Денков: Българите са движещата сила в най-масовото въстание в Македония и Тракия

"Българското съдържание и облик както на въстанието, така и на цялостното революционно движение в Македония и Одринско, е признато от всички"
Обновена: 2 авг 2023 22:26 | 2 авг 2023 21:41, Красимир Ангелов
91

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"2 август е символ. На тази  дата преди 120 години българите  в Македония и Одринска Тракия  доказват, че идеята за „демократска  република“, в която „българи, турци, евреи ще бъдат равноправни във всяко отношение“, не е увиснала на бесилото заедно с Левски. Тази идея дава смисъл и вдъхва мъжество на хиляди борци, които жертват живота си в името на свободата и равенството между всички народности“. Това заяви министър-председателят на България акад. Николай Денков по време на церемонията по случай 120 години от Илинденско-Преображенското въстание.

"Илинденско-Преображенското въстание е събитие с особено висока историческа стойност за съвременната българска нация. Защото поривът на въстаниците за свобода не е егоистично националистически. Идейното знаме на тази свобода е „пълната политическа автономия на Македония и Одринско“ с равни права, равни задължения, равни отговорности и равни възможности за развитие за всички общности, без разлика на „вяра и народност“. Подобни реформи са обещани от Великите сили в Берлинския договор от 1878 г., но така и не се реализират в залязващата Османска империя.

Не е случайно, че тъкмо българите са движещата сила в най-масовото въстание срещу Османската империя по тези земи. В географските области Македония и Източна Тракия тогава те са и най-многочислената, и политически най-активната част от иначе разнородното ù население. Българското съдържание и облик както на въстанието, така и на цялостното революционно движение в Македония и Одринско, е признато от всички – от османските власти, от останалите етнически общности и балканските съседи. Не правят изключение и Великите сили, които по това време ревниво бранят наследството на Османската империя.

Техните дипломати и журналисти описват не само нарастващото влияние на Българската екзархия. Във фокуса им все по-често попадат действията на революционната организация, чиято активност в началото на XX век се превръща в истинска заплаха за многовековната империя.

В началото на XX век споменът за Съединението от 1885 г. не е толкова далечен. Затова и свои, и чужди са наясно с естествената посока на исканата пълна автономия на Македония и Одринско – към едно следващо Съединение. Тъкмо заради това геополитическият вихър се обръща срещу въстанието. През лятото на 1903 г. сънародниците ни в Македония и Одринско плащат цената на устрема си към свобода с хиляди човешки жертви, материални и морални опустошения. За да се спасят от изтребление, над 30 хил. бежанци търсят подслон в Родината - майка.

2 август  е символ. На тази дата преди 120 години хиляди въстаници хвърлят  мост към основните ценности, които движат демократичния свят днес – граждански свободи и равноправие на всички хора без разлика на етнос, религия, пол и занятие. Ние, техните наследници, сме призвани да браним тези ценности  и да ги предадем на нашите деца, които да ги пренесат в бъдещето.

Слава и поклон пред паметта на героите от Илинденско-Преображенската епопея, отдали живота си за свободата на Македония и Одринска Тракия!", завърши словото си премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
0
 
! Отговори
Въпреки ексцесиите преди 8 месеца
Не вярвам на някой българин да му е станало приятно като е видял стадион Тодор Проевски в такова окаяно състояние.
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Илинденското възстание си е етнически конфликт - опит за освобождение на БЪЛГАРИТЕ. Денков тия глупости за посолствата ли ги разправя?
59
0
 
1
 
! Отговори
До 69 преди 8 месеца
Защото една партия близка до медийте и западните пари, която най-много мразеше герб и дпс сега управлява с тях и им трябва нова кауза.
58
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И ний сме дали нещо на света, и ний сме участвали във въстанието. Креттенът на Промяната да се изуволнява, че стана за смях. Голем почитател на фашистките идеи на професор Фотев, голема работа, голем учен. Не бяхме го чували. Къде са го търсили Променчиците? По-големи предатели е нямало за 1340 години. Тези ненормалници съсипаха държавата, историята, ще унищожат идентитетот, децата ще се чудят "Аз съм българче" ли?, "Аз съм османче" ли?
57
1
 
