41% от българите искат задължително гласуване

Следващото правителство ще бъде коалиционно, твърдят социолози
16 ное 2008 14:42,
123
41% от българите искат задължително гласуване
Снимка: Булфото

Ако изборите за парламент са днес, нито една партия не може да състави кабинет и следващото правителство се очертава като коалиционно.

Това сочат данни от изследване на агенция "Барометър.инфо" за изборните нагласи през ноември.

40,98 на сто от анкетираните смятат, че трябва да се въведе задължително гласуване на избори, а 11,93 процента са против.

Според проучването отново пет са формациите, които сигурно ще участват в следващия парламент.

Първа политическа сила е ГЕРБ с 18,61 процента подкрепа.

От агенцията отбелязаха, че в четвърто поред изследване се констатира тенденция към намаляване на готовността за гласуване за партията, като спадът е най-вече в София и големите градове.

Следва БСП с 15,27 процента от гласовете, а на трето място е ДПС с 6,11 процента.

След това е "Атака" с 5,54 на сто и новосъздадената вече коалиция Движение "Напред", която покачва своя дял до 5,04 процента.

Процентите при СДС и ДСБ са съответно 2,06 и 1,49.

В сравнение с месец октомври твърдо решилите да гласуват са с около 1,5 процента повече.

Със сигурност са заявили, че ще гласуват 42,54 процента, по-скоро да - 15,41 на сто, по-скоро не - 7,10 процента.

Със сигурност няма да гласуват 32,95 процента от анкетираните.

Изследването е представително за пълнолетното население и е реализирано в периода 10-15 ноември 2008 г., като по телефона са анкетирани 1408 български граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
0
 
! Отговори
Костадин Продано - преди 15 години
Костов завари 1997 г. съсипана от червената мафия държава и за 2 години я изправи на крака , а на 4 - та бе кандидат член на НАТО И ЕС ! Костов я остави с 7 милярда долара валутен резерв , възходящ икономически растеж , стъпаловидно покачване на пенсйи и заплати и ежемесечни добавки ! Костов се е доказал като премиер и държавник защитаващ националният интерес и сувернитет и затова руската мафия плати много пари за да го плюат и да го свалят от власт , защото им затвори кранчетата за айдуклъка ! Костов е велик и аз само него признавам , другите партйи и политици са интеришчйи и мафиози ! Ще гласувам за Д С Б и великият държавник Иван Костов !
61
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
46 много си прав - Костов подари предприятията на мафията за по един долар и ликвидира българското производство. за да може Косьо Самоковеца, Доктора и Клюна да внасят контрабандно наркотици и да изнасят синтетични наркотици и *** за Европа и САЩ
60
0
 
0
 
! Отговори
БУДНИ БЪЛГАРИ ! преди 15 години
Само костов може да се справи с кризата , корупцията и престъпността ! Вече го е доказал ! Аз мойте роднини и приятели ще гласуваме за Иван Костов и Д С Б !!!
59
0
 
0
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 15 години
И ГЕРБ ДА СПЕЧЕЛИ , ПАК ИВАН КОСТОВ ЩЕ Е ПРЕМИЕР ! ДА МУ МИСЛЯТ ЧЕРВЕНИТЕ ОЛИГАРСИ ! НАЙ - ДОБРЕ ДА ЕМИГРИРАТ! В РУСИЯ И БЕЛАРУС МОЖЕ ДА ИМ ХАРЕСА !
58
0
 
0
 
! Отговори
майнатана доню преди 15 години
Повече от половината коментари са на доня донев , куку , веско , анонимен и много други имена ! 46 и 47 му коментар са върхът на дезинформацията ! Абе кукувец , ти не заслужаваш да дишаш един въздух с ИВАН КОСТОВ ! Той 1997 - 2001 спаси БЪЛГАРИЯ и я направи проспорираща държава , а сега комунистите мафиози с царя комарджия я разориха отново ! Спряха ни милиярди евро пресйидинителни и структурни фондове и сме в национална катастрофа без война ! Върви напутката симайна друт изкуфелецо ! Такива като теб трабва на кол да ги набучват дето манипулират и дезинформират хората ! Педерассмотан господ бавя ама не забравя , а ако той забрави , аз няма да забравя !
57
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Силвето,ти да си видяла някой да се оплаква?тука се дискутират факти,никой не се оплаква,файда от това няма.Който не го устрайва режима,става икономически/политически емигрант.Не случайно зад граница има 6 милиона българи.И това са факти.
56
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Абе вие алтави ли си те да давате пак властта на БСП и ДПС бе? Толкова ли ви е готино сега и последните 4 години? Ако е така, не гласувайте. После да не сте с еоплакали обаче тук. Плачете си у вас пред огледалото.
55
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
51,това да не ти е соц лагер бе!Има права на човека,демокрация,пазарна икономика и т.н.Като искат народа да гласува,да сторят нещо за него.
54
0
 
