ЕК: Добре сте, ама не съвсем

България е направила много важна конституционна реформа, от която сме доволни, има и напредък в борбата с „малката корупция“, обяви заместник-председателят на ЕК Франко Фратини
27 юни 2007 15:06,
4
ЕК: Добре сте, ама не съвсем
Едно от нещата, за които Еврокомисията ни укори, е, че минава твърде много време от влизането на дадено дело в съда до издаване на присъда. Снимка: СВ

България е направила много важна конституционна реформа, от която сме доволни, има и напредък в борбата с „малката корупция“ - по границата и по митниците, но напредъкът в областта на борбата с корупцията по високите етажи на властта и срещу организираната престъпност не е достатъчен.

Това каза заместник-председателят на ЕК Франко Фратини при представянето днес на доклада за България и Румъния от Брюксел.

Той посочи, че минава твърде много време от влизането на дадено дело в съда до издаване на присъда. Докладът е добре балансиран, заяви самият Фратини. В него по думите му един от основните мотиви е надеждността на България и Румъния като страни членки на ЕС.

В доклада се казва още, че двете страни имат добра воля и решимост да продължат реформите и Европейският съюз ще им помага.

Във връзка с журналистически въпрос Фратини посочи, че докладът е приет с пълно единодушие от всички еврокомисари и изобщо не е ставало въпрос за налагане на предпазни клаузи.

По думите на заместник-председателя на ЕК през март 2008 г. правителството на България трябва да представи доклад за напредъка в проблемните области, а през юни догодина ЕК ще изготви нов подобен доклад за напредък. 

В подкрепа на думите си Франко Фратини даде пример с това, че в България е приета оставката на министър по обвинения в корупция, което е добър признак. По думите му такива примери има и в Румъния.

„Очаквам до средата на 2008 България да изпълни критериите, заложени в доклада на ЕК“, подчерта още Фратини.

„Удовлетворена съм от доклада на Европейската комисия. Той показва реалностите в страната“, каза пред журналисти министърът на европейските въпроси Гергана Грънчарова непосредствено след официалното представяне на доклада.

Тя допълни, че ще е напълно доволна, когато отпадне механизмът на наблюдение на страната ни, за което обаче няма гаранции, че ще стане през следващата една година.

Тя обърна внимание, че до края на месец юли тази година трябва да бъдат приети в Народното събрание законът за съдебната власт и гражданско-процесуалният кодекс.

„Това не е мониторингов доклад, а доклад за наблюдение и е напълно нова процедура, след като вече България е член на ЕС“, каза на свой ред ръководителят на представителството на ЕК за България Майкъл Хъмфрис.

Той допълни, че е необходимо изработването на план за действие за изпълнението на критериите, особено в областта на борбата с корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност. По думите му отсега нататък е важно приложението на практика на приетото вече законодателство.

В доклада е отразен напредъкът в едни области, но по други трябва още сериозно да се работи, каза Хъмфрис, като добави, че не трябва да се подценява постигнатото.

Във връзка с журналистически въпрос относно думите на главния прокурор Борис Велчев от тази сутрин, че в доклада има някои пропуски Хъмфрис коментира:

„Това, което е казал главният прокурор, е вярно, тъй като докладът се основава на данни и сведения до 31 март тази година, а както знаем, през последните седмици има осъдителни присъди във връзка с пране на пари“.

Критерии, които трябва да бъдат покрити от България:

- приемане на изменения в конституцията, които премахват всички двусмислия по отношение независимостта и отчетността на съдебната система;

- гарантиране на по-прозрачен и ефективен съдебен процес чрез приемане и прилагане нов Закон за съдебната власт и нов ГПК;

- продължаване на реформата на съдебната власт с цел нарастване на професионализма, отчетността и ефективността;

- провеждане и докладване на професионални и надпартийни разследвания по обвинения в корупция на високо равнище;

- вземане на по-нататъшни мерки за предотвратяване и борба с корупцията особено по границите и в местното самоуправление;

- прилагане на стратегия за борба с организираната престъпност, която се съсредоточава върху тежките престъпления, прането на пари, както и върху системното конфискуване на имуществото на престъпниците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
българин преди 16 години
Промени ли?В държава в която комунисти,турчета,царчета,садисти,лъжци,крадци,мош еници и убийци образуват един конгломерат от сплетени свински черва това не е възможно.Трябва стане чудо за да се махнат тия кърлежи впили се в плътта на майка България.В момента няма и лидер ,който да обедини българския народ и тия ще си веят байрака,докато Турция анексира Югоизточна България ,там ислямизацията се разраства като ракова клетка и нищо чудно и това да стане в скоро време...Не може да обичаш България,а същевременно да крадеш,лъжеш и убиваш поданиците й,да сечеш горите й и унищожаваш природата в името на алчността и сребролюбието.Не можеш да служиш едновременно на Бога и на Мамона! БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ!
2
0
 
1
 
! Отговори
европеец преди 16 години
Ами че даже много меко са се изразили хората. В България няма никакъв напредък в областта на борбата с корупцията по високите етажи на властта и срещу организираната престъпност. Да не говорим за делата, които се точат с години дотогава, докато не се покрият повечето неща (примери много особено свързани с банките).Така че драги, никой не иска държава в която не само корупцията се шири, но няма и политическа воля за борба с нея.
1
0
 
1
 
! Отговори
човека преди 16 години
То така е много удобно бе.След година,две ще дойде още някой и пак ще замаха палец-добре сте,ама не съвсем и ние с нашата народопсихология и със вроденият ни страх да не ни размахат среден пръст /разбирай предпазни клаузи/правиме теманета наляво и надясно като ***.