Ройтерс: България започва трудна битка срещу корупцията

Не изглежда вероятно България да предприеме решителни мерки, за да се справи с корупцията
25 юли 2008 16:02,
40
Ройтерс: България започва трудна битка срещу корупцията
Снимка: Булфото

Не изглежда вероятно България да предприеме решителни мерки, за да се справи с корупцията, въпреки сериозните критики, на които страната бе подложена от ЕС. Те увеличиха вероятността да бъдат спрени допълнителни средства от еврофондовете, което ще създаде проблеми на икономиката на страната, съобщават политически анализатори, цитирани от агенция Ройтерс.

Тази седмица ЕК съобщи, че спира между 500 и 800 милиона евро помощи за България и забранява на две агенции да получават средства от ЕС. Комисията поиска действия срещу корупцията и престъпността.

След години на половинчати реформи, ръководеното от социалистите правителство твърди, че подготвя спешни мерки, за да спре злоупотребата с еврофондовете. Но икономически и политически анализатори се съмняват, че то има политическа решителност, за да направи съдебната система по-ефективна и да прекъсне връзките между политиците и криминалните босове в България, най-бедният член на ЕС.

„Не очаквам да бъдат направени драстични промени от този политически елит”, заяви анализаторът Кирил Аврамов.”Той ... отказва да играе по правилата на новата игра, които изискват точност и прозрачност”, каза още той.

Политически наблюдатели и дипломати твърдят, че е много рано да се предвиди дали София може да направи достатъчно, за да предотврати допълнителни санкции, които може да й бъдат наложени, ако не изпълни очакванията на Европейската комисия.

Икономисти твърдят, че загубата на още средства ще бъда изключителен удар за българската икономика, защото тя е силно зависима от чуждестранни инвестиции, които да помогнат за модернизирането на страната. „Рисковете /за икономиката/ се увеличават от заплахата средствата от ЕС да бъдат временно спрени или взети обратно”, твърди анализаторът Ивайло Веселинов от "Дрезднер Клайнворт Васерщайн".

Това ще окаже влияние най-вече върху земеделието и инфраструктурата в момент, когато България се опитва да увеличи износа и да намали дефицита по текущата сметка. Разочарованието от София може да намали ентусиазма в Брюксел за допълнително разширяване на съюза, тъй като Брюксел ще пожелае да успокои държавите-членки, които твърдят, че България и Румъния не са били готови за членство в ЕС през 2007 г.

Потенциалната заплаха от загубата на около 11 милиарда евро помощи за периода 2007-2013 г. ще засили натиска върху премиера Сергей Станишев да се заеме с някои от пропуските. В сряда той нареди да бъдат предприети мерки, включващи засилване на контрола върху средствата от еврофондовете и повече пари за служителите с по-голям опит.

Някои правителствени служители и бизнесмени, заподозрени в злоупотреби с еврофондовете, са изправени пред съда, но България не е осъдила нито един високопоставен представител за корупция и не е пратила в затвора нито един криминален бос.

ЕС изисква законодателни реформи, включващи нови закони за лобирането и финансирането на партиите и промени в наказателния кодекс. Станишев трябва да започне битка с конфликтните интереси и силите, които се борят в неговата коалиция преди парламентарните избори догодина.

„Страхувам се, че ще продължим да чуваме декларации без конкретни мерки или резултати”, заяви Румяна Бъчварова от агенция Маркет Линкс.

Очаква се правителството да оцелее при вота на недоверие в парламента другата седмица, който бе поискан от опозицията заради загубените средства от еврофондовете. Станишев отхвърли призивите на опозицията да уволни министри заради загубените средства за пътищата и земеделие.

„Най-ужасното нещо е, че вече не зная за кого да гласувам, не вярвам на никой от политиците”, заяви химичката Валя Тумбева. „Нещата тук няма да се променят през следващите 20-30 години”, каза още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
2
 
! Отговори
turk преди 15 години
ти както искаш така виждаш и анализираш за всичко турците са винивни!!!ами аз те питам хич българите нямат ли вина.покрай дпс с 3 министъра има колко бг министри но само турците виждаш.Ами за всичко сме винивни ние гражданите.Не харесвам дпс но и бсп и ндсв .а и дригите измислени партии
18
0
 
2
 
! Отговори
калин преди 15 години
малиии тези ройтерс,какво говорят БГ и борба срещу корупцията!тя Държавата генерира престъпност,УПРАВЛЯВА СЕ ОТ КОМУНИСТИ А ТЕ ВЪЗПИТАВАТ В КОРУПЦИЯ!
17
0
 
2
 
! Отговори
Александър преди 15 години
Основната причина за спиране на еврофондовете е продължаващото управление на ДПС. Корупцията в техните министрества е огромна; те изпълняват и политическа поръчка от Турция - на България да пречено всячески за пълноценната евроинтеграция. Това анадолско управление докара България до това положение !
16
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Прави са разбира си от Ройтерс са крадливите ни политици, но проблема със западните журналисти като цяло е, че те не правят разлика между крадливи политици и народ. Постоянно се правят внушения, че сме нискокачествени като хора, което не е вярно, колкото и да им се иска да беше вярно. А пак *** от този форум, които постоянно ругаят собствения си народ, все едно че те са от Марс, са по жалки от най-жалкия *** дето рови из контейнерите.
15
0
 