0
 
! Отговори
RED_STORM преди 15 години
Е КАТО ГО НАПРАВЯТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО И СЕ ПУСКАТ ПРАЗНИ ПЛИКОВЕ - КВО ПРАИМЕ, МОЗЪЦИ ТАКИВА......
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
заслужава да гласувам ДПС
52
0
 
0
 
! Отговори
Saaba преди 15 години
Не желая турци да гласуват за съдбата на моите деца! Не желая хора които не знаят колко е 7*8 да решават съдбата на 8 млн. души . Моля българи , дайте своя глас за коя и да е българска партия ! Дайте България на българите .....
51
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Задължително гласуване!!! 2000 лева глоба за този който не гласува!!! Да видим дали няма да гласуват. Какви са тези смешни проценти избирателна активност. Хората в Африка гласуват повече. За това ДПС имат мандат защото Народа не гласува и ако продължаваме така още ще ни мачкат!!!
50
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
демокрация=клептокрация (управление на крадци) и трябва да се махне демокрацията и тази смешна конституция и да се върне предишната само с една партия БКП. колкото повече партии има, толкова повече се краде и повече гласове се купуват от мафията
49
0
 
0
 
! Отговори
cv преди 15 години
Конституционното ПРАВО ДА СЕ ГЛАСУВА, не може да се измени със закон, в ЗАДЪЛЖЕНИЕ ДА СЕ ГЛАСУВА... ..."К-ята. - Чл. 42. (1) Гражданите, навършили 18 години,......, имат право да избират държавни и местни органи и да участват в допитвания до народа...."Приятели,С НОВИЯ СИ ПРЕЗИДЕНТ, АМЕРИКАНЦИТЕ ИЗБРАХА ПРОСПЕРИТЕТА, А НИЕ...? ... ОТ Е.С. НИ СПРЯХА ПАРИТЕ, и ясно ни казаха, че няма да дават докато не махнем, от политическия си живот, днешната свръх корумпирана и крадлива "Триада"...С ТОВА ОТ ЕС НИ ПРИТИСКАТ, ДА ИЗБЕРЕМ ЕДНО НОВО ЕВРОПЕЙСКО НАЧАЛО И ДА СЕ РАЗГРАНИЧИМ от досегашните ОРИЕНТАЛСКИ И КОМУНИСТИЧЕСКИ управленски практики...Не приемам ГЕРБ, защото е КРАЙНО ДЯСНА И КОНСЕРВАТИВНА ПАРТИЯ, а аз съм с ЛИБЕРАЛНИ РАЗБИРАНИЯ, но докато се появи ИСТИНСКА ЛИБЕРАЛНА ПАРТИЯ, ИСКАМ ДА ДАМ ШАНС НА БЪЛГАРИЯ ЗА НОВО НАЧАЛО така, че съм принуден да гласувам за ГЕРБ....ВСЕКИ МОЖЕ ДА ИЗБИРА... - БСП... ИЛИ ЕДНО НОВО НАЧАЛО ЗА БЪЛГАРИЯ!!!
48
0
 
0
 
! Отговори
ani преди 15 години
Трябва да има задължително гласуване поне две три години докато поизмре дъртата *** де ни докара до това дередже.Ако не излезим да гласуваме тежко ни.Турци и потурчени *** ще ни разкажат игричката.
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Я *** си пийни хапчетата.Преподавателя по полит икономия краде да се забрави.Затова мълча две години та дано хората забравят.Докато бе на власт промени законите така че колкото и да откраднат политиците да не могат да бъдат осъдени.А за мафията - да пребори я ,тя чисто и просто се легализира.
46
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Костов подари предприятията на мафията за по един долар и ликвидира българското производство. за да може Косьо Самоковеца, Доктора и Клюна да внасят контрабандно наркотици
45
0
 
0
 
! Отговори
ПАТРИОТ преди 15 години
........... ТРЯБВА ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА ИВАН КОСТОВ И ДСБ ! АКО ВСИЧКИ ГО НАПРАВИМЕ МАФИЯТА ЩЕ БЪДЕ АУТ ! ЧЕРВЕНИТЕ МАФИОТИ НАЙ - МНОГО ОТ КОСТОВ ГИ Е СТРАХ , ЗАТОВА ПЛАЩАТ КУПИЩА ПАРИ ЗА ДА ГО ПЛЯАТ ! А КОСТОВ Е ИСТИНСКИ ДЪРЖАВНИК И ПОЛИТИК ! ДА ГО ПОДКРЕПИМЕ !
44
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
много си прав(а). значи да ме задължат да гласувам за тях, а те после да няма никой в Народно събрание, да гласуват с чужди карти и да си бачкат частен бизнес или да прибират 20 хиляди евро на месец в Страсбург като евродупетати. мафия.
43
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ало ментарджии нагли,като много сте загрижени за гласовете на хората защо не направихте нито един референдум,например за набутването ни в НАТО или ЕС и др. от този род дивотии?