В зимните курорти чакат с 20% повече туристи, основно българи

Цените тази зима до 30% по-скъпи
Обновена: 10 дек 2022 07:46 | 10 дек 2022 07:45, Камелия Цветанова
54
В зимните курорти чакат с 20% повече туристи, основно българи
Снимка: БГНЕС

С 20 на сто повече туристи за ски чакаме у нас през тази зима в сравнение с предходната, категорични са от туристическия сектор. Интересът към родните ски курорти е основно от български и гръцки туристи, а през националните им ваканции се чакат гости от Турция, Северна Македония, Румъния и Великобритания, обясниха за Труд News хотелиери от трите най-големи ски комплекса – Банско, Пампорово-Мечи Чал и Боровец.

Още по темата

За разлика от предходния сезон записванията за тази зима са започнали още през лятото. Места за Нова година в ски курортите почти няма, а първите резервации са дошли още през юли-август. Освен български туристи сред основните клиенти през тази зима се очертават гръцките гости. Те също са направили резервации основно за почивните дни около Коледа и Нова година, обясниха от бранша.

Пакетите са с до 30 на сто по-скъпи.

Въпреки големият интерес от страна на чуждите туристи към родните ски центрове и през тази зима над 60 на сто от гостите ще са от България, прогнозира служебният министър на туризма Илин Димитров преди дни. Добрата новина е, че за първи път от години българските туристи лесно и бързо ще могат да стигат до Банско, след като се ремонтира второкласния път от Симитли към зимния център. Неотложно е да се реши проблема с втория кабинков лифт в Банско, защото не може да се говори за екология и качествен туристически продукт, когато в планината се изкачват хиляди автомобили дневно, а туристите чакат на опашка за лифта по няколко часа, категорични са представителите на бизнеса.

Инфлацията обаче е причина цените на нощувките и услугите в зимните курорти да се увеличат между 10 и 30 на сто, въпреки разходите са нараснали значително повече. Пазарът обаче не е в състояние да поеме още по-високи цени, затова и от бизнеса ще работят на ръба на оцеляването.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: скикурорти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ше се катерим по чукарите да се пързалям аз у студа - не мерси!
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
значи българите ще са само 20%. а досега кви бяха?
3
1
 
8
 
! Отговори
Не съм експеримент преди 1 година
ЗелеВи сополи за поне 4 дози искат ли?
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека чакат. Бърза работа нямат.
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има да чакат