Все по-голям потенциал в инвестициите с рисков капитал

Ето какво препоръчаха участниците във форума на Клуб Investor "Предприемачи на бъдещето"
27 сеп 2018 21:55, Красимир Ангелов
4

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Финансиране за създаване на стартиращи компании в България има, но това не важи за рисковия капитал. Липсва дялов капитал за растеж, а в същото време сериозни средства стоят в банките при отрицателни лихви. И макар да има известно развитие по въпроса, ако не се влее достатъчно капитал в развитието на компаниите, това ще забави ръста и на икономиката. Това бяха основните изводи от форума на Клуб Investor "Предприемачи на бъдещето".

В България има ресурс за първоначално финансиране на стартъпи, но недостатъчно ресурс за рисков капитал. С тези думи откри Виктор Манев от Impektus Capital.

В страната ни финансирането е с 12 пъти по-малко от това на европейско ниво и се отпускат 6 пъти по-малко пари спрямо БВП, заяви той.

В Централна и Източна Европа, където в инвестициите се включва и венчър (рисков) капитал, има две страни, които са сериозно напред – Полша и Унгария. В България през 2017 г. са сключени 20 сделки и тя е на трето място по брой сделки в ЦИЕ.

"В България има 25 хиляди компании, които растат с 25% като развитие. Това означава, че те имат нужда от 25 млрд. лева от капитал", посочи финансистът и обясни, че търсенето е най-голямо сред ИТ фирмите и търговските компании.

Манев каза, че в България предлагането на пари зависи от кредитите и напомни, че от 2010 до 2017 г. петгодишните заеми растат с 5%, което представлява слаб ръст, а в същото време спада матуритетът на заемните пари.

Изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев подчерта от своя страна, че "в  БАИ винаги сме искали да бъдем предприемчиви в рамките на администрацията, за да бъде България добро място за правене на бизнес", припомняйки, че от 2015 г. заедно с Министерството на икономиката са подкрепени проекти за 1,5 млрд. лева, които са с потенциал да разкрият 12 хил. нови работни места.

Какво още казаха участниците във форума на Клуб Investor вижте тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: Клуб Investor
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
bobi 1980 преди 5 години
tia glupavi riskovi investitori samo si perat parite ot narkotitci vav programistki firmi i samo vdigat zaplatite na programistite i niama pari za obiknovenite hora.pisnalo mi e ot programisti.
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всяка стотинка инвестирана в Булгaристан е хвърлена на вятъра.*** е измамник и пари не бива да му се дават.Погледнете БФБ и ми кажете коя компания се търгува на цена над IPO-то.НИКОЯ.В реалният бизнес ако ти тръгнат нещата идва Пеевски с ДАНС,НАП,БОП-леща и си до там.Бягайте далече от това *** БЛАТО.
1
0
 
4
 
! Отговори
СЪВЕТ преди 5 години
Не се лъжете , тези са като Телефонните Измамници . Имам Опит с тези фондове - преди 3 години вложих 50 000 лева , сега имам 49 000 лева .А и Световните Анализатори Предричат пак Криза в този Сектор .Ще ви отвее парите .