Пуснаха под домашен арест Йоан Матев, обвинен за убийството в Борисовата градина

Той продължава да отрича вината си
Обновена: 10 апр 2020 16:46 | 10 апр 2020 16:45, Нели Христова
148
Пуснаха под домашен арест Йоан Матев, обвинен за убийството в Борисовата градина
Снимка: БГНЕС

Обвиненият в убийство на 15-годишният Георги Игнатов, Йоан Матев, бе пуснат под домашен арест, след като прекара три години в ареста, съобщават от Dir.bg. Софийският градски съд измени мярката за неотклонение на подсъдимия от “задържане под стража” в следващата по тежест “домашен арест”.

Близо година Митев бе издирван по снимки от видеокамерите в близост до престъплението. След като бе арестуван, Матев прекара повече от 3 години в ареста. Това бе и причината за промяната на мярката му, аргументира се съдебният състат.

По делото предстои видеоконферентен разпит на свидетел в Англия, който предвид световната пандемия и въведеното извънредно положение в България и извънредни мерки в Англия, не е ясно дали ще може да се проведе скоро.

До този момент по делото съдът провеждаше редовни съдебни заседания и исканията за изменение на мярката на подсъдимия бяха оставяни без уважение.

Йоан Матев е със забрана да напуска страната и с решение на съда ще му бъде поставена гривна за електронно проследяване. Определението на СГС може да бъде обжалвано в 7-дневен срок пред Софийски апелативен съд.

Обвиненият бе арестуван заедно с брат си Марсел на 22 февруари 2017-а - година и половина след престъплението. Още в деня на ареста по-малкият брат - Марсел, е отведен за изследване с детектор на лъжата. Машината отчита, че има съпричастност към престъплението, или по-точно знае за него. След като му показват и снимката на момче, тичащи в района на Борисовата градина Марсел признава, че това е брат му.

В деня на убийството Йоан и Марсел имали тренировка по тенис. На корта обаче отишъл само по-малкият. Йоан отишъл да се поразходи и се върнал с други дрехи. В съблекалнята Йоан казал на брат си, че е направил глупост - намушкал с нож момче, на което искал да вземе парите. Станало случайно.

Най-важното признание на Марсел от разговора с психоложката е за ножа, с който е убит Георги Игнатов. Към онзи момент оръжието още не е намерено, а резултатите от полиграфа и признанията в беседата нямат доказателствена стойност. Марсел обаче разказва, че Йоан е хвърли хладното оръжие в шахта, близо до пейката, където е намерен трупът на ученика. Час по-късно разследващите отиват на мястото, влизат в шахтата и намират ножа.

Майката на братята - Сребрина Гаджева, която се явява и като защитник на Йоан по делото, атакува психоложката по време на заседанието.

Самият Йоан Матев продължава да отрича всичко.

Оказва се, че веднага след престъплението цялото училище, в което учил Йоан го е разпознало от кадрите, разпространени от полицията. Никой не посмял да проговори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
12
 
! Отговори
Мхм преди 4 години
Ще го осъдят на 5-6 г. После ще кажат,че ги е излежал в ареста и ще го пуснат . Няма и да помирише затвор. И нещо ми подсказва,че това няма да остане единственото му престъпление за бъдеще. А хората от училището му заедно с учителите които са го прикривали са също за затвора. Представям си какви са "мъже" и "кифли "дето се правят на много отворени пред другите,ама като е трябвало да покажът какви смелчаци са, са си замълчали от страх.
26
1
 
15
 
! Отговори
Бубето преди 4 години
Убийците - на свобода, жертвите изгниват в земята.
25
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не сте ме разбрали - аз НЕ защитавам, това че родителите защитават детето си убиец. Просто констатирам, че по-голямата, част от родителите това биха направили. "Човещината" ни изчезва ако става въпрос за нашето дете. Говоря по принцип - аз самият НЕ съм родител
24
1
 
