Смешно им е, ама не е

Дебатите по вота се превръщат в „седянка“ за правителството, Станишев раздава усмивки, сигурен, че вотът не минава; опозицията пък се пъне, ама...
22 окт 2007 10:42,
68
Смешно им е, ама не е
По време на дебата, усмивка сияе на лицето на премиера Станишев. Снимка: БГНЕС

В Народното събрание започнаха дебатите по вота на недоверие към правителството

В пленарната зала са премиерът Сергей Станишев и министри от кабинета.

В началото просветният министър обяви, че имало воля за промени в
образованието.

Похвали се как през годините били предприети мерки за безплатни учебници и безплатни автобуси за учениците, кифлите в школата.

Според него най-значимото нещо, направено в образованието за последните 20 години, се е случило на 01.01.2007 г. - от тогава е въведен единен стандарт за издръжка на един ученик.

„Предстои въвеждането на делегирани бюджети и регулиране на нормативите и плътността на паралелките“, каза Вълчев и не обели и дума за исканията на учителите за по-високи заплати.

Лидерът на ДСБ Иван Костов определи тона на Даниел Вълчев като тон на седянка.

Той попита просветния министър и премиера кой носи отговорност за това, че децата не учат вече близо месец.

Костов заяви, че учителите са „за“ реформа, а не както правителството представяло нещата - че съсловието не желаело да се реформира.

Той упрекна кабинета, че дни наред правителството държи учителите в стачка, а в същото време дезинформират обществото за броя на стачкуващите.

Тъмносиният лидер призова Сергей Станишев да удовлетвори исканията на учителите.

„В момента има 3 млрд. и 500 хил.лв. излишък и има пари за повишение. Стачкуват интелигентни хора, не стачкуват пролетарии“, обърна се Костов към Станишев.

За да защити лидера си, левият депутат Димитър Задгорски обвини опозицията в плитки мотиви за вота и в подстрекаване на стачката.

„Вие подхранвате синдикалния башибозук“, каза Задгорски.

Костов пък му отвърна, че доносници на политическата полиция нямат правото да се изказват на такива дебати.

Арбитърът Георги Пирински се опита да усмири депутатите и да въведе по-спокоен тон, обаче май не успя.

Депутатът от ОДС Надежда Михайлова заяви, че учителската стачка е израз на безсилието на правителството да се справи с кризата в образованието.

Според нея основната причина за протестите са спрените реформи в образованието:

„Причините са политически“, посочи тя и хвърли цялата вина върху НДСВ, които, по думите й, 6 години управляват сектора.

Михайлова призова кабинета да превърне образованието в национален приоритет.

Финансовият министър Пламен Орешарски пък реши да върне народните ни избраници години назад, за да разкаже пред камерите и микрофоните как се е развивала икономиката на страната.

Заяви, че ще остави дискусията за заплатите на втори план, за да се похвали как днес сме имали висок икономически растеж и рекордни чужди инвестиции.

Орешарски все пак призна, че доходите у нас били ниски, пък хората очаквали по-високи.

Финансист №1 отхвърли призивите за удовлетворяване на исканията на учителите за заплати, посредством големия фискален резерв.

„Той е цената на стабилността“, каза Орешарски.

По думите му правителството не можело да си позволи да се поддаде на мащабния синдикален натиск и предупреди:

„Отключим ли инфлацията, доходите намаляват“, каза Пламен Орешарски.

Според зам. председателя на ПГ на ДПС  Лютви Местан политиката на доходите трябвала да се определя от социалната значимост на съответното съсловие.

„Анонсът на правителството, че е готово да увеличи заплатите на учителите до 650 лева само за една година е непознат, защото това е безпрецедентен ръст на възнаграждения“, каза той  и обвини опозицията, че се опитва да използва учителските протести.

Татяна Калканова от НДСВ също каза, че вотът на недоверие е част от предизборната кампания, въпреки че исканията на учителите са справедливи.

По време на дебата по вота, усмивка сияе на лицето на премиера Станишев. Може би е сигурен, че с гласовете на БСП, НДСВ и ДПС вотът няма да успее, може би!

Дебатите по вота продължават.

