Даскал Гоце иска това

Първанов се разсърди на партиите-кафенета, погна и PR-ите
17 юни 2008 18:05,
22
Даскал Гоце иска това
Снимка: БГНЕС

Президентът Георги Първанов отново представи предложенията си за реформа на политическия модел в България.

Този път те са публикувани на интернет-страницата му и са насочени към промени в избирателната система на страната.

За възвръщане на доверието на избирателите в политическата система, президентът предлага въвеждането на пропорционална система с мажоритарен елемент.

Това означава запазване на пропорционалния характер на избирателната система, "гарантиращо водещата политическа роля и отговорност на партиите, а мажоритарните кандидати да се кандидатират в окрупнени едномандатни избирателни райони, което ще допринесе за тяхната обществена разпознаваемост и ще позволи ефективен контрол срещу купуването на гласове", смятат експертите от Дондуков 2. 

Необходимо е да се изчистят и избирателните списъци от "фантоми",  да се въведе активна регистрация на избирателите и да се уеднаквят правилата за различните видове избори, пише още на сайта на Първанов.

Държавният глава предлага като условие за участие в избори да се въведе изискването партиите да имат регистрирани структури в минимум в 2/3 от общините.

Ако в два последователни избора отделни партии не постигнат 1% (2 на сто за коалиции) от вота на избирателите, тези партии да се заличават от партийния регистър и да не участват в следващите избори.

Първанов настоява още в местни избори да участват само тези партийни субекти, които в предходните парламентарни избори са получили поне 1 процент от вота.

Само те ще имат и правото да излъчват кандидати за кметове и листи.

Според президента, за прозрачността на финансирането на партиите е необходимо да се прекрати финансирането им от юридически лица, както и да се завиши държавната субсидия за партиите, прескочили 1% от последния парламентарен вот.

Първанов смята, че трябва да има и публичен регистър на дарителите-физически лица с определен таван за даренията.

Необходим е и публичен регистър на рекламните, социологическите, лобистките и PR агенциите, които работят за отделни партии.

Държавният глава иска при констатиране на нарушения на финансовата дисциплина компетентните органи да налагат строги санкции - касиране на избори, недопускане на партията до следващия вот.

Първанов настоява и за прекратяване на порочната практика за преотдаването на клубната база на партиите на трети лица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
RiSti4a преди 15 години
Kafto prezidenta takava i darjavata demek vi staa qsno
20
0
 
0
 
! Отговори
simeon преди 15 години
Целта на агент Гоце Матросов е ГЕРБ и БСП да си подхвърлят топката и да се сменят във властта, а всички други партии да бъдат ликвидирани като им се отреже възможността да влияят с нещо на събитията; на Гоце даже му се иска такивапроклети партии като тази на Костов изобщо да ги няма в парламента.
19
0
 
0
 
! Отговори
НФБ преди 15 години
на човечето с досие...Гоце.....БСП+ДС=ГЕРБ=МАФИЯ
18
0
 
0
 
! Отговори
ops преди 15 години
nai dobre da s evyrnem kym ednopartiina shema GOZE milo goze praznoglavo ovcharche:Държавният глава предлага като условие за участие в избори да се въведе изискването партиите да имат регистрирани структури в минимум в 2/3 от общините. Ако в два последователни избора отделни партии не постигнат 1% (2 на сто за коалиции) от вота на избирателите, тези партии да се заличават от партийния регистър и да не участват в следващите избори. Първанов настоява още в местни избори да участват само тези партийни субекти, които в предходните парламентарни избори са получили поне 1 процент от вота. Само те ще имат и правото да излъчват кандидати за кметове и листи.tova e ako moje i partiite da sa s jylti chorapi i tatuirovki syrp i chuk na cheloto i goliama snimka na gyrba na Karl Marks na gyrba
17
0
 
0
 
! Отговори
каката на президента преди 15 години
слушай какиното докога ще се правиш на умряла лисица да дрънкаш врели некипели , кой ти вярва вече какиното.... трябва да намериш освежители с нови идеи ..не ти ли е ясно че докато има плащания в брой над 1000 евро ,нищо не казваш като мерки за ограничаване на сива ,икономика,корупция, престъпност... кво ще ми натягаш ,като че ли какати не ти знае осрания , с какви парички ще ти го бършат ако не със сиви
16
0
 
