Правозащитници: Борисов оправдава тежко престъпление на комунизма

Изказванията на столичния кмет провокираха реакцията на Българския хелзинкски комитет
31 окт 2008 20:53,
198
Правозащитници: Борисов оправдава тежко престъпление на комунизма
Снимка: БГНЕС

Оправдаването на целите на т.нар. възродителен процес е равнозначно на оправдание на престъпление.

Това се посочва в специално заявление на Българския хелзинкски комитет (БХК), изпратено до Dnes.bg.

Реакцията на правозащитниците е провокирана от „скандалните изказвания на генерал Бойко Борисов, кмет на София, водач на най-силната опозиционна партия и претендент за най-висши държавни постове“.

Твърдението, че е съгласен с целите, но не и с методите на т.нар. възродителен процес“, означава, че претендентът за висши постове у нас Бойко Борисов оправдава най-тежкото престъпление на комунистическия режим – насилствената смяна на имената на българските турци през 1985-1989 година. Престъплението се състои в лишаването на стотици хиляди хора от тяхната етнокултурна идентичност, изразена в имената им, против тяхната воля, заявяват от Българския хелзинкски комитет.

С тези изявления неформалният лидер на партия ГЕРБ по същество оправдава и „голямата екскурзия“ - насилственото изгонване от страната на над 200 хиляди български граждани с турско етническо самосъзнание.

Припомняме, че лозунгът „Който се чувства турчин, да си ходи в Турция“ беше основното „оправдание“ на това изгонване, пишат от БХК.

Българският хелзинкски комитет остро осъжда това невиждано през последните 20 години оправдание на най-тежкото за цялото време на комунизма нарушение на всички основни права на човека.

Ние смятаме, че е дълг на всички обществени и политически организации, които стоят на демократични позиции и са загрижени както за спазването на правата на човека у нас, така и за опазването на етническия мир, да осъдят най-остро безотговорните твърдения на ген. Борисов, които освен всичко друго, са и позор за човек, който претендира да ръководи страна, член на Европейския съюз, подчертават от БХК.

По-рано в петък президентът Георги Първанов призова столичния кмет да се извини за коментара за т.нар. възродителен процес, защото по думите му това вече може да създаде етническо напрежение.

"Ако спекулирането с етническите въпроси стане ядро на предизборните дебати, нищо добро не ни чака", предупреди президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
0
 
0
 
! Отговори
кадесето преди 15 години
АБЕ МОМЕ ПОЛУДЕВСТВЕННО,ТЕЗИ НАЙ-СРАМНИ НЕЩА ОТ БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ ДА НЕ ГИ ЧЕТЕШ ОТ УЧЕБНИКА ИЗДАДЕН ОТ БХК С НАУЧЕН РЪКОВИДИТЕЛ ПРЕДАТЕЛИДИОТ КЪНЕВ!ТАМ ПИШЕ И ЧЕ ИСЛАМИЗИРАНЕТО НА РОДОПИТЕ С ОГЪН И ЯТАГАН Е ЕДИН ОТ МНОГОТО ПРИНОСИ НА АНАДОЛСКИТЕ САТРАПИ В ЦИВИЛИЗОВАНЕТО НА БЪЛГАРИТЕ!АПРОПО,С КАКВИ САМОБРЪСНАЧКИ СЕ ОБСЛУЖВАШ?А МОЖЕ БИ СИ НА БРАЗИЛСКА МАСКА?СТИСНИ ЗДРАВО УЧЕБНИКА,УСЕЩАШ ЛИ ТОПЛИНАТА И ДЪХЪТ НА ХЕНЗИЛЧАНИНА КЪНЕВ?
136
0
 
0
 
! Отговори
Бибд пожара преди 15 години
Абе, кьорави ли сте, че от пожарникаря *** за зеле не става? Чак х-американците го намирисаха, че е неспособен и бездарен бандюга. Не виждате и не чувате ли и европейците /д-р Хайнц Брам пред българската редакция на Дойче веле/го разконспирираха, че не става за "лула тутун", че това което говори не може да изпълни и не изпълнява, че за два мандата, абсолютно нищо не е свършил и София е по-*** и задръстена от всякога, че няма никакво виждане за бъдещето и в държанието си простее и е нагъл и арогантен /типично за *** бандит/. И т.н. и т.н.
135
0
 
