Рестартират ги?

Депутатите наредиха на правителството да обсъди с ЕС възможността за повторно пускане на блокове 3 и 4 на АЕЦ "Козлодуй"
23 яну 2009 09:53,
158
Рестартират ги?
Снимка: БГНЕС

Парламентът реши рестартиране на спрените 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Със 140 гласа „за“, 48 - „против“, и 23 “въздържали се“ в парламента бе гласувано предложението на енергийната комисия за рестартиране на спрените 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Един жълт депутат и един от „Атака” подкрепиха решението, останалите избраници от двете партии гласуваха против и въздържал се.

ПГ на Движение „Напред” също подкрепи идеята. Опозицията (ДСБ, ОДС,БНД – бел.ред.) гласува против.

В решението се казва, че правителството на Република България трябва да разгледа във взаимодействие с ЕК възможностите за рестартирането на двата блока.

Това обаче трябва да стане в съответствие с правото на ЕС, на техническите възможности и на изискванията за сигурност и безопасна експлоатация.

В документа се казва още, че правителството трябва да предложи на институциите на ЕС да преразгледат становището си по извеждане от експлоатация на наскоро затворените ядрени реактори, с оглед световната финансова и икономическа криза и при отчитане на най-високите норми за ядрена безопасност.

От 1 януари 2007 г.  в АЕЦ "Козлодуй" работят само два енергоблока - 1000-мегаватовите пети и шести блок.

Трети и четвърти блок бяха спрени с решение на Министерския съвет от 21 декември 2006 г. в изпълнение на задълженията на страната по договора за присъединяване към Европейския съюз.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
1
 
3
 
! Отговори
преди 15 години
Само един единствен въпросИМА ЛИ ОЛИ-Г-ФРЕНИ КОИТО ДА ВЯРВАТ ЧЕ БЛОКОВЕТЕ ЩЕ БЪДАТ ОТВОРЕНИ?????
116
1
 
3
 
! Отговори
Крис преди 15 години
Е , стоя си тук , чета 80% от мненията , се чуда , какво става с тоя народ ? Кви хора сме ние българите , макар , че заради вас незнам как да се наричам така ,въпреки , че вас трябва да ви е срам да се наричате българи. Как може толкова *** , *** , ограничени мнения . Как може като овце да се водите , защото някой казал нещо си , и всички юруш... Всички искахме 3 и 4 блок на АЕЦ , всички псувахме и плюхме , и си го искахме, сега когато искат тези блокове да бъдат отворени , само защото коалицията го е предложила всички скачате и почвате да обяснявате , колко лошо е ако тези блокове бъдат пуснати... Вие не сте българи вие сте едни американаси и европейски гъзолизници , защото само така могат да бъдат наречени хора изправили се против интересите на нашата страна. Защото всички знаем колко много значат тези реактори за нас . Защото всички знаем как Костов безусловно подписа (вероятно срещо доста добра сума за него и тези около него) затварянето на едни наистина работещи блокове, а не както казва един *** от началните коментати , че тези сега затворили блоковете. Е, по това може да разберете какви хора пишат тук. Евала на 87 , толкова правилно го е написал , ако повечето хора мислиха като него , наистина щеше да има оправия. Българина е свикнал вечно да мрънка, вечно да се оплаква, заплатите са ми малки , доходите са ми малки .... а идете на запад тогава и вижте как повечето хора работят по на 2 места ....Наясно ли сте , че там и в "милата ви родина сащ" хората работят цял живот и немогат да си купят къща и кола, че всички работят за да и зплащат кредит. Като ни е толкова зле държавата защо във всяко семейство има минимум по 2 коли ? И не ме репликирайте , че това са в богатите семейства само защото се вижда ,че не е така. Все нямаме пари , все мрънкаме , а като излеза вечер из града , всички заведения са пълни , пръскат се по шевовете и няма място къде да седне човек... Затова мрънкала спрете да плюете , спрете да лаета и си гледайте живота, стегнете се и ще постигнете нещо. Никой няма да ви дава по 2000 лв заплата. А и да ви дават и по 5000 , пак няма да спрете да ревете и пак няма да ви стигнат. Който е свикнал само да мрънка , никога няма да му стигнат парите. Ще се ядосва , че комшията взима повече от него , и ще вика ,че му е ниска заплатата....Разочарован съм от повечето хора в тази държава... Аз един млад мъж на 23г , и се чуда как може да виждам всички тия неща , да се опитвам да постигна нещо без да мрънкам постоянно , а вие ? И накрая, отидете гласувайте за "милата ни опозиция" , която подписа затварянето на АЕЦ , която после лаеше за отваряне , и която когато има предложение да се отвори , гласува антибългарски !!! Помислите си добре !
115
1
 
