Ковид протести в кадър: Размирици в Нидерландия, 40 000 в Австрия

Вижте снимки от протестите
21 ное 2021 09:00, Александър Попов
276

Протестът в Нидерландия. Снимка: БГНЕС

Нови бунтове избухнаха късно в съботната вечер в Нидерландия заради антиковид мерките на правителство. Демонстрацията в Хага срещу ограниченията прерасна в бунт, подобно на този от предишния ден в Ротердам, отбелязва АФП. Протестиращите хвърляха камъни и фойерверки по полицията и подпалиха велосипеди, превръщайки протестите в насилствени за втора поредна нощ. Полицията арестува един човек в Хага, след като през деня в други части на страната протестите бяха незначителни и предимно мирни.

В петък вечер най-малко двама души бяха ранени, след като полицията стреля по протестиращите, а 51 бяха арестувани в Ротердам.

Миналата събота, Холандия се върна към първоначалното частично блокиране на Западна Европа през зимата с поне три седмици ограничения и планира да забрани на неваксинираните да посещават определени места.

Други хиляда демонстрираха по улиците на южния град Бреда близо до белгийската граница, носейки транспаранти с лозунги "Без блокиране".

Организаторите заявиха, че се противопоставят на плановете на премиера Марк Рюте да забрани на неваксинираните да посещават барове и ресторанти.

„Хората искат да живеят, затова сме тук“, каза организаторът Йост Ерас.

Но "ние не сме бунтовници. Ние идваме с мир", каза той.

40 000 протестират във Виена срещу ковид мерките

Около 40 000 демонстранти се събраха в събота във Виена, за да протестират срещу ограничителните мерки за борба с пандемията Covid-19 и задължителната ваксинация, обявени предния ден от правителството.

Тълпата, събрана в сърцето на австрийската столица - в близост до двореца Хофбург, развя транспаранти, заклеймяващи „фашизма“ и „корона-диктатурата“ и казвайки „не на разделението на обществото“.

Протеста премина под стриктно наблюдение от полицията, която извърши десетина арести. Освен няколко димни бомби и хвърляне на консервни кутии, демонстрацията протече спокойно.

В изявление министърът на вътрешните работи Карл Нехамер се възмути от използването на жълти звезди с надпис „Не съм ваксиниран“ от протестиращите, смятайки, че подобен жест „обижда милионите жертви на нацистката диктатура и техните семейства“.

Митингът бе организиран по призив на крайнодясната Партия на свободата (FPÖ), въпреки че нейният лидер Хърбърт Кикъл, който е с положителна проба за коронавирус, отсъстваше. Дефилираха и членове на движението за радикална идентичност.

Седмица след като прие драстични мерки за неваксинираните, консервативният канцлер Александър Шаленберг обяви в петък локдаун за 8,9 милиона жители до 13 декември.

От понеделник вече няма да може да се излиза от дома, освен за пазаруване, спорт или медицински грижи. Остават отворени само училищата.

Въпреки първоначалното си нежелание, правителството ще подготви и закон за задължителна ваксинацията на пълнолетното население от 1 февруари 2022 г.

Шаленберг се извини на ваксинираните в петък, че се налага да бъдат предприети такива "драстични" ограничения, нечувани в момента в ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


276
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички протести за разрешени само да за може народът да изпусне парата и да се измори. Кучето си лае, керванът си върви.Да не говорим, че има тактики за справяне с масови безредици, измислени отдавна и като цяло обикновените хора нямат никакъв шанс срещу властта. Не се заблуждавайте.След протестите за цената на тока преди години, на които във Варна бяха около 200 000 души, за града се купиха 4 водни оръдия. А цената на тока не си спомням да е падала.
124
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чудно като се ваксинират всички и плъзне пак заразата, какво ще е оправданието тогава - климатичните промени?
123
0
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ооо извинил се на ваксинираните, че ги затваря... Демек, че ги излъгаха. Пхахахах къв е тоя перко бе?
122
0
 
41
 
! Отговори
А къде преди 2 години
са СИНДИКАТИТЕ, а? За 5% увеличение на заплащане или за няколко дни допълнителен отпуск, те успешно организират стачки, които блокират цели държави дори вадят от релси половината свят - като авиопревозвачите. Сега, милиони работници и служители са отстранени от работа, вкл. медици, учители и дори пожарникари (САЩ). В договорите с работодателите на тези хора, няма клаузи "ваксина" и "зелен сертификат"? Замисляли ли сте се по въпроса?
121
1
 