0
 
! Отговори
Хамлет преди 15 години
изказване на Бойко Борисов, което за пореден път показва некомпетентност. Пък и все пак това не е работа на кмета, като какъв се изявява той. Но добре че поне стана ясно какво е правил по време на възродителния процес активно е участвал него и е нормално да защитава престъпленията си, които явно не са малко. Хора, мислете като гласувате, представяте ли си такава войнстваща простота да управлява държавата ни.
134
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Мухобойко за няколко процента повече е готов голяма простотия да сътвори.
133
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Бойко е напълно прав и единствения мъжкар ,който излиза и казва всичко в прав текст- браво г-н Борисов.А какво правят другите мижитурки-крепят "етническия мир",някой с дупета,а някой дупе дупетата.Дупетата ги боли ,но си мълчат защото с мам.фите заедно крадът.На господата кумуняги/БКП ли ,БСП ли/с късата памет: оср.хте се дали от много е.ан,но хич ви няма .За едната власт и болка не чувствате. А да сте чували в Америка да има Анголци,Нигериици или други африканци,Не защото НЯМА.Всички там са Американци.Така че България за Българите, Турция за Турците.Sorry,но е така кой какъвто се чувства границата е отворена.Бойко ти си номер 1
132
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ima mnooogo prosti hora, kato po-dolnia, no te si pla6tat za prostotiata
131
0
 
0
 
! Отговори
redordead преди 15 години
Докато има държави и граници-ще има и народи и етноси но всеки народ и етнос когато е в чужда държава ТРЯБВА да се съобразява със законите и АКО ВСЕ-ПАК НЕ Е СЪГЛАСЕН С ТЕЗИ ЗАКОНИ-ДА СИ ВЪРВИ ПО ЖИВО ПО ЗДРАВО В НЕГОВАТА СИ ДЪРЖАВА!!-----------пич ти си неграмотен, както и всички фенове на ББ - за каква чужда държава говориш и намесваш етноси - вески роден в Р. България е бълагрски гражданин, той е в сонствената си, а не в чужда страна, а избора на името му си е лично решение на родителите му, аз например живея в Канада и синът ми се казва Александър - хем е име популярно в БГ, хем и в цял свят. Фамилията си му звършва на ОВ - и никой тук не ме плюе за това, че съм българин, никой не иска да ми сменя имента или религията...но тук няма простаци като ББ
130
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Поне един нелицемерен политик има в тази държава - Б. Борисов. Почти всички българи мислят като него, но мазньовците в Народното събрание не смеят да гъкнат по този въпрос, щото ги е страх от бедствието Доган и щото искат да са депутати до края на живота си.А тоя грозния Красо Кънев да трае, щото по-голям родоотстъпник от него няма. Наближава края на годината и трябва да отчита за какво е папкал цяла година паричките европейски, та се чуди как да се вкара отново в медиите да ни отвращава с противния си облик и да си прави рекламна кампания, белким оправдае ненужното си съществуване
129
0
 
0
 
! Отговори
Българка преди 15 години
Чета коментарите и ме хваща срам. Ние къде живеем, и през кой век?! Бойко е с образование на пожарникар и стаж на охранител, по-точно мутра, без елементарна политическа и обща култура. На вас, хората, които го защитавате - какво за резил пред целия свят ли искате да станем? Едно от най-срамните неща в България през цялата й история е точно т.нар. Възродителен процес - станахме за срам в цял свят заради него. Не само целите, но и методите му бяха срамни на този процес. Бойко освен това дава абсурдни и неверни примери, като този за имената в Америка - там имената се сменяли плавно??? Бойко е пълен , и колкото по-скоро го разберете, толкова по-добре! Трябва да си по-голям от него, за да го оправдаваш точно в това му идиотско изказване!
128
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
BRAVO
127
0
 
0
 
! Отговори
Alex преди 15 години
.... napravi da popita Komiteta v Helzinki kak te ( finlancite ) se otnasiat kym tehnite ,, etnicheski ,, grupi - turci i osobeno *** . Az znam , che *** v Finlandia NIAMAT pochti NIKAKVI PRAVA - tam te ( *** ) NE gi vzimat na rabota i ne gi predpochitat v uchilistata , goniat gi i v povecheto sluchai gi izprastat kato ,, emigranti ,, v Schvecia . Mnogo pyti dori NE gi dopuskat da vleznat v edin magazin za da napazaruvat ili v edin resturant ili pizaria - taka che , BHK da ne se pravi na ,, pravedna i humana ,, zastoto po tozi nachin papkat milioncheta ot ES , a da se bori za Bulgaria - ako izobsto se chustvat kato BULGARI !!!!!!!!!!!!!!
126
0
 