0
 
! Отговори
симпатизант преди 15 години
какъв левент, какъв герой, същи Вълко Червенков е тойкакъв комсомолски плам в очите на човека от народаех, като се вземат с Бат Бойко, какъв живот ще настанепей, сърце
15
0
 
0
 
! Отговори
заблеяло ми агънце преди 15 години
като китайските лекари определят диагноза по лицето езика ръцете и чрез опипване така аз тъй като не мога да го опипам нито пък да му видя отблизо ръцете а камо ли да си изплези езика виждам по лицето му признаци на запушен нос по всяка вероятност тъй нареченият синюзит.от това следва утежняване на дихателният процес а от там недостатъчно снабдяване на организма с кислород.тъй като кислородът е важен и за мозъчните клетки при нарушаване на баланса възможно е на моменти пътят на мозъчните токове да бъде нарушен.затова се получават гафовете.съвет към президента по добре да си лекува синузита сега докато лечението му е без пари.защото още един мандат със сигурност няма да има.а ако трябва като частно лице да се осигурова медицински бедна му е фантазията.
14
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Гоце крадецо - милионерин мамин, олигарх мръсен, *** рунтав.Достатъчно ли е.Утре ще продължа че е късно вече.
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Гоце, ако милееш поне малко за народа си, направи му истинска услуга. Гръмни се!
12
0
 
0
 
! Отговори
za преди 15 години
Ясно - забраняваме всички партии и оставяме само една БКП. Въвеждаме специален закон, за да не могат да се създават нови партии, а старите ги разчистваме, защото не са получили достатъчно гласове.
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
и к'во против дападжиите имаш, кажи, келешче смешно? Че чак ги обиждаш - на президента мязали.....Ама си безмозъчен........
10
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Човек,който е дошъл на власт благодарение на задкулистни игри няма воля да се пребори с политическата корупция.
9
0
 
0
 
! Отговори
Парушев преди 15 години
Гоце Парванов що не оди да кара реисо за Перник по ще му отива на дападжиската му физиономия ми е ръгнал на да се прави ? Още завалията не са го научили еротично кремче да ползва та Догана с агнешка лои го прекарва алал да му е .
8
0
 
0
 
! Отговори
...... преди 15 години
ni gu zaka4aiti be ei ! toi znai kako prai !omrazna mi ot TEZ pedali ! toi imal idei i vizdania ,toi bil prezident na vsi4ki balgari ! a be ia da go duhas ! az ne sam glasuval za teb , zna4i ne si moi prezident . az ne iskam ti da davas mnenia za badestoto upravlenie , ti si buson vsistemata i si go znaes ,ot tova te boli . .....
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Всичко това са празни приказки,които пълнят новините,но никаква работа невършат.В Гиньо- Ганювата конституция е нарушен основен принцип на демократичната държава формулиран от Монтескьо през 18 век.Това е принципа на разделение на властите.Всяка от трите власти е независима и се избира пряко от суверена.Как е в България?По някъкъв скапан закон избираме Парламент.Той от своя страна избира Министерски съвет и голяма част от Висшия съдебен съвет.Как някой ще бъде независим от друг,който всъщност го е назначил?Промяната на политическата система е възможна само след промяна на Конституцията.Парламента да се избира мажоритарно на принципа всяка община да има един народен представител.Президента да бъде Министър-председател,а да не се държи като партиен секретар на ТКЗС.Хората да избират районните съдии.Те пък ВСС.Това обаче никока няма да стане защото България е обречена на комунизъм.
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Вива ла БРП(к)(с)
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
що не земат тия политици да обяснят като за *** човек тва тва и тва трябва да се направи и ще се направи и да спрът да говорят с тяхните си думички и само да лъжат простолюдието
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ти остави името на Гоце Делчев, ама този Първанов *** цялата държава. Имаме доказан лъжец и мазен доносник за президент, проводник на интересите на ДПС с Русия, национален предател също като партийните си предци. За него няма Родина. Истински комунист.
3
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 15 години
Истинският ГОЦЕ е загинал в борбата против ретроградната Османска империя,където хората са били подложени на геноцид.Бил е рядка съчетание на революционер и хуманист,с когото могат да се гордеят не само Балканите,но и човечеството.Жив и здрав президентът,но на малкия му пръст не може да стъпи.Само окепазиха светлото име на ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ,лека му пръст!
2
0
 
0
 
! Отговори
IL. преди 15 години
Na balgarina mu e trudno da useti koga preminava granicite na normata...Ako znaieshe, kakvo tochno iska, do sega da go beshe nameril.