Ковид протести в кадър: Размирици в Нидерландия, 40 000 в Австрия

Вижте снимки от протестите
21 ное 2021 09:00, Александър Попов
276

Протестът в Нидерландия. Снимка: БГНЕС

Нови бунтове избухнаха късно в съботната вечер в Нидерландия заради антиковид мерките на правителство. Демонстрацията в Хага срещу ограниченията прерасна в бунт, подобно на този от предишния ден в Ротердам, отбелязва АФП. Протестиращите хвърляха камъни и фойерверки по полицията и подпалиха велосипеди, превръщайки протестите в насилствени за втора поредна нощ. Полицията арестува един човек в Хага, след като през деня в други части на страната протестите бяха незначителни и предимно мирни.

В петък вечер най-малко двама души бяха ранени, след като полицията стреля по протестиращите, а 51 бяха арестувани в Ротердам.

Миналата събота, Холандия се върна към първоначалното частично блокиране на Западна Европа през зимата с поне три седмици ограничения и планира да забрани на неваксинираните да посещават определени места.

Други хиляда демонстрираха по улиците на южния град Бреда близо до белгийската граница, носейки транспаранти с лозунги "Без блокиране".

Организаторите заявиха, че се противопоставят на плановете на премиера Марк Рюте да забрани на неваксинираните да посещават барове и ресторанти.

„Хората искат да живеят, затова сме тук“, каза организаторът Йост Ерас.

Но "ние не сме бунтовници. Ние идваме с мир", каза той.

40 000 протестират във Виена срещу ковид мерките

Около 40 000 демонстранти се събраха в събота във Виена, за да протестират срещу ограничителните мерки за борба с пандемията Covid-19 и задължителната ваксинация, обявени предния ден от правителството.

Тълпата, събрана в сърцето на австрийската столица - в близост до двореца Хофбург, развя транспаранти, заклеймяващи „фашизма“ и „корона-диктатурата“ и казвайки „не на разделението на обществото“.

Протеста премина под стриктно наблюдение от полицията, която извърши десетина арести. Освен няколко димни бомби и хвърляне на консервни кутии, демонстрацията протече спокойно.

В изявление министърът на вътрешните работи Карл Нехамер се възмути от използването на жълти звезди с надпис „Не съм ваксиниран“ от протестиращите, смятайки, че подобен жест „обижда милионите жертви на нацистката диктатура и техните семейства“.

Митингът бе организиран по призив на крайнодясната Партия на свободата (FPÖ), въпреки че нейният лидер Хърбърт Кикъл, който е с положителна проба за коронавирус, отсъстваше. Дефилираха и членове на движението за радикална идентичност.

Седмица след като прие драстични мерки за неваксинираните, консервативният канцлер Александър Шаленберг обяви в петък локдаун за 8,9 милиона жители до 13 декември.

От понеделник вече няма да може да се излиза от дома, освен за пазаруване, спорт или медицински грижи. Остават отворени само училищата.

Въпреки първоначалното си нежелание, правителството ще подготви и закон за задължителна ваксинацията на пълнолетното население от 1 февруари 2022 г.

Шаленберг се извини на ваксинираните в петък, че се налага да бъдат предприети такива "драстични" ограничения, нечувани в момента в ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


276
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
13
 
4
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Паляци
104
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези си мислят, че като са с 2 игли и ще си живеят "нормално". Четете! Професор Астрид Щукелбергер ви казва: "За всеки са приготвени по 8 дози"!!!!
103
2
 
44
 
! Отговори
Майстора преди 2 години
Хората се борят не само за своето бъдеще, но и за нашето. Глобалната "медицинска" диктатура напредва бъързо и неумолимо. Събуждайте се, не остана време. Нашите внуци ще трябва да воюват за свободата която сега предаваме доброволно.
102
2
 
39
 
! Отговори
Ky40 преди 2 години
Въпросче, след коя доза вече не се казва ваксина , а терапия? Колко дози е генната терапията, може ли да е доживот? За сръвнение , колкото повече грипни ваксини, толкова повече грипни епидемии
101
2
 
33
 
! Отговори
Фют преди 2 години
Клаузи от договора на Пфайзер с държавите:1. Държавата трябва да заложи резерва си,военните си бази и сградите на посолствата си като колатерал.2. Пфайзер има право да налага цензурира на информация за "ваксините".4. Пфайзер решава къде ,кога и колко "ваксини" ще достави.5. Законите на страната не важат за Пфайзер .6. Гражданите нямат право да съдят Пфайзер по никакъв повод.7. В случай на дело държавите трябва го заведат в Американски арбитражен / частен/.Washintonpost,yahoo,foxnews,wion
100
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 140/Боцкай се през ден, с три маски и една отзад и с три катинара марш в мазето. Ще живееш с орлите. Явно ти се привиждат от ваксата руснаци... ***....
99
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В АВСТРИЯ И ХОЛАНДИЯ МОЖЕ ДА СА *** НО НЕ ТЪРПЯТ РОБИЯТА КАТО ТУКА
98
15
 
5
 
! Отговори
Бay преди 2 години
До Весела До Бау иска ви се. :D Хората разбраха, че няма нищо страшно. Даже не подписват вече.
97
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прав си е Мангъра. В страни с по 70-80% вакснати какво промениха. Ама умирали по-малко. И кой го каза. Ако го казваше съдебният медик колко щяха да са. За един град от 50 хил души, по 100 човека дневно, за две години колко още не са минали през ситото. Смехории...
96
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 127, удри 8 дози наведнъж и пиши от мета, откъдето пише един стар познайник с 3.
95
6
 
3
 
! Отговори
Бay преди 2 години
До До Бау мне :D Ама вярвай в това щом те успокоява. :D
94
1
 
36
 
! Отговори
Ky40 преди 2 години
Проблема не е да се ваксинираш веднъж, а че ще е доживот. В австрия третата доза важи за 7 месеца ...., демек третата доза не е поледна.
93
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 122/От боцнатите повече ме е страх. Защото с една хвърчаща "зелена" бележка се врат и влизат навсякъде и си мислят, че са недосегаеми за вируса. Напротив-ваксувания също се заразява и разнася. Докато другият, поне засега, не влиза никъде, спазва мерките...
92
0
 
37
 
! Отговори
perry преди 2 години
С падането на желязната завеса, падна и заблудата за свобода и демокрация на запада.
91
0
 
34
 
! Отговори
До Бау преди 2 години
Бъркаш се нещо. Много ваксинирани напоследък, особено тези с трета доза, вече са по-големи антиваксъри от неваксинираните. И се увеличават.
90
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки тиранин и всеки пропагандатор на тирания си имат име и адрес.
89
34
 
4
 
! Отговори
Бay преди 2 години
До 127 с всеки изминал ден антиваксърите стават все по-малко. Това е добрата новина. Причините за "не", намаляват.
88
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лъжата излиза наяве.
87
1
 
23
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
В 21 ВЕК СМЕ А ОЩЕ НИ КРАДЪТ И ЛЪЖАТ
86
8
 
0
 
! Отговори
Бay преди 2 години
До 123 успех :D