Преди 50 години: Кацнахме на Луната

Не било сигурно дали астронавтите ще успеят да се приберат
Обновена: 20 юли 2019 16:41 | 20 юли 2019 12:34, Дарена Найденова
429
Преди 50 години: Кацнахме на Луната
Reuters

По средата на Студената война, Америка и Русия се борят не за завладяване на Земята, а се целят направо в Космоса. Надпреварата кой да стъпи първи на Луната е ожесточена и десетки учени не спят с месеци, за да могат да измислят начин как да осъществят успешна мисия.

Първо, Юрий Гагарин успява да направи няколко обиколки на Земята, което дава леко предимство на Съветския съюз и ядосва още повече американците. Това, че някой е успял да ги победи в първата битка за Космоса, не им дава мира и те продължават да мислят начини как да задминат своите врагове.

След множество уравнения, сметки, опити и експерименти, най-накрая Америка се решава да изпрати човек към Луната. Желаещите астронавти са много, но само трима успяват да преминат теста.

На 16-ти юли 1969-а година Нийл Армстронг, Бъз Олдрин и Майкъл Колинс излизат към необятността и се надяват да се завърнат като герои не само за Америка, но и за целия свят.

След три дни, те навлизат в лунната орбита и на 20-ти юли 1969-а Нийл Армстронг става първият човек, който стъпва на Луната. „Една малка крачка за човека, един голям скок за човечеството“ са думите, които летят обратно към Земята и предизвикват вълнение у всеки един.

След Армстронг, на лунната повърхност стъпва и Бъз Олдрин. Те прекарват около 2 часа и половина в събиране на проби, заснемане на видео и снимки и поставяне на американския флаг. Получават и обаждане от Белия дом, в което лично президентът Никсън ги поздравява за постижението.

Интересното е, че докато кацането на Луната е било добре проучено преди това и за него са работили едни от най-добрите инженери в цяла Америка, не е било сигурно дали астронавтите ще имат възможност да се приберат.

Ако нещо се било случило с Армстронг и Олдрин, което да им попречи да се скачат отново към ракетата, то Майкъл Колинс е трябвало да ги остави на Луната. Дори президентът на САЩ е имал подготвена реч, в случай, че героите не могат да се завърнат на Земята.

За щастие, всичко минава добре, и тримата се връщат у дома, след което са задължени да прекарат 21 дни в изолация, в случай, че са докарали на Земята „лунни бактерии“. Под карантина Армстронг празнува своя 39-и рожден ден на 5-и август 1969-а година.

Още за историческото кацане на Луната четете в Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


429
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
224
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не мисля, че голямата крачка за човечеството е следствие от малката крачка за човека. Това, че някой е стъпил на луната не добринася с нищо в науката за космоса.
223
0
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До xабе ти направо *** развесели!..За което благодарим!..Та:-ТИ някога наблюдавал ли си Луната с телескоп,или дори бинокъл?Явно НЕ си,иначе щеше да знаеш,че още при увеличение 50-100,Луната става практически неразпознаваема в детайли,заради влиянието на земната атмосфера!..Е,"Хъбъл" го немаше тогава,но сега го има,и не само него,за това фалшификациите са трудни!..разбира се,не невъзможни..
222
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 232 Просото, затова ти казвам , че Марс в най- добрият случай могат да го ПРЕСРЕЩНАТ, когато е на най-близко разстояние до Земята- на 80 милиона километра, а затова са нужни 6 месеца. Да не казвам че 6 месеца полет са почти невъзможни, камо ли ако отърват Марс и да летят 1 година до него след това....
221
7
 
7
 
! Отговори
x преди 4 години
Мъск прави най-добрите в момента ракети, а електрическата му Тесла е без конкуренция.А вие доморасли мух ливи русофили, ръфате подметките на човек произвеждащ 500 000 автомобила годишно и то най-добрите.Любимите ви руснаци един обикновен електрокар не могат да произведат.Някога ги внасяха на безценица от България,сега на истински цени от Южна Корея.
220
6
 
