ЕС обмисля санкции и за съседите на Русия, които й помагат

За тези, които и помагат да заобикаля ограниченията
Обновена: 26 мар 2023 15:08 | 26 мар 2023 14:55, Александър Попов
584
ЕС обмисля санкции и за съседите на Русия, които й помагат
Снимка: Pixabay

Европейският съюз може да наложи санкции на съседите на Русия - централноазиатски държави, които според Брюксел помагат на Москва да заобикаля ограниченията.

ЕС изтъква, че износът на европейски продукти за тези държави се е увеличил значително през последните месеци. Пералните машини, употребяваните автомобили и фотоапаратите са особено разпространени в региона. Брюксел смята, че оборудването в крайна сметка се препродава в Русия, където електрониката се разглобява, а компонентите се използват за ремонт на военно оборудване, според „Телеграф“.

ЕС възнамерява да проведе разговори с представители на азиатските държави в близко бъдеще и да предупреди за последиците от нарушаването на режима на санкции. Ако това не доведе до спиране на реекспорта, ще последват ограничения. А те могат да бъдат наложени както срещу отделни юридически лица, така и срещу държави, заяви Сергей Гландин, партньор в адвокатската кантора NSP.

"ЕС може да използва два механизма. Първият е целенасочени санкции на т.нар. руска основа. Тук не е необходимо да се измисля нещо, те вече разполагат с инструмент. Когато приеха осмия пакет от ограничения, те добавиха нов критерий: физическо или юридическо лице може да попадне под санкциите на ЕС, ако допринася за нарушаването на забраната за заобикаляне на въведените по-рано мерки. Вторият механизъм е регламент, който вече ще се прилага за европейските производители. Този документ може например да предписва забрана за казахстанските въздушни превозвачи да превозват стоки в страната от ЕС. Те могат частично да затворят достъпа до пристанищата, да определят определени номенклатури на стоки, предимно военни и с двойна употреба, които са забранени за износ, реекспорт в Казахстан", допълни Гландин.

Междувременно Германия предложи да се затегне контролът върху крайните потребители на стоки с двойна употреба. Откакто тези продукти попаднаха под санкции, те се купуват активно от страните от бившия Съветски съюз, отбеляза Берлин. Трафикът на камиони в тази посока се е увеличил четири пъти, заяви Роберт Хабек, германски министър на икономиката.

Ще могат ли европейските държави да наблюдават цялата търговия между Москва и нейните съседи и след това да наказват нарушителите? Иван Тимофеев, генерален директор на Руския съвет по международни въпроси, отбелязва, че на теория това е възможно: "В ЕС започна прилагането на закона. Например, наскоро се появиха съобщения, че в Нидерландия са образувани над 40 наказателни дела за заобикаляне на ограниченията за Русия. Проследяването на нарушенията на санкционния режим е реалистично. То може да се осъществи чрез някои тайни свидетели, а освен това могат да се проследят финансовите трансакции, ако са в долари или евро, което технически е лесна задача“.

Друг е въпросът, че, разбира се, ще бъде много трудно да се контролира целият масив от реекспорт към Русия. Резултатът ще бъде по-високи цени на риска, т.е. посредниците просто ще взимат повече пари за услугите си, а тарифите за реекспортираните стоки ще нарастват, но, разбира се, това няма да пресече потока.

Самите съседи на Москва също могат да помогнат за проследяването на потока от стоки към Европа. Казахстан, например, ще стартира от 1 април онлайн система, която ще следи всички товари, пресичащи границата на републиката. Според съобщения в медиите Астана иска да докаже на западните си партньори, че спазва санкциите.

Според анализатори обемът на търговията на Русия със съседните страни в някои категории продукти се е увеличил със стотици проценти през миналата година. Благодарение на механизма за паралелен внос до края на декември Москва е закупила почти 2,5 млн. тона продукти на стойност над 20 млрд. долара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


584
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
301
14
 
9
 
! Отговори
Берлин преди 1 година
И в Швейцария и Германия са на ръба на фарита!
300
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Санкциите на ЕС както виждате са бумеранг.
299
6
 
