Тройката готви 8% бариера за Костов-Димитров

В момента всяка партия или коалиция, която вземе 4% от бюлетините, се класира за Народното събрание
24 мар 2009 08:31,
164
Тройката готви 8% бариера за Костов-Димитров
Снимка: БГНЕС

Поправка "Анти-Костов" готвят БСП, ДПС и НДСВ. Те обсъждат изборната бариера за коалиции да бъде вдигната от 4 на 8%.

"Дискутираме предложението, най-вероятно то ще влезе в парламента", съобщил пред вестник "Стандарт" член на соцръководството.

В момента всяка партия  или коалиция, която вземе 4% от бюлетините, се класира за Народното събрание.

Пресният съюз СДС-ДСБ няма никакъв шанс, ако бариерата стане 8 на сто, коментираха социолози.
В момента двете партии едва взимат 4%, пише вестник "Стандарт" .

Поправката би ударила и коалиция "Напред". Според проучванията тя има около 2% подкрепа, но до изборите гласовете й биха се увеличили двойно.

"Без десните и "Напред" Бойко Борисов ще остане сам в новия парламент", коментират изборни експерти.

Идеята вбеси опозицията.

"8% е ненормално. Защо направо не върнат член 1 от конституцията", скочи лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

"Непрекъснато се говори, че в България има прекалено много партии, но в минутата, когато има някакво обединение, управляващите се опитват да спрат това", възмутил още Каракачанов, който са част от коалиция "Напред".

Той изчисли, че с такава долна граница за влизане в парламента 350 000 души, дали вота си за определена коалиция, ще останат без свой представител във властта.

"Това е опит да се ограничи участието на коалициите в изборната надпревара. Тепърва ще го обсъждаме, ако бъде прието", коментира и партньорът му от партия Лидер Кънчо Филипов.

Идеята на червените срещна отпор и от новосъздадената коалиция СДС-ДСБ. "Изменението на квотите малко преди вота е дискриминация и не е коректно", отсече тъмносиния депутат Димитър Камбуров.

Той обаче изрази сигурността си, че дори границата да бъде закована на 8%, дясното обединение без проблем ще я прескочи.

Според Румен Петков не е нужно да се променя изборната бариера сега: "В парламента трябва да има и силно ляво, но и силно дясно."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
15 Макар да не съм поддръжник на никой политик, в това число Костов, не мога да отрека, че поддръжниците на Костов по онова време бяха далеч по-нормални от тези на БСП в момента, така че за съжаление не вярвам, че каквото и да било може да им повлияе.
22
0
 
0
 
! Отговори
Калина преди 15 години
Ти ТОПЛАТА ВОДА ли откриваш? Кажи ми една партия, която милее за България, а не за властта? Да гласувам за нея!
21
0
 
0
 
! Отговори
From Germany преди 15 години
Това е чисто малоумие от страна на тройната коалиция, такова нещо не може да става в цивилизована държава. Доскоро бях решил да не гласувам, но сега размислих и ще си направя труда да отскоча до Франкфурт и да гласувам за СДС-ДСБ.
20
0
 
0
 
! Отговори
ID преди 15 години
НАПРАВЕТЕ ГО 10 % ДА НЕ ВЛЕЗЕ И ДПС !
19
0
 
0
 
! Отговори
nekorumpiran преди 15 години
не може някой с 'чисти' ръце, който има 1,5 % привърженици , да прави коалиции само и само, за да остане с имунитет в парламента и после да има претенции за премиер !Ако хората предпочетат ГЕРБ, то някой от тази партия трябва да е премиер / логиката го изисква /, а не някой вожд да се самопредлага !Ако Брюксел няма доверие към нас, то вината за това трябва да се търси и за периода 1997-2001 г., когато се подаряваха заводи на 'сини', вместо да бяха закупени от истински чуждестранни инвеститори ! И ако някой на това му вика дясна политика....
18
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ТОЗИ ХОД САМО ЩЕ ОТЦЕПИ ПОВЕЧЕ ГЛАСОВЕ В ПОЛЗА НА АТАКА.ТОЗИ ХОД ПОКАЗВА ЖАЖДАТА ЗА ВЛАСТ.ТЕЗИ ХОРА ТАМ ГОРЕ НЯМАТ НАМЕРЕНИЕ ДА ОПРАВЯТ БЪЛГАРИЯ.ТЕ ИСКАТ САМО ВЛАСТ.
17
0
 
0
 
! Отговори
TURKINYA преди 15 години
DPS I BSP DA UPRAVLQVAT ISKAM MNOGO KATO EDNA TURKINYA
16
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не всички народи и нации имат предатели като нашите.Както са казали Ботев и Левски,турците не са проблем,проблема е българите.500 години не сме се освободили от предатели,защото все ще се намери някой българин да издаде възстанието.
15
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Едно нещо да каже Румен Петков, с което и аз да съм съгласен.
14
0
 
0
 
! Отговори
Васил Стефанов преди 15 години
Действително не е коректно предизборно да се променя долната граница. Не е достойно. А сред симпатизантите на БСП има е достойни хора. Как ли те ще оценят един такъв ход?... Мене лично ще ме ожесточи - ще подкрепя тези, срещу които е насочен. Нещо подобно се случи преди години, когато Костов създаде затруднения пред регистрацията на Симеон за изборите. Реакцията на избирателите беше ясна - повечето от гласувалите бяха за набедените. И като наказателен вот срещу управляващите. Дали и сега няма да се повтори ...
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
12 брат сори, обаче си доста зле. Ако си мислиш, че чудовища като ФБР и ЦРУ са по-приятелски настроени към народа, отколкото управляващите, нещо съвсем не си в час. То това като да кажеш, че Държавна сигурност ни е пазила от политиците и е била на наша страна.
12
0
 
0
 
! Отговори
vesko преди 15 години
Ще умрат от мъка ***:) Усещат, че властта им и безнаказаността им си заминават и се чудят по всякакъв начин да попречат на фаворитите според социологическите излседвания...уви..освен смях друго няма да постигнат...червени ***!
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Е сега разбрахте ли защо в чужбина има ФБР и ЦРУ?За да не стават тези мизерии.Един хубави каза по СКАТ - трябва да има институция,която да поеме под отговорност управниците за действията им.Защото тези поправки са против националната сигурност.
10
0
 
0
 
! Отговори
c0ldblooded преди 15 години
Гнусни ***...правилно е казал Каракачанов - връщайте направо чл.1! Най-добрия комунист е мъртвия комунист
9
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
това се казва отчаяние
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ей,това нашите политици са много зле!
7
0
 
0
 
! Отговори
nekorumpiran преди 15 години
ако СДС се явят самостоятелно /не в коалиция с дсб/, може и да вземат 5 % ...
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Държавата ще фалира,тея за власт се борят.хихихиСамо Фюрера ще ги оправи.
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
e an tova my se vika bori4kane za vlast....po cql den tova li mislqt....kak da se zadrjat gore...
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
hahahah a kakvo li misli tyrskiq-car-komynist ??