49
 
! Отговори
до 143 преди 2 години
До АнонименМного боцнати овце се активирахте нещо! Свободните хора по цял свят се вдигат, а вие ще си останете овСИ. И да, не става въпрос за здравето и живота на хората. Другаде ги стяга чипика световните "господари", ама вие си блейте де.
120
1
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Във Виена бяхме над 100000. Гнусни ***. Градът беше тотално задръстен. И не изкарвайте крайна десница. Имаше всякакви, много чужденци и мюсюлмани също.
119
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Описание на ФАШИЗЪМ - за плоскоглавите ваксъри, които са напълно неспособни да се информират сами за каквото и да било: Фашистките правителства забраняват и потискат критиката и опозицията към себе си и към фашисткото движение. Фашистите отхвърлят индивидуализма и личния интерес в ненамесата в частни инициативи от страна на капиталистическите правителства. ...Това можело да се постигне с форма на правителствен контрол над браншовете и работническата класа... И тн. И пак е по-добре от това сега.
118
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И блокират коментари срещу ковидфсшистите
117
0
 
23
 
! Отговори
Коприва преди 2 години
До Фют. Ще чакаме! Периодично затварян игленик не е особено привлекателен еволюционен завой за човека.
116
3
 
38
 
! Отговори
Майстора преди 2 години
Умолявам всички немислещи, незнаещи, неинформирани, нечетящи ковиваксъри да си отворят определението за ФАШИЗЪМ, да прочетат внимателно и да престанат ежедневно да се оскърбяват когато определяме състоянието в момента като 100% фашизъм. Толкова е лесно да потърсиш информация, да направиш сравнение... Само че ако бяхте способни на това, нямаше да сте ковиваксъри.
115
15
 
6
 
! Отговори
Тела преди 2 години
Тялото си мое, правте с него каквото искате, аз съм шимейл антиваксър
114
4
 
59
 
! Отговори
Човек преди 2 години
Доживотен фирмуеър и пачване, нови вируси и отрови, а дори и краш.. видяхме първите тромбози. Не благодаря - тялото си е мое и няма нужда от вмешателства на разни хахави "био инженери" :-x Не ме интересуват целите, било то депопулация, стерилизация, модификации на ДНК, корпоративна екзпанзия, фашизъм, геноцид, хибридна война или каквото и да е - ще защитавам правата си с мирни и немирни средства!!!
113
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Даваме за пример западняците, ама не осъзнаваме, че те не са имали диктатура с десетилетия, тоест лесно могат да се излъжат :))) Постепенно хората там ще разберат, че ги правят плебеи......щом в развита държава като Австрия са излезли 40 000 челяка, значи са се осъзнали :))
112
4
 
27
 
! Отговори
Фют преди 2 години
Reuters - По дело за поискан инфо. от група учени. На ФДА ще са и нужни 55г години за да даде официалните данни за ваксините / смъртност, осакатяване , ефективност /.Еми ще почакаме .
111
18
 
6
 
! Отговори
Факт преди 2 години
За българина не ваксина, антифриз му трябва
110
43
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На нашия екзалтиран и неособено умен бг антиваксър не му ли светва лампичката , че след като тия протести са организирани от десните екстремисти/ фашисти, всъщност фашистите са антиваксърите!??
109
20
 
6
 
! Отговори
Ракиения преди 2 години
Българина се лекува само с ракия за тва е на това дередже
108
40
 
6
 
! Отговори
Да преди 2 години
Само ваксина ще оправи нелепия български народ
107
2
 
46
 
! Отговори
От два преди 2 години
месеца Европа ври и кипи - буквално. Тук там в мрежата се промуши някое клипче и бързо-бързо го трият. Сега вече от немай-къде и поради факта, че всеки от нас има близки в тези държави, нашите мис ирки леко повдигат завесата, добавяйки собствени коментари. Последните са меко казано некоректни. Акцентът е върху "вандалщина", а не върху полицейско насилие и употреба на оръжие. Правя сравнение с кампанията за афрото- доказан бандит и американските полицаи.Пробиха ни тъпанчетата с това.
106
42
 
5
 
! Отговори
КОМУНДЕЛОВАКСЪРОВАЧ преди 2 години
НЯМА НЕ ИСКАМ, НЯМА НЕМОГА! ВАКСИНИРАНЕТО И ПРЕВАКСИНИРАНЕТО НЕ Е ПО ЖЕЛАНИЕ! И ЩЕ СЕ ПРАВИ КОЛКОТО ПЪТИ СЕ НАЛАГА !