Тройката готви 8% бариера за Костов-Димитров

В момента всяка партия или коалиция, която вземе 4% от бюлетините, се класира за Народното събрание
24 мар 2009 08:31,
164
Тройката готви 8% бариера за Костов-Димитров
Снимка: БГНЕС

Поправка "Анти-Костов" готвят БСП, ДПС и НДСВ. Те обсъждат изборната бариера за коалиции да бъде вдигната от 4 на 8%.

"Дискутираме предложението, най-вероятно то ще влезе в парламента", съобщил пред вестник "Стандарт" член на соцръководството.

В момента всяка партия  или коалиция, която вземе 4% от бюлетините, се класира за Народното събрание.

Пресният съюз СДС-ДСБ няма никакъв шанс, ако бариерата стане 8 на сто, коментираха социолози.
В момента двете партии едва взимат 4%, пише вестник "Стандарт" .

Поправката би ударила и коалиция "Напред". Според проучванията тя има около 2% подкрепа, но до изборите гласовете й биха се увеличили двойно.

"Без десните и "Напред" Бойко Борисов ще остане сам в новия парламент", коментират изборни експерти.

Идеята вбеси опозицията.

"8% е ненормално. Защо направо не върнат член 1 от конституцията", скочи лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

"Непрекъснато се говори, че в България има прекалено много партии, но в минутата, когато има някакво обединение, управляващите се опитват да спрат това", възмутил още Каракачанов, който са част от коалиция "Напред".

Той изчисли, че с такава долна граница за влизане в парламента 350 000 души, дали вота си за определена коалиция, ще останат без свой представител във властта.

"Това е опит да се ограничи участието на коалициите в изборната надпревара. Тепърва ще го обсъждаме, ако бъде прието", коментира и партньорът му от партия Лидер Кънчо Филипов.

Идеята на червените срещна отпор и от новосъздадената коалиция СДС-ДСБ. "Изменението на квотите малко преди вота е дискриминация и не е коректно", отсече тъмносиния депутат Димитър Камбуров.

Той обаче изрази сигурността си, че дори границата да бъде закована на 8%, дясното обединение без проблем ще я прескочи.

Според Румен Петков не е нужно да се променя изборната бариера сега: "В парламента трябва да има и силно ляво, но и силно дясно."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Нека БСП да сложат 8% и след това няма да влезат в следващия парламент.
42
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"ами да караме пропорционално: щом за една партия трябват 4%, за коалиция от 2-ве- 8%, за три да е 12% и т.н."А за една коалиция от 30 партии, колко процента ще трябват по твоята женска логика? 120% ли?В Коалиция за България колко партии са :)))))
41
0
 
0
 
! Отговори
azz преди 15 години
НЕ СТАВА ЗА НИЩО!!! Само Костов е направил нещо и може да направи нещо за да спре тези мишки да разрушат държавата!!!Вярно крал е, кой не , но поне е доказал преди комунистите умишлено да го оклеветят, че мисли и може да направи нещо!!!За мишока освен стари комунисти и млади ,,социалисти", които даже не знаят какво означава тази дума, никой друг не би направил грешката да гласува пак, герб и атака въобще не ги коментирам - едните само говорят и от време на време нещо се сещат да направят, а другите са по - фанатизирани и от Осама бин ладен. Просто тройната коалиция видя, че им се изплъзва властта, която наистина е сладка и играят с номерата си от 2001, но едва ли има заблудени овце, които да им повярват пак!!!
40
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ATAKA POBEDA
39
0
 
0
 
! Отговори
nekorumpiran преди 15 години
Ако се изходи от законите на ентропията, колкото по-малко партии има в парламента, толкова по-малък ще бъде хаоса, което пък означава, че ще бъдем по-силни като държава ! И.К. много добре знае това, но не му е изгодно да си го признае...
38
0
 
0
 
! Отговори
Карина преди 15 години
паметта само да СДС ли ти стига, бре.4% бариера залегна още с приемането на закона за избиране на ВНС, после то прие и следващите избирателни закони със същата бариера, а както всички знаем във ВНС мнозинство имаха комунистите.Та за какви 5лв. ми бълнуваш :))))
37
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Недоумявам от тъпотата на Българския народ. Каква поправка Анти-Костов? Ако в парламента влязат 20 партии с по 4% според вас дали коалиция от 12 партии би могла да управлява без да дърпа в своята посока? Освен това ,колко трябва да си *** да обясняваш как НДСВ и БСП вече мислели за следващото управление без опозиция ха ха ха.. що за тъповати хора сте? Та нали ако тази поправка бъде приета НДСВ няма да са в следващия парламент. Как може през тия мозъци да не преминава нито една логическа мисъл а само заучени фрази и лозунги??? Оооо тъпотаааа...
36
0
 
