Русия напредва в Харковска област, иска 10 км буферна зона

Украинските сили опитват да задържат руското настъпление
Обновена: 10 май 2024 15:41 | 10 май 2024 15:41, Елка Василева
240
Русия напредва в Харковска област, иска 10 км буферна зона
Снимка: архив, БГНЕС

Украинските власти помогнаха днес за евакуацията на цивилни от град Вовчанск в Харковска област и околните райони заради засиления руски обстрел, съобщи представител на местните власти, цитиран от Ройтерс.

Още по темата
"По-голямата част от тях напускат града със собствен транспорт. Но в същото време заедно с хуманитарния център организираме транспорт за тези, които не разполагат с автомобили", заяви Тамаз Гамбарашвили, началник на военната администрация на Вовчанск.

По-рано днес руските сили започнаха сухопътна атака в североизточната Харковска област, като напреднаха с един километър и достигнаха в близост до граничния град Вовчанск в опит да създадат буферна зона, съобщи високопоставен военен източник.   

Нападението открива нов фронт във войната, която се води вече повече от две години след пълномащабното нахлуване на Русия, отбелязва Ройтерс.

Сраженията в пограничните райони на Харковска област продължават и Киев е изпратил още сили в района като подкрепление, съобщиха от украинското министерство на отбраната.   

"Приблизително в 05:00 ч. (и българско време) тази сутрин врагът се опита да пробие отбранителната ни линия под прикритието на бронирани машини", заяви ведомството. "Към настоящия момент тези атаки са отблъснати; сраженията с различна интензивност продължават", се уточнява в изявлението.

Високопоставен украински военен източник, който отказа да бъде назован, заяви, че руските сили се стремят да изтласкат украинските въоръжени сили на 10 километра от руската граница и че силите на Киев се опитват да ги задържат, отбелязва Ройтерс.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре, че са евакуирали хора,но там са много ,града е близо 1.5 млн втория по големина в Украйна ,с областа около 2 млн.Развит град икономически ,културни хора ,нападнати от *** окупатори жадни за територии и налагане на власт. Ако Украйна беше запазила ядредния си арсенал,това нямаше да се случи.а тя се довери на братоубийци .Бог да помага на Украйна ,от тази алчна нечовешка самозабравила се ***.Затова и българските майкопродавци пропагандират да се оголим за да пуснат тия отпадъци.
196
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На украинците им беше внушено, че с подкрепата на запада могат да се изправят срещу Русия и дори да завземат руски територии и ресурси. Сега се опитват да се самоубедят, че водят справедлива защитна война. Стопявайки се със скорост невиждана до сега дори и по времето на втората световна. На къде отиват нещата, какво се случва и как ще свърши се вижда ясно. В момента, в който запада осъзна, че вместо да спечели, загуби брутално, започна да вие на умряло.
195
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много обичам да гледам как укропитеците вият на умряло ;)
194
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бягайтееееее!! Бяяягааайтееее!!!
193
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никакви пари и никакви оръжия могат да помогнат, ако Русия започне да удря по укротерористите както Израел в Газа. В момента тази измислена държавичка, която вече остава без население, съществува единствено благодарение на милостта и благородството на Русия и на Владимир Путин.Както западните медии описват войната....Украинската армия героично и победоносно отстъпва, докато Руската армия сразена и обезкървена плахо настъпва.
192
18
 
7
 
! Отговори
)) преди 1 месец
Руските нацисти , кви чат , вият....нищо няма да направят....))
191
4
 
23
 
! Отговори
Започна се... преди 1 месец
Руската групировка "Север" тръгна в атака. Харковчани се прибират под земята.
190
3
 
23
 
! Отговори
Ми то такава преди 1 месец
Държава Украйна няма. Все едно да признаем Северна Македония
189
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
РФ не бърза с войната. Искат да унищожат колкото се може повече техника, оръжия и армия на противника. После всичко ще си дойде до логичния край
188
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Решението е взето ! Завесата се спуска и ще бъде по-строга от предишната .Няма да продължи много защото духът излезе веднъж от бутилката през 1991г и трудно ще се върне обратно, ще ема бесилки на Червеният площад и Русия пак ще стане част от свободният свят .
187
13
 
4
 
! Отговори
До 179 преди 1 месец
То атома е 10км, ама радиацията от атома е малко по-голяма, ама от къде ще ги знаеш тия неща другарю. За вас важното е патаклама да има. Империята на злото никога не се е интересувала от живота на собствения си народ. Ето за това от 100 години си седят на същото население, а другите държави се умножиха 4-5 пъти.
186
26
 
6
 
! Отговори
... преди 1 месец
Хахах, напреднали били с 1км, а колко монголоида загинаха заради този 1км. Великата армия се мъчи две година и половина с няколко села и брои метрите с които напредва, смях. На времето един мустакат диктатор за 2 години беше превзел цяла Европа. Много има още джуджето да се учи, ама не му остава много за тая работа.
185
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вие нали сте самодостатъчни, що искате от врага 10 км радиус, нали сте непобедими :)))
184
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Искахте да превърнете Велика Русия в Ирак,Либия,Сирия,само че руснаците са друга бира.
183
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не трябваше да ръчкате руската мечка...
182
22
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Не бре, те напреднали само 1км. щото като дойде от САЩ помощта трябва за бегат обратно :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
181
29
 
8
 
! Отговори
Силите на Русия... преди 1 месец
...СА ОТБЛЪСНАТИ УСПЕШНО!.....СТРЕЛБА ПО УЛИЦИТЕ В МОСКВА И ВЪСТАНИЕ В НОВОРУСИЙСК, РУСКИ ВОЙНИЦИ ЦЕЛИ РОТИ БЯГАТ ОТ ФРОНТА..!/ЧЕТИ В ТУБАТА/
180
29
 
14
 
! Отговори
до 184 копейкаджията преди 1 месец
Левски и останалите борци за свободата на България са прозрели смъртоносната подлост на имперска Русия и нейната неуморна антибългарска политика още преди повече от 150 години. Те са наясно с домогванията на руската държава и опита й да подчини българската национална кауза на своите имперски цели. Карикатурата Произхождение на букурещките нотабили - в.Тъпан от 05.11.1869 представлява магаре, чийто юзди се дърпат от Кремъл, а резултатът ясно се вижда да излиза от задницата на магарето родните русофили
179
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Разберете болшинството мразещи Русия не да българи а наети от Сорос, от атлантическия клуб от Америка за българия, разни комитети от Хелзинки малцинства работещи за омразата между България и Русия, България Сърбия и пропангандиращи Со. рос. ойдна политика.
178
4
 
24
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 1 месец
Сега дедото с памперса, Натаняху и най вече оня *** Макарончо бонбончо да гледа как се водят настъпателни действия. Целият генерален щаб на Франция не струва колкото Валерката ( Герасимов ), който е достоен наследник на Суворов, Кутузов и Жуков.