20
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Този убиец няма ли да бъде осъден най-после?
23
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 6Ако си спомняш, все пак се намери едно момиче и благодарение на тази девойка започна "да се разплита чорапът". Тя се беше обадила на приятелката на убитото момче. Тийнейджърска логика, но все пак проработи.
22
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма проблем- убиваш умишлено по зверски начин човек..3 годинки в панделката!Е, бравуууу!Честно ви казвам ако съм на мястото на бащата на убитото момче, просто си взимам законно един пистолет, ще разбера къде живее по някакъв начин, ще се доближа до него и ще стрелям в него докато не изпразня пълнителя. 8 патрона..8 патрона. Има и по 12 патрона в пистолети. След това ще го лежа- той живота ми свършил и без това.Гледах преди 2 дни корейския филм "Видях дявола". Само че аз го убивам веднага!
21
1
 
2
 
! Отговори
Мутафчийски преди 4 години
Да не излиза до второ нареждане!
20
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 18За родителите на другото момче не е ли психологически осакатяващо?
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен - ще направим всичко възможно да му се разминеСамо пълен *** може да направи това! Колко хора искат да се самоопределят като пълни нещастници?Деца и след нас ще има. Какъв е смисълът да подкрепяме объркалите верния път? Мое, твое - те са еднакви, въпросът е във възможностите за изграждане и развитие, а не чий геном носи!
18
1
 
28
 
! Отговори
Намерили са оръжието преди 4 години
на убийството, защото по-малкият е посочил мястото. Но по-големият отрича и това е достатъчен аргумент, за да не са го осъдили все още.Е, браво!Няма да коментирам наглостта на семейството, тормозило целия квартал, като препречвали пътя за автомобили, паркирайки както си искат. В такъв д.ух е възпитан Йоан.Няма да коментирам и причината, поради която са си мълчали съучениците му - не от страх, а по препоръка на директорката, ако си спомняте. Затова имаме нагли Йоановци, средата ги създава.
17
1
 
23
 
! Отговори
666 преди 4 години
Нема такава пародия на съд и правораздаване!
16
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма да харесат това, което ще напиша - но да си родител е психологически осакатяващо. Пред идеята за "моята плът и кръв" - дори личните ни ценностни системи рухват. Колкото и да сме добри, етични, с висок морал и т.н. ако нашето дете отнеме умишелно живот - всичките ни ценности отиват на *** - ще лъжем, ще крием, ще направим всичко възможно да му се размине
15
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко е нагъл (също като майка си), почти с усмивка, прическа си направил, а и червен конец си вързал. Сигурно много му се завижда на акъла най-вече. Дано да има възмездие!
14
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този прилича на глигана от костенурките нинджа.
13
1
 
44
 
! Отговори
Няма такава държава преди 4 години
За разходка в парка лежиш повече отколкото за убийство....
12
1
 
28
 
! Отговори
КОЙ ? преди 4 години
КОЙ ГО Е ПУСНАЛ ? КОЙ ? И ЗАЩО ?
11
4
 
18
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Кой взема парите ??? Кой ? Гешеееев?
10
2
 
38
 
! Отговори
Браво преди 4 години
Е хубава работа, на всички е ясно, че убиецът е Йоан, но пък същият е пуснат да си лежи в мекото креватче под домашен арест и мама да му готви. То и без това парковете са затворени и няма опасност да намушка друг. Е*ти системата...
9
21
 
4
 
! Отговори
ai ai ai преди 4 години
3г в ареста, т.е. без да има присъда ? 3г и чака в ареста рехението? И ако е невинен кой ще възстанови 3-те му години. я някой да обясни как лежиш 3г в ареста.а другарите електорат с безброй присъди ги пускат след 24 часа даже и да са утрепали човек.
8
1
 
2
 
! Отговори
Хемус преди 4 години
Пишете го заболял от коронавирус!Читателите скрили се вкъщи искат цифри и да ги лъжат ежеминутно