Очаква се гласуването да бъде във вторник следобед на извънредно заседание на парламента.

Проектът за решение се смята за приет, когато за него са гласували повече от половината от всички народни представители.

Ако вотът бъде отхвърлен, ново предложение за недоверие на същото основание не може да бъде направено в следващите шест месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Размисъл преди 16 години
Редно е всички да скочим против некадърното управление на образованието ,но се сещаме всички че е подготвено кои мамини синчета да взeмат новата власт и затова народа стои ! Едни и същи се премятат във власта от 70 години ! Те са .не се заблуждавайте !
26
0
 
0
 
! Отговори
Васил преди 16 години
На кого се усмихва Станишев и кого лъже Костов.Долу това управление ,но кои да управлява бедната ни разграбена държава ? Последният ни истински Българин го обесиха гадните турци.а сега само *** и прадатели !
25
0
 
0
 
! Отговори
КОСТОВ преди 16 години
И аз ще ви е.. мамата докрай!
24
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
34, прав си кой ли те пита, а си такъв специалист -УдарниК
23
0
 
0
 
! Отговори
az преди 16 години
Невероятно, но факт. Борците за свободата на словото (журналистите от днес.бг) трият мнения, които не им отърват. Лично се убедих
22
0
 
0
 
! Отговори
БОБО преди 16 години
ЗНАЧИ БИЛО ИМАЛО ПАРИ?!
21
0
 
0
 
! Отговори
... преди 16 години
eeee pisna mi ve4e...to tova durjava li e...jivot li e...q vijte horata v evropa kak jiveiat...s 2% im vdigat cenite i aide horata ot cialata strana ne otivat na rabota i se po4vat edni vuzmu6tenia edni ne6ta....a nie kakvo turpim da ni tup4at i vseki koito se dokopa vzima...a horata neka si tunat....da subirat tam vestnici za vtori4ni survini predi da sa okrali i taq sistema....kolkoto do sta4kata na u4itelite e vsiako ne6to si ima granici kolkoto i pari da vzimat pak za ni6to ne stavat....prosto pove4eto u4iteli v stranata niamat minimalna pedagogi4eska kvalifikacia i sa pod nivoto na 50% ot u4enicite ama koi me pita men....
20
0
 
0
 
! Отговори
antikomunist преди 16 години
Уважаема "Маса народ", ти изобщо знаеш ли колко пари ти остават чисти след като ти вземат данъците на 517лв. - НИЩО!, ... Подкрепям стачката, - Долу правителството на Социалистите ДеПеСари!!!
19
0
 
0
 
! Отговори
amina преди 16 години
Това е единственият начин да се намали процентът на ***, гласували според 'волята си'. Нека вотът ни бъде недействителен!!!
18
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Нека оставим настрана въпроса с учителската стачка, довел или поне станал повод за искането на вот на недоверие. Поведение като това на управляващите е безкрайно цинично. Усмивката на Станишев е усмивка на недосегаем, в стил "Говори, не ми пречиш". Орешарски се хвали какво е постигнал - стабилност. Каква стабилност? За една година - 13% инфлация, която не е породена от учвеличаване на заплатите, защото към момента малцина могат да се похвалят, че доходите им са се повищили с 13% за изтеклата година. А календарната още не е приключила. Това, което демонстрират управляващите е тотално незачитане на правата и интересите на народа.Никой не ме е питал дали искам България да бъде член на ЕС и НАТО , а подобни важни въпроси се решават с референдум. Управляващите през последните 17 години приватизираха печеливщите предприятия и ликвидираха по-голямата част от производството в страната. Вместо да произвеждаме, станахме пазар за китайски стоки за бедните и за свръхпроизводството на Европа за богатите. Хората, които са завършили редица специалности в университетите не могат да практикуват по тази причина и са принудени да работят "нещо си", за да преживяват. В момента процъфтява само търговията. Ликвидираха селското стопанство: лоши ли бяха кравефермите и птицефермите? Сега изкупуват млякото, което пием от селяни с по една-две крави, чиято хигиена е безумно ниска...Искате голям БВП, ама той не се получава с търговия. Получава се с производство. Къде е стимулирането на производството? Колко нови фабрики и заводи и предприятия бяха открити през тези 17 години.Идват на власт, ядат и си отиват. А народът мизерства. Учителите са криви, че са тръгнали да протестират. Ще протестират и още как. Срам за останалите българи, че мълчат и си траят и вместо да изразят СВОЕТО недоволство и да потърсят своите права, роптаят срещу учителите сякаш от тях, последните, зависи просперитета на нацията.Но, както е казано, всеки народ заслужава съдбата си... и управниците си...
17
0
 
