията от днес, украинското ултранационалистическо движение "Десен сектор" обяви, че ще продължи протестите, въпреки че по-рано през деня парламентът гласува за отстраняване на президента.

"Не е време за празнуване. Сега трябва да сме по-единни от  когато и да било", подчерта в писмено изявление една от групите, участващи в протестите в центъра на столицата Киев.  "Десен сектор" е крайно националистическо, антируско и антикомунистическо украинско движение. Групата разруши паметници на Ленин в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


461
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
279
0
 
24
 
! Отговори
Васо преди 10 години
Горчива е съдбата на всеки народ, който се раздели на русофили и русофоби.
278
2
 
22
 
! Отговори
Пешо преди 10 години
Газова принцеса или боксьор - кой е по добрия избор? Ние си имахме каратист за мин. председател. Украинците са все в кереча.
277
2
 
6
 
! Отговори
Кънчо путкодеров преди 10 години
Хубаво пиче беше преди да влезе в затвора и бях съгласен да бъда в една килия с нея.
276
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Горките украинци...
275
20
 
13
 
! Отговори
Ф-1 преди 10 години
Комунизмът разяжда обществата като раково образувание.Последните сто години всички нещастия идват от комунистите и Русия!
274
4
 
32
 
! Отговори
Тачо преди 10 години
Самата Тимошенко изрази увереност, че Украйна скоро ще стане член на Европейския съюз и "това ще промени всичко"....Вервайте, *** ХОХОЛИ!
273
2
 
19
 
! Отговори
цезар преди 10 години
След време така ще приветства отново Янукович.
272
3
 
32
 
! Отговори
Цирк,цирк,цирк преди 10 години
Шоуто продължава.Кличко си беше повярвал,че ще стане президент.Лидерите на фашистките партии също точат зъби.Сега на хоризонта се появи газовата принцеса.Половината украинци са руснаци и искат автономия,другите копнеят за ЕС.Няма консенсус в обществото.Ще изберат някой,после другите ще окупират майдана пак бой,кръв и строшени глави.Нищо добро не чака украинските граждани.Никога няма да се оправят.Жалко,винаги ще тънат в мизерия.
271
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Един тоталитарен крадец заменят с една демократична крадла! и пак същото само малко повече фасадна деморация!
270
2
 
25
 
! Отговори
#$% преди 10 години
Чак пък в инвалидна количка.. егати цирка:( тоя крадлив вампир на практика фалира страната, а истинската жертва е украинския народ.. аман от *** по тоя свят..
269
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ревете задунайци! Днес Върховната Рада ще забрани компартията и партия регионов. Комплексираното кремълско джудже си скубе космите на долната глава. Б-же, колко ми е кеф. Идва и вашия ред, кирякстефчовци. Украинските Герои извоюваха и нашата свобода!!! И поляците са разбрали колко важна беше тази битка за ЕС и всички демократични, умни, красиви и свободолюбиви хора по света. На Майдана поляците носеха плакати "Ваша свобода - наша свобода!" СЛАВА НА УКРАЙНА! СЛАВА НА ГЕРОИТЕ!
268
2
 
7
 
! Отговори
берия преди 10 години
Най икономично е военното управление. Няма партии няма харчене на народни пари,демокрацията е разкол за държавата, щом на бивши затворници крадци, мутри,мафиоти се позволява да е управляват.
267
1
 
19
 
! Отговори
kreti преди 10 години
Сигурен съм че до седмица няма да бъде в инвалидна количка а ще си е съвсем здрава
266
9
 
10
 
! Отговори
с. преди 10 години
Просъветския *** Янукович,който е милиардер между другото моментално да бъде набутан в панделата!Не,че и тая е стока,но Янукович е уникален ***!
265
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Крадла - президент
264
3
 
12
 
! Отговори
fago преди 10 години
До Нещо ново?Забрави за житото и другите суровини! Прав е Волен Сидеров за неоколониализма!...
263
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Naprotiv, protestite sa izraz na grazhdanska pozitsia, izraz, che nie ne spim, a se borim za nasheto badeshte, izraz, che niama da pozvolim na tezi mizernitsi I bezhabernitsi v pravitelstvoto I parlamenta da se podigravat s nas I da izbirat zakoni, koito obsluzhvat tehnite interesi I tezi na oligarsite, koito sa gi pratili tam v parlamenta.
262
11
 
23
 
! Отговори
онбашията преди 10 години
днеска свалиха янукович с протести, утре и нея ще свалят. допусне ли севеднъж това, всеки следващ който загуби изборите ще знае че може да ползва улични методи за да избута победителя в изборите. аз съм щастлив че нашите не клекнаха пред протестиращата ***, а бойко трябва да му издърпат ушите за това че клекна. аз не съм фен на демократичното устройство, но като ще правим демокрация да е с избори, протестите са отрова за демокрацията.
261
5
 
13
 
! Отговори
Anon преди 10 години
До Следва ..демокрацияАко си завършил икономика или право на конвейр в мета-университет, да, ще миеш ***. Стани инженер като ти стиска, и гледай колко оферти за работа ще дойдат. Демокрацията е просто завръщането към реалността.
260
4
 
11
 
! Отговори
NORDLAND73 преди 10 години
Оххххх, прости на простите си чада, Боже!!!! Те не знаят къде отиват и какво ги чака....