Радев: Конституционното равноправие на българите в РСМ ще сбъдне заветите на илинденци

"Илинденско-Преображенското въстание се превърна в най-масовия израз на волята за свобода на нашия народ"
Обновена: 2 авг 2023 22:26 | 2 авг 2023 22:07, Красимир Ангелов
70
Радев: Конституционното равноправие на българите в РСМ ще сбъдне заветите на илинденци
Снимка: БГНЕС

Илинденско-Преображенското въстание се превърна в най-масовия израз на волята за свобода на нашия народ, заяви президентът Румен Радев в словото си на церемонията по случай 120-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание.

"Това въстание се пренесе далеч във времето, защото резултатите от него надхвърлила далеч неговите непосредствени политически и военни цели", каза още държавният глава.

Още по темата
От поколения на този площад се събират пътищата на националната памет на българската държавност и духовност. Тук отдаваме почит на безсмъртните имена и събития, които ни обединяват, подчерта още президентът.

Държавният глава заяви, че днес Илинденско-Преображенското въстание заема важна място в отношенията ни с Република Северна Македония и на нашето сближаване на основата на историческата истина, като добави, че въстанието е възнесено от звъна на българските черкви.

Президентът призова да не забравяме, че светлите умове на освободителното движение в Македония и Одринска Тракия мечтаеха да превърнат своя роден край в земя на равноправие и справедливост.

"Затова гарантирането на конституционното равноправие ще сбъдне заветите на илинденци от 1903 г., и техният завет за равноправие и справедливост. Гражданите и на България и на РСМ се прекланят пред тези завети и на идеалите пред въстанието", каза още Радев и подчерта, че на същите тези идеали е изградена и съвременна и модерна Европа.

Кадри от празничната проверка вижте в галерията на фотографа Димитър Кьосемарлиев

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 8 месеца
До Бай Дрън - ти ще дойдеш ли на тържественото събаряне на съветския тотем в Княжеската градина? Да не си забравиш макетното ножче!
37
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Чак сега се сетих какво целят макетата! Ами на тях им трябва дадена дата и я използват като повод да мучат там нещо. Сега е повод Илинденско-Преображенското въстание. И да - Гоце Делчев е роден в Гърция. В село Баница. По последното преброяване на населението през 1878-а е имало 330 българи. Нямало е македонци. Това са официални документи. Нека да се съдят с гърците ако не им харесва.
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тоя чичко що заговори и настръхвам от злобата с която съска и омразата която разнася.
35
0
 
6
 
! Отговори
карачанаков преди 8 месеца
Ха не може да бъде , да пропусне да оплюе правителството и Борисов направо не е за вярване.
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аве стига ни занимавайте с тези при мати макета ве, писна ни от тях :)) Боли ме оная работа за сърбоманчетата, те дори сърбетата не ни мразят толкова колкото тези май муни :)))
33
1
 
10
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 8 месеца
Напомням на нашите български служби, че са се клели да служат на родината ни, а не на Радев или който и да е президент . Родината сме ние хората, бг народ., а не продажника Радев.Разчитам на вас, че ще предотвратите излизането на България от НАТО и ЕС . В Русия никой не е добре.Чест и почитание!
32
3
 
10
 
! Отговори
чичо преди 8 месеца
Престанете с това-президентът Радев".Правилно е-престъпникът Радев.
31
1
 
3
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 8 месеца
Ботев и Левски фашисти ли са били?Падналите в балканските войни български храбри войници, БАНДЕРОВЦИ ли са били????Радев е пумийхя, гнусна *** гнида. Никакъв българин не е той. Никакъв.
30
0
 
1
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 8 месеца
47 ми ,ако нямаш нищо против обясни ми и на хората тук, защо България е разделена на две ? При условие , че Русия е победител във войната с турците.Защо ни разделиха?? Аз нямам логично обяснение, освен едно. Разделят ни, за да бъдем слаби. И това не го направи Европа или Сащ, а Русия.После става СЪЕДИНЕНИЕТО и Русия насъска Сърбия срещу нас. Люта война с хиляди жертви, защо???? Ние тогава нападнахме ли Русия??? Никакъв 3 ти март. Денят на обединена България е 6 ти септември или 22 РИ.
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да живее Цомчо плюнката!!
28
0
 
1
 
! Отговори
Бай Дрън преди 8 месеца
Айде, чуждите елементи в турските форуми да си правят парламата.Еали сме ви маййката тогава и не може да го преглътнете. Просто се напънете малко и ше стане.
27
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Радев е вреден за България.
26
3
 
1
 
! Отговори
Рсм преди 8 месеца
Р сърбо маке, празнува с вожда си на сръбска територия. Ние ревем кат ползвана и изоставена стара мома...аде малко достойнство бах таз македонска област. Тарабата и БКП я дадоха на Сърбежите по поръчка на Сталин. Ся тва е положението, гледай на другата страна и недей да хленчиш, късно е
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
РСМ и САЩ и Германия не признават бг език в РСМ. Само маке езика има.
24
7
 
4
 
! Отговори
Русия не е преди 8 месеца
Освобождавала България
23
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Бонго Бонго 9 ТИ СЕПТЕМВРИ Е НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК. На 3 МАРТ ПОЧВА ОСВОБОЖДЕНИЕ И ПРИКЛЮЧВА НА 9 СЕПТЕМВРИ КОГАТО БЪЛГАРИЯ СТАВА НАРОДНА РЕПУБЛИКА. ВЪВ ФРАНЦИЯ ЦАРЯ СЪЩО Е СВАЛЕН.
22
5
 
2
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 8 месеца
33 ти )))) хубаво е да се смеете. Вие не сте врагът, бих ви нашокал ряпите, но пак не сте врагът. Но Радев борсука е враг.И понеже сте компания , семки взехте ли си? Радев като сире прави Коремното. Може да ви боядиса тавана и стените. Джоарт и с Коремното пръска навсякъде лайхна ...ауууу. Много е талантлив
21
3
 
1
 
! Отговори
Инженер, химик преди 8 месеца
Как е в щата им Алабамата, г- президент ? Има ли мнаго афроамериканци ? Има ги и в Северните щати. Там съм бил на специализация. Написано на ангрийски, as a postdoctoral fellowship, ако севетниците ти и тедззи на банкянската мутра знаят значението на тези прости думички. Нито искам охрана, нито пък ще плащам за такава. Просто защото съм най-добрия каратист. Чупя по 4 тухли четворки Да ги смята Владито му на Борисов, колко са ми парите. Така е с куките като вас. Не можете да се подписвате.
20
2
 
2
 
! Отговори
Morski преди 8 месеца
ДО РАДЕВ, ПРАВИТЕЛСТВОТО, ПАРЛАМЕНТА - ОБЯВЕТЕ 2 АВГУСТ ЗА НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК, 20 АПРИЛ ЗА НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК 24 МАЙ ЗА НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК! ХИЛЯДИ БЪЛГАРИ СА ЗАГИНАЛИ В ЗАВЕТНИЯ ИДЕАЛ ЗА ОБЕДИНЕНА И СВОБОДНА БЪЛГАРИЯ!
19
4
 
8
 
! Отговори
Свети преди 8 месеца
Радев Руски:))