Преди 50 години: Кацнахме на Луната

Не било сигурно дали астронавтите ще успеят да се приберат
Обновена: 20 юли 2019 16:41 | 20 юли 2019 12:34, Дарена Найденова
429
Преди 50 години: Кацнахме на Луната
Reuters

По средата на Студената война, Америка и Русия се борят не за завладяване на Земята, а се целят направо в Космоса. Надпреварата кой да стъпи първи на Луната е ожесточена и десетки учени не спят с месеци, за да могат да измислят начин как да осъществят успешна мисия.

Първо, Юрий Гагарин успява да направи няколко обиколки на Земята, което дава леко предимство на Съветския съюз и ядосва още повече американците. Това, че някой е успял да ги победи в първата битка за Космоса, не им дава мира и те продължават да мислят начини как да задминат своите врагове.

След множество уравнения, сметки, опити и експерименти, най-накрая Америка се решава да изпрати човек към Луната. Желаещите астронавти са много, но само трима успяват да преминат теста.

На 16-ти юли 1969-а година Нийл Армстронг, Бъз Олдрин и Майкъл Колинс излизат към необятността и се надяват да се завърнат като герои не само за Америка, но и за целия свят.

След три дни, те навлизат в лунната орбита и на 20-ти юли 1969-а Нийл Армстронг става първият човек, който стъпва на Луната. „Една малка крачка за човека, един голям скок за човечеството“ са думите, които летят обратно към Земята и предизвикват вълнение у всеки един.

След Армстронг, на лунната повърхност стъпва и Бъз Олдрин. Те прекарват около 2 часа и половина в събиране на проби, заснемане на видео и снимки и поставяне на американския флаг. Получават и обаждане от Белия дом, в което лично президентът Никсън ги поздравява за постижението.

Интересното е, че докато кацането на Луната е било добре проучено преди това и за него са работили едни от най-добрите инженери в цяла Америка, не е било сигурно дали астронавтите ще имат възможност да се приберат.

Ако нещо се било случило с Армстронг и Олдрин, което да им попречи да се скачат отново към ракетата, то Майкъл Колинс е трябвало да ги остави на Луната. Дори президентът на САЩ е имал подготвена реч, в случай, че героите не могат да се завърнат на Земята.

За щастие, всичко минава добре, и тримата се връщат у дома, след което са задължени да прекарат 21 дни в изолация, в случай, че са докарали на Земята „лунни бактерии“. Под карантина Армстронг празнува своя 39-и рожден ден на 5-и август 1969-а година.

Още за историческото кацане на Луната четете в Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


429
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
244
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 268 Уаууууу..то всеки ден летят хора до Марс викаш че хиляди технологии имало? Цепиш косъма на 3 от простотия!
243
3
 
6
 
! Отговори
1 Giant Leap преди 4 години
Бих препоръчал на всички експерти-конспиратори-коментатори да прочетат повече по темата. Много добре е документирана до най-малките детайли. Има отговори дори на най-тъпите въпроси. Знам, че не си падате по четенето, а и за повечето свободният западен свят е извор на всичко лошо в живота ви. Но истинската историята е много по-интересна и драматична от конспирация. А може и някога да разберете наистина колко голям скок е била тази малка стъпка.
242
2
 
1
 
! Отговори
За 270 преди 4 години
Ще идат и то скоро американци и китайциВиж за Блядистанци е сигурно че няма са идат Нито имат парите, нито технологиите
241
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 261 Просото, Не, не ме надъхва тоя факт, напротив -жал ми е че такива като теб се имат за разбирачи по дадена тема , а то въздух под налягане. Жал ми е, че общувам с такива като теб, но това е "риска" (за мен е забавно) в тия форуми- на всякакъв може да попаднеш!
240
2
 
2
 
! Отговори
Разликата преди 4 години
Совалките 105 успешни мисииБуран една и музеяСами си правете изводите
239
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руската *** е най-хубавата ***! Смятай щом убиха Гагарин на какво са способни комуноидните сатрапи! Дай им само оръжие да произвеждат за да избиват хората! Нищо полезно не са измислили, камо ли направили! *** нация от алкохолици и ***,оти!
238
1
 
4
 
! Отговори
Разликата преди 4 години
САЩ бяха и пак ще бъдатРушняците нито са били , нито ще идат ;)
237
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 259 Ти ако искаш напиши цял роман тук за да ме убеждаваш в простотиите си. Навсякъде в нета от специалисти ще видиш че полет до Марс е 6 месеца , шмиргел!
236
2
 
3
 
! Отговори
За 257, тъпак преди 4 години
Блядистанци ги изследваха тези камъни и нищо казаха 400 кила срещу едно камъчеСАЩ срещу Рашка-говняшкаНайс :)
235
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Масквичите *** ли ***! Идва Коледа! Путин ще се направи на дед Мароз и ще ви подари кожен подарък пълен денги!
234
1
 
3
 
! Отговори
Когато китайците преди 4 години
Стъпят на Луната ще намерят даже кофите с фекалии оставени от екипажите на АполоПоради липса наатмосфера ще са идеално запазени Тогава Блядистанци ше трябва да ги изядат за да няма доказателства ;)
233
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 256 Донесоха сондите след 40 години, не Армстронг и Аполо, папагал!
232
3
 
4
 
! Отговори
Американците преди 4 години
Донесоха 400 кг камъни от Луната , част от които бяха дадени на водещи научни лаборатории по светаРушняците донесоха едни камъче само Правете си сметката кой е по-напред
231
3
 
2
 
! Отговори
Арменеца Гаро преди 4 години
Колкото пчеличката Мая кацна на луната толкова кацнаха и американцитехаха
230
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ааааа той Марс хвърчал в права посока...как ще го стигнееем!??? Муахахахаха....Не е истина какви иддиоти пишат тук като Просото дето се мисли за вещ по астрономия.
229
4
 
4
 
! Отговори
Баба Ванда преди 4 години
Американците бяхаКитайците ще идатБлядистснци ще подскачат отдолу и викат че не е вярноМдааа
228
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Просото, мислиш си че разбираш от астрономия, но да ти кажа, че всички астрономи и автронавти казват че полета до Марс е 6 месеца. Ни повече ни по- малко. И това се знае от десетки години. Тъъъп ли си къввв си? Ква 1 година, бе? Нали се гледа евентуалния полет да е така прецизно изпипан и планиран, че когато космическия апарат стигне до него( Марс) да е на възможно най-малко разстояние от Земята.***, скрий се!
227
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До анонимен,допринася. Масовото хвърляне на средства за някакви луди проекти води до появата на технологии, които еволюират и ето ти след 50 години супертохнолигична световна нация. Което не е сигурно дали е много добре. 5-годишния в Китай и 5-годишния в България се различават само по очите, културата им вече е почти еднаква.
226
4
 
4
 
! Отговори
наблюдател преди 4 години
Само факти!След като съветският луноход взе проби от лунният грунд официално дари на САЩ милиграми,за да могат да изследват състава му!След 1990г. на запитване на група учени към РАН да бъдат предоставени документи за научен обмен на проби уж донесени от луната настана пълно мълчание!от НАСА също не показват документи за официален обмен!Това са фактите.Ако някои иска нека да ги обори ДОКУМЕНТАЛНО!Флаг,снимки ,крачки са шменти капели!А сега де...
225
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те на 400 000 километра не могат да отидат където е Луната, а тръгнали да мечтаят за Марс където е на 80 милиона километра в най-близката си фаза до Земята. Смешници!