Мъртвите превратаджии в Турция – до приют за кучета!

"Нека всеки минувач ги кълне и дано не намерят покой в гробовете си"
Обновена: 1 авг 2016 19:38 | 1 авг 2016 19:30,
130

 Снимка: Reuters

Сгушен в задния ъгъл на строителна площадка за нов приют за кучета в източната част на Истанбул. Точно там се намира прясно изкопаният гроб за превратаджиите, загинали на 15 юли при неуспешния опит за преврат в Турция.

В седмицата след опита за преврат, при който загинаха 290 души, общината в Истанбул обяви, че възнамерява да създаде гробище, специално за онези, които са участвали в преврата - хората, които властта нарече предатели. Смята се, че през нощта на преврата са убити поне 24 метежници.

Властите нарекоха това гробище "Гробището на предателите". Минувачите ще ги кълнат, заяви кметът на Истанбул Кадир Топбаш. "Нека всеки минувач ги кълне и дано не намерят покой в гробовете си", заяви той.

Новото гробище идва на фона на репресиите, дошли след опита за преврат. Над 16 хиляди души бяха арестувани, 10 хиляди от които военни. Вълна на патриотизъм превзе цяла Турция, а хиляди турци поставиха националните знамена на прозорците на автомобилите или домовете си. Проправителствени митинги се провеждат из цялата страна, а и вече и в Германия.

Дирекцията по вероизповеданията в Турция издаде директива, с която се забраняват погребални молитви за онези, които се опитаха да свалят правителството. Тези обреди са предназначени за вярващи като акт на пречистване и прошка, посочват от дирекцията.

"Отказът на религиозни услуги е нарушаване на основни човешки права", посочва Андрю Гарднър от Амнести Интернешънъл.

Самото гробище стана готово за два дни. Поставена му е табелка с надпис "предатели". Засега само едно тяло е било положено там. И то според заръките - без молитви, без церемония. Смята се че то е на 34-годишният Мехмет Карабекир.

Гробището е в непосредствена близост до строящ се приют за животни. Въппреки това 57-годишният Серхар Батурай, доброволец, твърди, че предателите не трябва да са близо до животните. Останките им дори не трябва да са в Турция. "Не ги искаме", твърди природозащитникът. 

Според него превратаджиите трябва да се кремират, а пепелта им да бъде хвърлена в океана.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
4
 
! Отговори
българин преди 7 години
До Анонимен 24"...Но от *** - примитивни реакции."Глупости на търкалета. Как може така да обиждаш комшиите? Ако турците са ***, тогава ние българите какви сме? Спомняте ли си онова клипче със засичането на двете коли, ония с бухалките от едната кола и избитите зъби на водача на другата? Плюс няколко бухалки по жена му и писъците " Не ме бий бе!". А случаят с Тодор от Враца? И хиляди подобни истории на диващина в ежедневието ни? Е, това ако не е примитивизъм на ***, здраве му
18
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нормалните българи още не ги знаят тези неща(1984-89).
17
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Идете в гробищата на Кърджали и Делиормана, да видите какво са направили българите в периода 1984-1989.
16
3
 
6
 
! Отговори
българин преди 7 години
Ами прави са турците! Ако в Англия и Америка направеха опит за военен преврат, те как биха реагирали? Обаче ме учудва нещо друго. Телевизиите съобщиха, че турците изискват от нас един техен човек, предател. А ние вместо незабавно да им го предадем, все отлагаме и отлагаме. А би трябвало да го закараме под строг конвой, окован с тежки вериги в Анкара. Или да поканим у нас турските специални служби, те да си го приберат. Все да угодим на запада.Може утре ЕС да се разпадне, а сме съседи за векове.
15
3
 
2
 
! Отговори
Интересно гробище - преди 7 години
без гробове...Като не искат, или не им стиска, да ги погребат според религиозните и морални норми, защо не дадат телата на близките им - те не са превратаджий, или са? Колко хиляди всъщност, по тази логика, са предателите в Турция? Аз лично съм чувала, че правоверните мюсюлмани в Турция по традиция уважават бездомните животни, затова не виждам нищо лошо в това, че едно такова странно гробище ще бъде до подобен приют, освен, ако този природозащитник не е от някоя друга организация, интересно...
14
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турция върви напред. Интересно защо само от вън критикуват Ердоган, а в Турция всички го подкрепят. Предателите трябва да си понесат последствията. Ердоган не е християнин, че да си подложи и другата буза.
13
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мъртвия не е враг, всички гният и ги ядат червеите еднакво. Но от *** - примитивни реакции.
12
5
 
20
 
! Отговори
до 21 преди 7 години
Ами ти си много "нормален" ако не виждаш КОЙ стои зад ужаса в Сирия, бежанския поток и проблемите на Европа с това. Защо Англия излезе от ЕС? Кой е спонсор на ИДИЛ?Америка превзе Ирак за 24 часа а не може да се справи с ИДИЛ. Вярвате ли в това? Объркаха Украйна, Турция..още доста интересни неща ще се случат.
11
0
 
14
 
! Отговори
Браво преди 7 години
Супер практика, дано и в България излезне някой мъжкар да бъде безпощаден срещу чуждите агенти.
10
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Както се отнасяш с другите, такава съдба чака и теб по късно.А в политиката господин Ердоган, днес си горе... утре долу. Като гледам какво си постилате, вашето падане ще бъде незавидно.
9
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо ли си мисля, че и Ердоган ще бъде положен в това гробище някой ден.
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен:D
7
24
 
8
 
! Отговори
Pasha преди 7 години
TEZI PREDATELI TRIABVA DASE POGREBAT V BULGARISTAN SHTOTO TAM E PALNO S PREDATELI A I NARODA E SVIKNAL S TIAH.
6
2
 
24
 
! Отговори
То има друг вариант преди 7 години
То има и друг вариант, като закопаят Ердоган в зоологическата градина да махнат табелката с надпис "Предатели" и на входа да поставят паметник с надпис " Герои, загинали за бъдещето на Турция"!
5
4
 
36
 
! Отговори
boko преди 7 години
Един ден това гробище ще бъде с ранг на мемориален комплекс. В памет на тези, които са пожертвали живота си за модерна Турция. А Ердоган въпреки икономическото чудо, премахването на корупцията като цяло, ще бъде заклеймен. След 10г.
4
5
 
28
 
! Отговори
отвратително преди 7 години
и като си помисли човек , че тези военни искаха да спасят турският народ от един диктатор рискувайки живота си . а сега този народ неблагодарно им обръща гръб.но това напомня и нашата народопсихология...сигурен съм ,че ако се появи български политик който се нагърби с нужните но неприятни реформи ще го разпънем на кръст. за това и двата народа заслужават съдбата си
3
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
A V BG VAOBSHTE NQKOGA SHTE IMALI 4ISTKA OT PREDATELITE ?????????????
2
1
 
27
 
! Отговори
троолгеносен преди 7 години
ВВС на всяка една държава винаги са били "цвета на нацията". Затова и комунистите избиха нашите пилоти след 09.09 1944. В Турция бяха основата на ............."превратаджиите". Изводите си ги правете вие.......
1
5
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ццццц......Поуката е ясна- ако ще правиш преврат гледай да е успешен.А Ердоган задава тона как да се разправят с него.Сигурно ще го погребат под клетката на глигана в зоологическата градина:-))))