0
 
! Отговори
Майка преди 16 години
Толкова е неадекватен.Държавата е в криза, а той се хили.Пълен непукизъм.Аз лично очаквам от един държавник поне малко да се разтревожи, когато хиляди деца са на улицата.Но извода се налага от самосебе си-той просто не е ДЪРЖАВНИК, а поредното недоразумение в нашата Родина.
16
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Съвет към цензурата-ако Костов ти е казал,че ще ти плати не му вярвай.Първо си вземи парите.Че иначе може заплащането ти да отиде във фондацията на жена му.
15
0
 
0
 
! Отговори
интелигент преди 16 години
са дребните хорица, които се оставят цензурираните национални медии да им промиват мозъка, до колкото го имат.
14
0
 
0
 
! Отговори
ХИЛЯДИ, МАСА НАРОД преди 16 години
СКЪПИ МИ ПИСАЧИ ! ИЗЛИЯНИЯТА ВИ НЕ СА НИЩО ДРУГО ОСВЕН ПОРЕДНОТО ДОКАЗАТЕЛСТВО, ЧЕ ПЛЮЕТЕ, ОБРУГАВАТЕ И ХУЛИТЕ ВСЕКИ ЕДИН, КОЙТО НЕ СПОДЕЛЯ НЕНАСИТНИТЕ ВИ ПРОТЕСТИ.И КАКВО ТОЛКОВА СЕ ДОКАЧАТЕ ОТ ИСТИНИТЕ ? БОЛИ, НАЛИ ?УЖ НЕ БЕШЕ ПОЛИТИЧЕСКА СТАЧКА, УЖ ВЗЕМАХТЕ САМО 200 ЛВ ЗАПЛАТИ .......ПЪК ТО ИСТИНАТА ЦЪФНА БЪРЗО :1. АВТОБУСИТЕ, С КОИТО СЕ ТЪТРИТЕ ДО СОФИЯ ВИ ГИ ПЛАЩАТ КАНДИДАТ КМЕТОВЕ И ПАРТИИ /СПРАВКА - ЦЯЛ СЛЕДОБЯД ПО ДАРИК РАДИО КОМЕНТИРАТ ИЗДАДЕНИ ФАКТУРИ С ИМЕТО НДСВ И ДРУГИ, КОИТО ФИНАНСИРАТ РАЗХОДКИТЕ ВИ /.2.ЛЪГАХТЕ ЗА 200 ЛВ ЗАПЛАТИ. ***, ДЖИДЖИ..... НАИВНИТЕ ВИ ПОВЯРВАХА И ПОДКРЕПИХА СТАЧКАТА ВИ. В СТУДИОТО НА КАНАЛ 1 ОБАЧЕ, ПРЕД ДВАМАТА МИНИСТРИ, ДАСКАЛКАТА МЪН-МЪН И СИ ПРИЗНА, ЧЕ ВЗИМАЛА 517 ЛВ..... ***, БИЛО БРУТО ! СКЪПА МОЯ, КОЛКО БЪЛГАРИ ВЗЕМАТ 517 ЛВ БРУТО ?3.ПРЕДИ МЕСЕЦИ ИНАТЪТ ВИ СТИГНА ДОТАМ ДА ПИШЕТЕ НА ВСИЧКИ УЧЕНИЦИ ШЕСТИЦИ, ЩОТО НЕ ВИ ВДИГАЛИ ЗАПЛАТИТЕ. БРАВО! ЕДИН ЩЕ БЪХТИ ДА УЧИ, ДРУГ ЩЕ МЪРЗЕЛУВА, ЩОТО Е ПО-ЛЕСНО И НАКРАЯ - ВСИЧКИ ЗАВЪРШВАТ С ШЕСТИЦИ ! И ВИЕ ЩЕ УЧИТИ УЧЕНИЦИТЕ НА СПРАВЕДЛИВОСТ. НЕЩАСТНИЦИ !3.ЗАТУЙ, ДОРДЕ Е ВРЕМЕ, ЛЕКА ПОЛЕКА СИ ХВАЩАЙТЕ ДЪРМИТЕ И ПОЧВАЙТЕ ДАСКАЛО, ЩОТО НЕ СТЕ НЕЗАМЕНИМИ. ДА НЕ ОСТАНЕТЕ И БЕЗ ТЕЗИ 517 ЛВ, ЧЕ ТОГАВА ЩЕ ВИ ПИТАМЕ....11. - 16:26 - От: свдДаскалите загубиха битката с правителството и останаха с пръст в уста.Започнаха и раздори между тях,стачката с бързи крачки върви към провал. Няма да получат нищо,а само станаха за подигравка на обществото.Най-позорно и безславно ще се приберат обратно по училищата,като бити п-----си.Нито получиха увеличение,нито им се издигна престижа.Целия частен сектор ликува,от факта,че се видя какво представляват учителите и как се издъниха пред цяла България.
13
0
 