3
 
! Отговори
youth преди 15 години
ne iskame iadreni reaktori? ne iskame otnovo niakoi da zabogatava ot tova? a nie kakvo shte poluchim - edno goliamo nishto? purvo da opraviat vsichki mesta na koito sa si izhvuriali radioaktivnite otpaduci ot edno vreme - vkliuchitelno blizo do sofia ! ne shtem da sme bolni ot rak i da jiveiat na nash grub! iskame polititzi ot evropa a ne podlite komuniagi koito otnovo zavladiaha stranata kato piavitza! PISNA MI 1 AZ ISKAM DA JIVEIA V BULGARIA ! ne me karaite da emigriram !
114
1
 
3
 
! Отговори
jiko преди 15 години
a , da stoto nikoi vadi politicheski dividenti ot toz "problem"
113
1
 
3
 
! Отговори
. преди 15 години
Лъжи маниполации измами и заблуди отклоняване от проблемите е това ви предлагат в момента друзята.
112
1
 
3
 
! Отговори
Един луд преди 15 години
Първо виж кой е енергииният маршал в момента Ковачки ---кой е ток ,,колко милиони е укрил ,,,колко милиона българи плащат незаконни сметки за парно и ток ,,,,колко отряда с мутри има и ги ползва като бирници да заплашват народа и тогава ми говори за достойнство
111
1
 
3
 
! Отговори
Ivo-DE преди 15 години
Какво толкова се чудят, защо само се приказва по въпроса?Досега да работиха на 100% ако се действаше по същество.
110
1
 
3
 
! Отговори
преди 15 години
всичко е много сигурно и все се случват инциденти с ужасно сигурните реактори, а какво остава за ръждясалите стари реактори които някакви слабоумни 140 депутата които мислят само за подкупи са решили да пуснат
109
1
 
3
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 15 години
Някои все още не са разбрали,че цялата врява около блоковете е за отклоняване на вниманието от големите проблеми на странатаНякои все още не са разбрали,че цялата врява около блоковете е за отклоняване на вниманието от големите проблеми на странатаНякои все още не са разбрали,че цялата врява около блоковете е за отклоняване на вниманието от големите проблеми на странатаНякои все още не са разбрали,че цялата врява около блоковете е за отклоняване на вниманието от големите проблеми на странатаНякои все още не са разбрали,че цялата врява около блоковете е за отклоняване на вниманието от големите проблеми на странатаНякои все още не са разбрали,че цялата врява около блоковете е за отклоняване на вниманието от големите проблеми на странатаНякои все още не са разбрали,че цялата врява около блоковете е за отклоняване на вниманието от големите проблеми на странатаНякои все още не са разбрали,че цялата врява около блоковете е за отклоняване на вниманието от големите проблеми на странатаНякои все още не са разбрали,че цялата врява около блоковете е за отклоняване на вниманието от големите проблеми на странатаНякои все още не са разбрали,че цялата врява около блоковете е за отклоняване на вниманието от големите проблеми на странатаНякои все още не са разбрали,че цялата врява около блоковете е за отклоняване на вниманието от големите проблеми на странатаНякои все още не са разбрали,че цялата врява около блоковете е за отклоняване на вниманието от големите проблеми на странатаНякои все още не са разбрали,че цялата врява около блоковете е за отклоняване на вниманието от големите проблеми на странатаНякои все още не са разбрали,че цялата врява около блоковете е за отклоняване на вниманието от големите проблеми на странатаНякои все още не са разбрали,че цялата врява около блоковете е за отклоняване на вниманието от големите проблеми на странатаНякои все още не са разбрали,че цялата врява около блоковете е за отклоняване на вниманието от големите проблеми на странатаНякои все още не са разбрали,че цялата врява около блоковете е за отклоняване на вниманието от големите проблеми на странатаНякои все още не са разбрали,че цялата врява около блоковете е за отклоняване на вниманието от големите проблеми на странатаНякои все още не са разбрали,че цялата врява около блоковете е за отклоняване на вниманието от големите проблеми на странатаНякои все още не са разбрали,че цялата врява около блоковете е за отклоняване на вниманието от големите проблеми на странатаНякои все още не са разбрали,че цялата врява около блоковете е за отклоняване на вниманието от големите проблеми на странатаНякои все още не са разбрали,че цялата врява около блоковете е за отклоняване на вниманието от големите проблеми на страната
108
1
 