2
 
! Отговори
CAXATA преди 15 години
МАХНО, ти май не си ме разбрал или аз не съм се изразил правилно. Хрумна ми да използвам Тошко, защото при него имаше някакъв ред и не беше такава ***. Изобщо не съм визирал простоята и малоумието, които се таят в тая държава през последните 60-70 години.За робския манталитет си много прав. От векове сме закърмени с него.След като си толкова печен, защо не кажеш на мен, простия селянин, какво правиш ти по въпроса с подобряването на нашето общество?
14
0
 
2
 
! Отговори
???? преди 15 години
Това бива за рубриката хумор.
13
0
 
2
 
! Отговори
jwtt преди 15 години
Нашите политици са много УМНИСпряха й ЕС парте и те решиха проблема ще финансират (разбирай ще крадат до безобразие) от националния бюджет.Тук ОЛАФИ не играят - крадете си спокойно дами и господа.
12
0
 
2
 
! Отговори
МИШО преди 15 години
Алооо Ройтерс,в дълбоко зблуйдение изпадате,доста ядове ще имате с бълг.правителство докаторазберете истината,че такава битка в действителност няма да има,тези приказки дето достигат до Вас за битки и глупости са предназначени за хора,които не познават комунистите.Няма да има такова нещо,сега предполагам се умува над това как отново да се излъже ЕК,да паднат забраните и парангите отнояо да потекът към техните бездънни джобове.Не им вярвайте,всичко което чуете от техните уста,подлагайте на съмнение,винаги!!!
11
0
 
2
 
! Отговори
МАХНО преди 15 години
СЕГА ВЕЧЕ ВСИЧКО МИ СЕ ИЗЯСНИ КОГАТО ПРОЧЕТОХ НАЙ ГОЛЯМАТА ТЪПОТИЯ НА <САХАТА #9>ЗАТОВА НИКОГА НЯМА ДА СЕ ОПРАВИТЕ ДОКАТО МИСЛИТЕ ТАКА ВСЕ ЩЕСТЕ ***...Б.АНИИСКАЛ ПАК ДА ЖИВЕЕ КАТО СКОТ ? МАЛЕЕ КАКЪВ МАНТАЛИТЕТ РОБСКИ ИМАТЕ ? КАЗАХ ВИ ЧЕ СТЕ СМАХНАТИ ВИЕ СЕ СЪРДИТЕ АМА ??
10
0
 
2
 
! Отговори
Иван преди 15 години
Как искате да се оправи положението?Поставете се на мястото на управляващите - издигтани и подкрепяни от престъпността, сега те трябва да скочат протв нея.Как да стане?Единствения начин, ако все пак милеят за тая държава е да се надяват някой Вот на недоверие случайно да мине и те да си отидат от властта.След това, обаче не ми е ясно на мен кой ли ще дойде, защото те всичките са едни и същи...един Омагьосан кръг...
9
0
 
2
 
! Отговори
CAXATA преди 15 години
Предпочитам овчаря Тошко, пред тая мазна и крадлива политическа ***.ЕК да приватизира институциите ни и да закрие държавата. По-добре да се запише някъде в историята, че някога е имало държава наречена България и да се носят легенди за Българският род, който се е пръснал по света, отколкото да продължаваме всекидневно да петним честта на предците си и все повече да ни спрягат с *** и турци.
8
0
 
2
 
! Отговори
Дядо иван преди 15 години
иска ми се да споделям твоя оптимизъм, но тов е само една неосъществима мечта на българина! Щом ние не можем да се справим със собствения си ***, какво да ни правят от ЕС.Хубаво е човек да има мечта!
7
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
В ДЪБОКА ЗАБЛУДА СИ!
6
0
 
2
 
! Отговори
ps преди 15 години
и спец-части от чисти чиновници и полицаи да ни пратят., и тях ще очерним., се ще се намери некой който да им фане цаката и на тех., :) (това за 2-и) ., а иначе ние другото си го знаем., нема оправия., нема!!! требва да си намерим и ние един Саадам тука., да ги прочисти тиа., и да се почне начисто след като дойдат американците., нови хора., ново правителство., нов президент., нова администрация., .,., нова Велика България., ., това според мен е истината.,., чудно мие ., до края на 2008-а., с ко ли още ще ни запомнят в ЕС
5
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Бегай ,че ида.Всяко чудо за три дни.Само пушилек.Кипи безмислен труд.
4
0
 
2
 
! Отговори
ANONIMEN преди 15 години
Аман вече! И забележете, че са цитирани предимно мненията на българи, лочещи от европаничката.
3
0
 
2
 
! Отговори
Demir преди 15 години
новото в бг-историята за последните 90 се казва ДПС, и сегашното управление е с техния мандат, с вещата намеса на мадридската мумия. Така се дойде до вечно и безпроблемно управление на т.н.социалисти, защото само тези, които са ходили в скандинавските страни, имат някакво понятие от социализъм. Всичко друго е демагогия, а тези, които се хранят от нея вече ги видяхме. Имаше един момент в най-новата ни история, в който някой поиска танковете да дойдат. Мисля, че думата е тяхна. Само това остана да видим, дами и господа. Моля се все пак танковете да не са турски.
2
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Няма да ни оставят, ако трябва, ще пратят специални части от еврочиновници и полицаи, за да ни прочистят от червения ***.Ще бъде интересна картинка, и поучителна.
1
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Много ясно, че няма да се промент - особено при ниската избирателна активност, която е в интерес на БСП, а също и при сегашната избирателна система, която вакрва в парламента стадо овце и пингвини, които гласуват по команда! нищо ново в бг историята за последните 90 години!