16
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
До 339 Това ли ти е проблема? 1000лв на месец (в което се съмнявам)? Не ти ли е проблем, че гласуваш за политици които те лъжат и ограбват, че не взимаш % от благата на държавата в която живееш, че държавата е заграбила земята кооято ти е дадена от Господ? Не ти ли е проблем, че си първо гражданин и след това личност? Проблем са ти украинците които бягат оот мародерите и затворнниците които прииждат на тълпи? Толкова ли струва чо-вечността ти, 1000лв?
298
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вътрешния Брутен Продукт е спаднал с 5% за 2022-2023 в БГ. Издръжката на Украйна и санкциите срещу Русия са стрували 1000 лева на месец за всеки българин 2022 година! Ти, аз всеки губи пари и стандарт на живот заради санкциите!
297
17
 
11
 
! Отговори
Ида цъкаш фейк минус преди 1 година
Издръжката на Украйна и санкциите срещу Русия са стрували 1000 лева на месец за всеки българин 2022 година!
296
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съседите за това са съседи, за да си помагат. Когато заиграе мечката в двора на съседите, скоро ще заиграе и във вашия двор. Когато се запали къщата на съседите, ще изгорят и къщите на съседите.
295
3
 
2
 
! Отговори
Някой преди 1 година
До Анонимен338 Какво бе разбираш бе обувка от свинска кожа
294
15
 
11
 
! Отговори
Първо Нато преди 1 година
Разположи оръжие на границите с Русия, Русия реагира на заплахата!!! Хронологията е ясна също!
293
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ами отговора е ясен бре - русия маже да раполага такива оръжия защото от десетилетия по нейните граници американците са разположили такива- ама тя що разполагала - ами питай тия дето са ги разположили някой канил ли ги е
292
16
 
11
 
! Отговори
До Космонафто преди 1 година
Ми тя налага бе от 1 година! Издръжката на Украйна и санкциите срещу Русия са стрували 1000 лева на месец за всеки българин 2022 година!
291
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аха, значи в Москва се сърдят, ако до тях се разположат ядрени оръжия, пък иначе те разполагат ядрени до запада. Мхм, ясно. Разбирам!
290
15
 
5
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
До 334 Защото може. Ако в Русия не са доволни, да налагат санкции на ЕС и САЩ.
289
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
сега по команда еврочиновниците на вашингтон ще допълзят до килимчито но си дзин- да попитат каво е намислил пък после да ддокладват във вашингтжон - както макаронов френския президент направи след посещението си при путин- там говори едно апосле в щатите друго
288
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искам отговор, защо Русия може да разполага ядрени оръжия до Европа, а Европа до Русия не!
287
5
 
7
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Да видим кои са тарикатите които не искат да търгуват с ЕС, Англия и САЩ. Казвам ви от опит, ако искате да правите пари, ориентирайте бизнеса си към САЩ и Германия, това са нациите които плащат като баровци и са възприели харченето като задължителна част от живота си. Много ми е весело когато измамници накарат някоя бабишкера да хвърли 100 хиляди леева от терасата, или роднини намират 200 хиляди в дюшека на току що погребан дъртак, който не е дал 5лв на вече възрастните си внуци.
286
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв проблем било Русия да разполага ядрени оръжия в Беларус ли? Ахахаххаха!!! А щом не е проблем, тогава на руснаците какъв им беше проблема АКО се разположат ядрени оръжия в Украйна????? А то дори никой не беше помислил да разполага там. Явно ти пука за Русия, пък не ти пука за България. Аман от руснаци пишещи коментари в български сайтове!
285
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абе под-ло-ги краварски - европа е натъпкана с американски атомни бомби- за кого са мислите - противоракетна отбрана от преди 20 години построиха краварите в европа в бившите соц страни ужким за иран - те и сега нямат ракети дето да стигнат до еврропата- ревнали за ракетите на путин в беларус - ами ревнете за тия дето са в турция и останалите държави - ама как като сте нал-апа-ли краварския и неможете да гъкнете
284
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Долу сините нацистки знамена! Махнете кръглите месечини и звезди от президентсвото и столичната община! С Русия скоро ще сме съседи, а с европейците не за дълго.
283
12
 
6
 
! Отговори
До 323 преди 1 година
Искам отговор! Защо САЩ маже, а Русия не??
282
11
 
10
 
! Отговори
До 323 преди 1 година
САЩ е разположил ядрено оръжие в Белгия, Гирмания, Холандия, Турция и Италия! Защо Русия да не маже да разположи в Беларус!! Какъв е проблема?