3
 
! Отговори
*/* преди 4 години
Как Стенли Кубрик фалшифицирал прилуняванията на Аполо - Част Първа.Четете.
219
1
 
6
 
! Отговори
Мухаха преди 4 години
Няма страшно. Пак ще кацнете. Мъск ще завладее заради вас Марс... или беше Луната... а май баш си е Марс.... абе и двете ша ги завладее . Справка - Туитър .
218
4
 
6
 
! Отговори
x преди 4 години
Дори едно на милион да имаше съмнение за американското кацане на луната,руското правителство щеше да се наака да отрича.Но мълчат,прекрасно знаят какво и как се случи.Луната е близо, 400 х. км.,всичко се вижда отлично дори и с любителски телескоп.Десетки хиляди професионални и любител астрономи,на живо наблюдаваха полетите.Американците бяха обявили отрано програмата и любител астрономите си взимаха отпуски,купуваха телескопи и от австралийската и намибийската пустини на живо наблюдаваха.
217
0
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Анонимен214много е приятно да види човек,че някой залага на аритметиката!..Честно!..Но:-Уважаеми,ти някакси си пропуснал факта,че тия "80 милиона километра" НЕ са като разстоянието "София-Пловдив"!!!!!!Марс се движи и трябва да бъде ДОГОНВАН,за това сметките ти малко издишат..
216
0
 
2
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 години
До до 213 229 Това не съм го измислил аз , го пишеше официално.
215
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 230 Както такива като теб не вярват че Гагарин е излизал извън орбита, така и ние не вярваме че е имало Аполо с бай Армстронг на Луната.Nice, a?
214
5
 
2
 
! Отговори
до 213 преди 4 години
Голям смях! Абе тоя Гагарин да не би да е тръгнал на разходка с Масквича си до селото, та си бол забравил фотоапарата, айде стига с тези глупости! Това е полет с космически апарат и всичко се проверява и сверява десетки пъти до старта, така че Гагарин уж си забравил фотото го разправяйте на червените си бабички!
213
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Драги хамериканофилски герберунгели...Последно- Кристиянчо ли проби НАП или руски хакер?Да *** и смешниците ви!На вас навсякъде ви се привиждат руснаци , бре! Лекувайте се.
212
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо няма пряко доказателство, а аргументацията е все: ако руснаците били знаели.. Нямате ли глави да помислите и очи да видите скалъпените снимки и филми. Затова хвърляте още пари от балконите.
211
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цска ще станат шампиони, защото са по-добри от Лудогорец. Това знаете ли го или си мислите,че Лудогорец пак ще е шампион. Не се заблуждавайте Цска е един и той е отбора на народа.
210
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наско, ако тръгнат руснаците да оборват всичко американско къде ще му иде края? Те американците викат че нямат ядрено оръжие, но руснака да е скочил да ги оборва?Пука му на руснака какви лъжи си сплитат тиа краваяри.
209
2
 
6
 
! Отговори
Фримен преди 4 години
На тази тема има много информация в нета. Време е да се образовате и да не вярвате само каквото ви поднасят на тепсия.
208
1
 
6
 
! Отговори
Дядо Соци преди 4 години
До Анонимен 207 Безрасъдство има и при Гагарин , ако полета е истина. Кучето Лайка умира от стрес още в началото на полета и никой не знае дали човек ще оживее в Космоса.Полета и живота на Гагарин е авантюризъм и е отписан предварително.
207
7
 
4
 
! Отговори
Наско преди 4 години
Ако не бяха кацнали на Луната, а те са го правили цели 11 пъти, руснаците нямаше да си мълчат като пукели толкова години, а щяха още тогава да отречат тези кацания, така че руските трольчики да не се пънат много да пишат глупост, защото самите техни господари са признали, че американците са кацали на Луната, а в същото време тези които излъгаха целия свят са руснаците за уж полета на Гагарин в Космоса и за разлика от хилядите снимки и документи на кацанията на Луната, руснаците нямат дори 1 сним
206
4
 
5
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Голяма крачка напред за телевизията(и специалните ефекти)!
205
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма кацане на луната спрете се