"Стара хартия за нова книга" за десети път в София

Всяко дете получава нова книга срещу 5 кг. хартия за рециклиране
6

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Десетото юбилейно издание на националната инициатива „Стара хартия за нова книга“ ще сепровежда днес в София.

Между 10.00 и 19.00 часа на бул. „Витоша“ №37 всяко дете, което доведе възрастен придружител с поне 5 кг. стара хартия за рециклиране, ще получи нова детска книга по избор, както и подаръци от партньорите на инициативата. Кампанията е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 г. и се провежда под патронажа на кмета Йорданка Фандъкова.

За всички деца, донесли допълнителни 5 кг. хартия за рециклиране, е подготвена изненада – специалното издание на каузата „Пазители на планетата“. Книгата е пълна с факти, активности и съвети за опазване на околната среда – от компостиране и намаляване на употребата на пластмаса до почистване на плажовете и подпомагане на дивия живот. Така в рамките на празничния ден едно дете може да получи максимален брой две книги.

Началото на каузата бе поставено на 15 септември 2013 г., когато инициаторите и партньорите екоинициативата се обединиха около идеята, че е важно всяко дете още от ранна възраст да се научи да полага грижи за природата, да събира разделно отпадъците и да има специално отношение към книгата и четенето.
За девет години в инициативата са се включили близо 55 828 деца. Малчуганите заедно със своите родители са предали за рециклиране 296,9 тона хартия и са получили 65 770 книжки. Така всички заедно сме спасили от изсичане 3860 дървета.


 


6
Още по темата: хартиякнига
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
5
 
! Отговори
северозападняк преди 2 месеца
И аз рециклирам хартия вместо да купувам тоалетна хартия. И кашони рециклирам с печката.
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абе вестници си трябват
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Старата хартия отива в печката за на зима.