Нужен ни е план за справяне със застаряването на населението

Проблем за възрастните хора в региона са случаите на насилственото изземване на собствеността им от страна на техните наследници
4 ное 2005 16:41,
Според международната организация HelpAge International България трябва скоро да има национален план за това как да се справи със застаряването на населението и със социалната изолация на възрастните.

Това заяви Дъглас Лаки, представител на организацията, на национална среща днес под наслов "Дискриминация на хората във възраст".

Домакин на срещата беше българското благотворително дружество "Хоспис Милосърдие".

HelpAge International работи с неправителствени организации от страни в Югоизточна Европа. Дъглас Лаки даде примери за добри практики на разрешаване на проблеми на възрастните хора в този регион - мярка за преодоляване на социалната изолация на възрастните в Тирана са намалените за тях цени на кафето в заведенията в града, както и безплатният градски транспорт за хората над 65 години.

Според Лаки проблем за възрастните хора в региона са случаите на насилственото изземване на собствеността им от страна на техните наследници. Той заяви, че това трябва да бъде тема на обществен дебат, тъй като в момента по думите му е табу да се говори за проблема.

Според участниците в днешната среща държавата трябва да разработва комплексни политики за младите и за възрастните хора, като акцентира на приемствеността между поколенията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание