Станишев: Сърбите плащат за грешките, допуснати от режима на Милошевич

Косово фактически е откъснато от Сърбия от 1999 г., коментира премиерът
14 мар 2008 19:38,
49
Станишев: Сърбите плащат за грешките, допуснати от режима на Милошевич
Косово фактически е откъснато от Сърбия от 1999 година, коментира премиерът. Снимка: Булфото

По повод очакваното влошаване на отношенията със Сърбия след признаването на Косово от българска страна, премиерът Сергей Станишев заяви в Брюксел, че България е приятелска на Сърбия държава. Това съобщава БНР.

Според Станишев, би било много жалко, ако някой в Сърбия по политически причини реши да променя сегашните добри двустранни отношения.

Станишев е разговарял със свои колеги от други страни-членки на ЕС, които планират да признаят Косово, като Унгария, Чехия, Португалия.

Очакваното влошаване на отношенията със Сърбия в резултат на този акт Станишев коментира с думите, че Косово фактически е откъснато от Сърбия от 1999 година и процесът вече е необратим.

За съжаление, днес сръбският народ плаща за грешките, допуснати тогава от режима на Милошевич, заяви премиерът.

Ако въпросът за затварянето на литовската атомна централа „Игналина“ бъде преразглеждан на европейско ниво, това трябва да се направи и за „Козлодуй“, каза още Станишев.

По време на Европейския съвет той се е срещнал с премиера на Литва, която в момента се опитва да предоговори сроковете и условията за закриването на "Игналина", предвидено за 2009 година.

Трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй" са много по-модерни, не са от чернобилски тип и в тях са вложени много пари, включително и на европейските данъкоплатци, припомни Станишев.


49
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.