0
 
! Отговори
пролетарии преди 16 години
Вижте му изражението на другаря Станишев?Такова самодоволно някак си...Знае той, че вотът няма да мине, защото имат мнозинство и ще продължат да крадат и рушат държавата за сметка и на пролетарии, и на ителигенция.Ето затова е усмихнат.
12
0
 
0
 
! Отговори
viks преди 16 години
За необразованите ! Началните учители са до 4 клас - родител експерт. На какво си експерт - на гащите ли си? Ти си за лагерите , ако знаеш какво означава това? Дръж си червивата уста затворена!!!!!!!!Мухъл!!!!!!!!!!!!
11
0
 
0
 
! Отговори
KOSTOV преди 16 години
IVAN KOSTOV e nai-nagliq politik v BG. Da se maha po-dobre dobrovolno ot parlamenta, za6toto e pylno posme6i6te. Celiq bylgarski narod go izgoni navremeto, a toq naglec prodyljava da se tika i da dava votove na nedoverie, bez da go interesuva. Ai mar6 Vanio v Dragalevci i stiga si kazval kakvo ne e pravilo pravitelstvoto - ti taka opravi navremeto obrazovanieto 4e o6te ne moe sa opraim. Po tvoe vreme edinstvenoto koeto napravihte e da okradete de 6to ima za kradene!IVAN KOSTOV E IZMAMNIK I SE VYZPOLZVA OT STA4KATA. KAKTO NAVREMETO 1997 SE VYZPOLZVA OT BARIKADITE ZA DA VYVEDE DIKTATURA I TOTALITARNO, SEMEJNO UPRAVLENIE NA DYRJAVATA I DA Q OKRADE:
10
0
 
0
 
! Отговори
Аракачунчо преди 16 години
KGB still watching you
9
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Ами доцетните и професорите малко повече си държат на положението.Не дюдюкат по площадите.А ти като си толкова навътре ще знаеш ,че в закона за образование има пропорции за определяне на заплатите,които се спазват.Това дали си университетски преподавател или знаеш само таблицата за умножение има значение.
8
0
 
0
 
! Отговори
Иван преди 16 години
Зна4и според 4ерния маймун *** Костов на ста4куващите трябва да се обърне внимание защото ;ста4куват у4ители а не пролетарии;. Костов безскрупулния крадец явно дели хората !. Едните на по висши същества ,а другите на по низши !. Хей крадецо Костов - не те ли е срам *** !. Какво си мислиш- 4е сме забравили твоето управление ли ????. 4е сме забравили кръга ;Олимп;. 4е не помним вашата приватизация под масата ?. 4е сме забравили фондацията на жена ти от където откраднахте милиарди !. Приватизацията на БГА:БАЛКАН:. И това 4е си най богатия 4овек в страната !. И то4но ти ще изказваш мнение !!!!!!!. Съд за теб крадецо неповторим !