0
 
! Отговори
X преди 15 години
Еврейските храненици от българския хелзински комитет, като всички *** са ***. Да се пробват първо да заклеймет американската консититуция и американския закон за имената. Ама как да стане като зад еврейските правозащитни организации стои ЦРУ. Хайде първо да си уточнят понятията. Ако смяната на имената е престъпление в САЩ първо да кажат на господарите си!Като гледам как има статия, че частна разузнавателна централа в САЩ предвижда следващата страна ударена от кризата да е България, разбирам, че това е заплаха и политиката на САЩ. ЦРУ винаги е действало с наркопласьори, мафиоти, маргинали като ДПС в България, а след 1989 работи и с комунистически престъпници с цел да дестабилизира и подчинява суверенни държави в името на "американската демокрация", т.е. икономически просперитет за САЩ с цената на всичко. Проблемът на САЩ е колосален - те развиват информационни технологии на "ишлеме" в България, като пазара на тези технологии се оценява не на милиарди, а на трилиони долари, ама далаверата взе да се разсъхва, то не става само с кражба "трябва и акъл". В последно време се разбра, че банките в САЩ както са високо автоматизирани не са в състояния да сметнат собствения си баланс. Лично ми се е налагало да търся помощ от БХК за нарушени права, ама познайте - не бях ***, не бях турчин, а нарушенията бяха от американската администрация. Те са част от ***, който затлачва пътя на България.
125
0
 
0
 
! Отговори
4 км преди 15 години
Банкя на една ръка разстояние ли е от 4 км ?
124
0
 
0
 
! Отговори
Тодор преди 15 години
Борисов казва че целите са добри,методите-не.Немога да разбера какво дразнещо е казал.Ба*ти спекулантите
123
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ето един пример за това, как се "....лишават от етнокултура идентичност..." определени етнически турци у нас: осъденият на смърт за атентата на гарата в Пловдив през 1985-а година е родом от едно село, община Руен. неговият брат, който понастоящем е кемт на селото, му издигна паметник на края на селото! По този въпрос обаче БХК мълчи! А това е част от възродителния процес! Аз също не оправдавам този процес, както и много хора, нито методите му! Но истината е, че на обикновените етничски турци не ги интересува миналото! А от настоящето ги интересува това, което и всеки нормален човек: семейство, работа, дом! само ченгета от ДС, като този БХК се интересуват от това, да нагнетяват напрежение, защото подобно напрежение отвлича вниманието от съществените неща! защото въпросните лица от БХК не се заинтересуват от това, как се провеждат изборите в турските села? От активиститете на ДПС, които ходят от къща на къща и водят по списък кой е гласувал! А на обикновените хора това не им харесва, но няма начин - откажат ли - чакат ги сериозни проблеми! И всичко това се сътворява от не повече от 40-50 разбойника, които дърпат конците в ДПС! Ето това е нарушаване на човешките права! Но БХК мълчи! Тзо комитет да вземе да се разпусне, защото е смешен и отживелица!
122
0
 
0
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 15 години
БХК Български Хисламабадски Комитет ли означава?
121
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Когато Бойко Борисов беше охрана на Тодор Живков ,Ахмед Доган ходеше на кафе при тато. Срещите минаваха на 4 очи .След това Доган мина в лагера на червените. За пред турците Доган се правеше ,че е против възродителния процес, а е бил сътрудник на ДС. С такива ръководители как няма да е лидер на турците .ДПС да бъдат доволни, че Бойко Борисов не казва всичко което знае. Доган се кри 10 дни докато измисли как да отвлече вниманието от убийството -етническия мир бил застрашен, искал летяща чиния ...Всички българи в ДПС са предатели, а най-големите изменници са Първанов, Станишев, царя и бсп. Стига са лъгали дпс, че има много убити през възродителния процес -публикувайте списък с имената и селата. Хората се познават и ще видят вярно ли е.
120
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
не оправдавам Б.Б.,но БХК е най-продажната и антибългарска организация и е последната,която има право да говори за защита на българи.
119
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Гледах цялото изказване на г-н Борисов и напълно споделям всичко казано от него! Дори бих добавил -всички които се правят на обидени да прочетат Конституцията на Република България и да млъкнат ЗАВИНАГИ по този въпрос! Докато има държави и граници-ще има и народи и етноси но всеки народ и етнос когато е в чужда държава ТРЯБВА да се съобразява със законите и АКО ВСЕ-ПАК НЕ Е СЪГЛАСЕН С ТЕЗИ ЗАКОНИ-ДА СИ ВЪРВИ ПО ЖИВО ПО ЗДРАВО В НЕГОВАТА СИ ДЪРЖАВА!!
118
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
абсолютно прав е Б.Б.,а този комитет или да вземе да се разпусне или да вземе помаците и *** да ги води в Хелзинги и там да им основе колония.Ние тук докога ще ги търпим и издържаме