3
 
! Отговори
преди 15 години
Материалът, който влиза във взаимодействие с неутроните, е ядреното гориво. В АЕЦ "Козлодуй" за гориво се използва слабообогатен уран (3.6-4.4% U 235 и приблизително 96% U 238) във вид на уранов двуокис. Това гориво се изработва във формата на таблетки, разположени в херметично затворени "тръбички" от циркониева сплав, така че урановото гориво и продуктите на делене не са в пряк допир с топлоносителя. Тези "тръбички" се наричат топлоотделящи елементи, а сноповете, изработени от тях касети. Една касета за блокове ВВЕР-440 се състои от 126 топлоотделящи елемента с дължина около 2.5 м, а за блокове ВВЕР-1000 от 312 топлоотделящи елемента с дължина около 3.8 м.
107
1
 
3
 
! Отговори
????? преди 15 години
bravo. neka EC se obosnovat......zashto e mogeme da proizvegdame za vatreshna konsumaziq ? nadali shte dadat nqkakvo logichno obqsnenie, osven da zaprilichame na tuzemzi ta i po-zle. tova e golqma obida i nakarneno dostoinstvo na zeliqt Balgarski narod.Toi KOSTOV, PRODADE BALGARIQ NA OPREDELENI HORA, A SEGA KOSTOV SHTE OTVORI VRATITE NA TEZI HORA KAM VANSHNIQT PAZAR.....TA ZATOVA HICH NE MU SE ISKA DA SE NARUSHAVA EC SPORAZUMENIETO......NA KOSTOV NE MU E QSNO EDNO.....TOI NIKOGA VECHE NQMA DA UPRAVLQVA.TA 3 I 4 BLOK TRQBVA DA BADAT OTVORENI NA VSQKA ZENA.NIE TRQBVA DA ZAPAZIME DOSTOINSTVOTO SI, ZASHTOTO SAMO TO NI E OSTANALO.
106
1
 
3
 
! Отговори
за отварянето преди 15 години
Да прав си . Това беше престъпление срещу цялото човечество. Тогава в Чернобил се извърши престъпен експеримент,но 3-ти и 4-ти в технологията нямат нищо общо с Чернобилските. Причините за онкологичните заболявания са комплексни и една от причините са "горещите" частици. Най-голямото престъпление на тогавашните управници е ,че не предупредиха народа. Това е престъпление. За това спор няма.
105
1
 
3
 
! Отговори
преди 15 години
имам желание всички депутати които са гласували за пускане на блоковете да не напускат България по време на т.н. "рестарт" на блоковете-бомби
104
1
 
3
 
! Отговори
НФБ преди 15 години
кои са милионерите в България..Има ли милионер който да не е свързан с партията столетница и кардиналите от ДС!Хайде да се огледаме и в най -малките селца..местните дерибеи дали не са бившите партийни секретари..дали не са бивши милиционери?
103
1
 