0
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 8 месеца
А, бе какво въстание какви 5 лева .Я , дръжте лихвите още ниски банките да имат исторически, огромни печалби.А аз да си взема още един 15 -ти апартамент в южните квартали .Вместо да въстават са могли да си купят вила до Солун истински българи СОФИЯНЦИ
56
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Полша ще завземе Западна Украйна и ще депортира бежанци оттам - Макгрегър. Полша иска да анексира Западна Украйна и да разсели там всички бежанци, пристигнали след началото на конфликта, каза бившият съветник на Пентагона Дъглас Макгрегър. "Когато Украйна започне да се разпада и нейната армия отслабне, ще има опит за нахлуване в западната част на страната, за да се създаде зона за сигурност и да се репатрират три милиона украински бежанци", каза той.
55
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Украйна повече от всичко вече иска корейския сценарий и замразяването на конфликта, тъй като контранастъплението на зомбитата на киевският наркокартел не дава резултати - германският вестник Die Welt. Колумнистът Кристоф Шилц отбелязва, че "няма причина да се смята, че Украйна ще успее да си върне окупираните територии, така че през зимата Западът ще окаже натиск върху Украйна за прекратяване на огъня".
54
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ако всички паднат под Старомайорски?
53
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Русия готви нова армия от мобилизираните за атака срещу Украйна - британското разузнаване. ВС на РФ формират нови части от мобилизирани граждани, за да ударят отново Украйна. През последните два месеца Русия вероятно е започнала да формира нови големи формирования за укрепване на своите сухопътни сили. Сред тях е 25-а общовойскова армия, съобщава британската агенция. Провалът на контранастъплението на зомбираната по натовски стандарт биомаса ще доведе до ново мащабно настъпление на руските сили, сигурни са островитяните. И дори да е така, с кого ще воюват украинците, ако всички паднат под Стар
52
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
до 3 милиона (сега ВС на РФ са 1,15 милиона), като по този начин изпреварва най-голямата армия в света - НОА на Китай.
51
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Русия е готова да воюва в Украйна още две-три години Bild. Такъв извод направиха експерти от германското правителство. Посочен е период от две или три години без възможност за обща милитаризация на руското общество, защото тогава ще бъде просто невъзможно да се вземат предвид възможностите на руската армия. Bild признава масовото мнение, че след провала на украинската контраофанзива руснаците ще поемат водачеството и ще бъдат много по-продуктивен, със самолети, танкове и ракети с голям обсег. Според експерти Русия запазва възможността да увеличи числеността на своята армия до 3 милиона (сега
50
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Съд за ПП ДБ - искат чужди граждани да управляват България. Съд по члена за предателство на държавата и чужди агенти от чужди държави. 10-15 години затвор за Шайката на Киро.
49
0
 
6
 
! Отговори
ОСТАВКА! преди 8 месеца
На корумпираното правителство!
48
0
 
4
 
! Отговори
КАК така? преди 8 месеца
Как може да отдават почит и да говорят за това? След като актуалната и най-важната тема е жената наричана момиче с нейната секс авантюра - САМО за нея трябва да се говори всеки ден в държавата.
47
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Интересно ми е как българския селянин с тоалетна с дупка, подобно на руския вaтн*ик с тоалетна с дупка, вместо да се заемат с подобряване на бита си, мечтаят за чужди територии, които да оce*рат. България на три морета, да ?? А защо първо не си направите вътрешни тоалетни, преди да мечтаете за три морета ?
46
2
 
4
 
! Отговори
ДОЛУ! преди 8 месеца
ОСТАВКА, ***
45
2
 
6
 
! Отговори
ЕвроАтлант Прес преди 8 месеца
Канадският премиер Джъстин Трюдо и съпругата му се развеждат "след много трудни разговори" - разбра вече що за Сатанист е Съпругът й!
44
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Денко това го казва в бг, а в ЕС и НАТО мълчи когато РСМ каже че това са македонци.
43
6
 
1
 
! Отговори
Милионер преди 8 месеца
Цяла да е, Глория. Насилка е Богева. Гя я пее най-добре тази за Стойнините. ОЧИТЕ. За шофьорите, монтуорите и истинските българи и българки. Що да не им дам на камериерките от Парк хотела им в Бургас. Те са ми от ИСТИНСКИТЕ. Познавам то този хотел дори и по-дзобре от тях. Не разбирам само, защо маце Цеца като ме види бяга. Тази от Северната ни БЪЛГАРИЯТА НИ. Ами, приятелскка ми е. А те не трябва да се страхуват. Просто защото работата им е да събуждат почиващите. ИВА Е БУРГАЗЛИЙКА.
42
1
 
5
 
! Отговори
САЩ ни забиват нож преди 8 месеца
Сенатът на САЩ предлага септемрви да е месец на македонския език, култура и история. Няма никакъв коминтерн а сената и няма нито думичка за геноцида в Македония на българите.