0
 
! Отговори
Карина преди 15 години
щом за една партия трябват 4%, за коалиция от 2-ве- 8%, за три да е 12% и т.н.В Коалиция за България колко партии са :)))))
35
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
BRAVO! PODKREPQMVUN KOSTOF CIGANINAATAKA-POBEDA!!!
34
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Всичко се връща тъпкано. Преди години СДС, за да не допусне други опозиционни партии в властта, сложи тази 4%-на бариера, предполагайки, че ще са вечни. Хубаво ще е сега да им се върне тъпкано с тази 8%-на бариера за коалиции, за партиите остава 4%. За българските условия най-разумно е да няма такъв процентен праг, а само от получените гласове. Ако те стигат за 1 депутатско място - нека го имат, но СДС не искаше това.
33
0
 
0
 
! Отговори
Карина преди 15 години
какви затруднения е създал Костов при регистрацията на НДСВ, всичко беше цирк, те дори заявлението за регистрация до съда не си бяха подписали като трябва, нямаха необходимите декларации и куп други недоразумения, трябваше да наемат един начинаещ юрист щеше по-точно да подаде докумевнтите им, ама шараните като не разбират им се навързаха на тази хумореска, та и още й вЕрват
32
0
 
0
 
! Отговори
Фарс преди 15 години
Абсолютно е правилно, щом за една партия е 4% то за повече 8% е нормално. Крайно време е да се пресекът тези селски тарикатлъци и да се облагодетелстват и вкарват политически трупове и да се вадят скелети от гардероба.
31
0
 
0
 
! Отговори
tomov8.blog.bg преди 15 години
По принцип всяка бариера за партиите е противоконституционна, защото води до подмяна на вота на избирателите, (пример - една партия печели 40% на изборите, а 10 други печелят по 6%, но нито една от тези 10 няма да е парламентарно представена, защото има БАРИЕРА, която подменя вота) но чрез вратички в закоите, нашите политиквеници си позволяват да подменят вота на избирателите. Това само показва колко са скодоумни и некадърни, защото ще амбицират и накарат много хора, които нямаше да гласуват, да гласуват за ДСБ и СДС. Досега се колебаех, но щом ме предизвикват, започвам да агитирам всички мои познати, приятели, роднини, колеги да гласуват за СДС и ДСБ. Другари ***, да сте чували за Ефекта на пеперудата?
30
0
 
0
 
! Отговори
miralyub.blog.bg преди 15 години
8-процентна бариера! Това ще е окончателната стъпка към съвместното управление на БСП и ГЕРБ!Да ни е честито!
29
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Направо да няма избори, че да може СерГейчо пак да е премиер
28
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
за АТАКИСТЧЕТОТи имаш дълголетен опит в това да ти го сложат без вазелин. Турците са го правили на прабитети цели 500 години, после руснаци, немци, сега пак американци и турци... (Апропо пише се "вазелин", не "възелин".Първо научи български и тогава се порбвай да пишеш по форумите)
27
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Сега ясно ли ви е на къде бият БСП и ДПС? Целта им е в следващия парламент да има много слаба опозиция, може би единствено само ГЕРБ, защото теия от Атака не са никакжа истинска опозиция а служат само за заблуда. Реално погледнато в сегашния парламент Сидеров не направи абсолютно нищо:само много говорене, напускане на парламента и нищо друго. А управляващите това ги устройва най-добре. Вече 100% е сигурно че и Атака е в кюпа заедно с ДПС и БСП. Явно зад слуховете че ДПС спонсорира Атака има много, ужасно много истина.
26
0
 
0
 
! Отговори
hup8 преди 15 години
Дано я приемат тази поправка.
25
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Аз пък приемам тази поправка! И причината не са нито ***, нито царистите още по-малко ДПС. Идеята според мен изобщо не е анти-Костов а анти Орел,рак и щука. Първо кому е нужно в парламента да се напълни със партии с по4-5% ? Те първо ,че не могат да представляват народа а някаква много малка част. Само за сведение в момента ДСБ са в парламента в благодарение на 15000 гласа, толкова са гласували за Костов. Нима е нужно някому? Не е ли по добре партия ,която действително има електорат поне от 200-300 хиляди души и наистина представлява част от народа а не само да гласуват членове на ДСБ и семействата и роднините им и да си вкарват някаква едва ли не Частна партия ,която да обслужва интересите само и единствено на членовете и роднините на ДСБ примерно. Имайте предвид ,че НДСВ ако подкрепят поправката, няма да влязат в следващия парламент! Тоест хайде сега да я наречем Анти-царска поправка.. тъпо е!
24
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
САМО АТАКА!ДРУГИТЕ СА ***!