3
 
! Отговори
Един луд преди 15 години
Kогато писах преди седмица че правителството прави всичко възможно да ни изгонят от Евросъюза ,вие ми се смяхте и подигравахте ,,а сега взехте да мислите като мен ,,когато видяхте че има газ а *** продължават да се тръшкат за отварянето на АЕЦ почнахте да мислите --най добрият повод за скарване с Европа и после национални герои които мислят само за благоденствието на народа
102
1
 
3
 
! Отговори
Къри преди 15 години
Представяте ли си колко щеше да е населението на България ако до 1989г можехме да напускаме като сега.
101
1
 
3
 
! Отговори
преди 15 години
Сещате ли се, че досега щяхме да имаме работещи реактори в Белене... Само че се намери един син на България, нещо като Едвин Сугарев (само името му колко е българско...), който най-вероятно платен добре от "враговете" на родната ни ядрена енергетика (не без връзка с тези, които правеха всичко възможно да направят Румъния и т.н. ядрени "гиганти" в Източна Европа), отиде да си ближе раните някъде в Далечния Изток, може и с цел да бъде добре забравен). Нали и той беше "зелен". Аз пък си мисля, че е зелен, като разбираме думата по друг начин - не му е узряла главата или са му "позеленели" джобовете...Сега, като чуя "зелен" и ми причернява. Не че не обичам природата, не обичам продажниците!И така, изе ми да си накривя капата като него - Едвинчо - и да забегна в Самарканд или Бухара. Може там да няма реактори, но и няма Едвиновци.Къде ли е пък той сега?Бих го намерила да го погледам многозначително, той ще разбере за какво става дума!
100
1
 
3
 
! Отговори
norm преди 15 години
Някои все още не са разбрали,че цялата врява около блоковете е за отклоняване на вниманието от големите проблеми на страната.И президентът и Станишев и всички депутати и всеки нормалномислещ е наясно,че блоковете никога няма да бъдат отворени,но вдигат врява,насочена предизборно към хапльовците.Как пък никой не си спомня,че отварянето на блоковете бе едно от предизборните обещания на БСП и вероятно ще се повтаря на всеки избор.Оставям на страна простичкия факт,че възможното реално рестартиране е поне след два месеца,когато потреблението на ток ще е значително по-малко.Но да стигнеш до това заключение трябва глава,задължително нечервена.
99
1
 
3
 
! Отговори
Liktor преди 15 години
Колега ,дай ми разумно обяснение на феномена - защо "Атака " са в Парламента ,след кто казаха че го напускат до изборите ?И защо са гласували против отварянето ,след като точно преди 5 дни тръбяха наляво и надясно,че 3 и 4 блок трябва да се отворят ?Или вече Капка на Волен не дава
98
1
 
3
 
! Отговори
преди 15 години
я чети хубаво преди да говоришСтроежът на централата е започнал през 1970 г. При настъпването на инцидента атомната централа разполага с 4 атомни реактора, въведени в експлоатация съответно през 1977, 1978, 1981 и 1983 г. Реакторите на централата са от тип РБМК (реактор с висока мощност канален) и използват графитен забавител. Основната причина за използването на този тип реактори е, че те са били със значително по-висока мощност от еквивалентните реактори с воден забавител строени по това време (през 70те години най мощният ВВЕР реактор произвеждан в СССР е ВВЕР - 440 (440MWe), а най мощните РБМК реактори са били РБМК - 1000 (1000MWe)). В днешно време в Русия все още се строят реактори от тип РБМК - 1000 и РБМК - 1500 (това са най мощните руски реактори в момента, следващото поколение ВВЕР реактори се очаква да надмине РБМК-1500).Реакторите от тип РБМК са разработени след първите реактори от тип ВВЕР и до инцидента в Чернобил са смятани за един от най-надеждните типове реактори строени на територията на СССР. Конструктивно предимство на тези реактори е, че те позволяват презареждане на реактора по време на работа (т.е. без спиране на производството за презареждане). За съжаление се оказва че в конструкцията на първото поколение реактори от тип РБМК има допуснати редица грешки една от които се оказва достатъчно сериозна за да предизвика най-сериозната авария в историята на атомната енергетика.