12% от българите карат без колан, първенците в ЕС: Германия и Румъния

От 20 до 26 април катаджиите ще дебнат за превишена скорост
30 мар 2009 12:49,
59
12% от българите карат без колан, първенците в ЕС: Германия и Румъния
Снимка: БГНЕС

12% от водачите и пътниците в България не използват обезопасителните колани.

Това показват данните, изнесени от Европейската мрежа на “Пътна полиция” – TISPOL, след проведена акция в страните от ЕС.

Кампанията за използването на обезопасителните колани в автомобилите се проведе по едно и също време от 16 до 22 февруари в 23 страни, членки на Евросъюза.

Регистрираните нарушения за този период са 132 000, като за България те са 2265.

Според статистиката по брой на наложените санкции страната ни е в една група с Дания, Финландия, Гърция, Литва, Холандия и Швейцария.

Първенството с 41 035 наказания се държи от Германия. В челото са още Румъния с 22 016 и Украйна с 8065.

До края на годината европейската мрежа „Пътна полиция” ще организира още 7 операции.

Следващата ще бъде от 20 до 26 април. Тогава органите на Пътната полиция ще следят за превишена скорост.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
8
 
32
 
! Отговори
МО преди 15 години
Всеки сам си решава да ли иска да се защити или не.Неможе да се принуждават хората.Ако искаш да си защитен ще си купиш нова кола с всички защитни средства.Ако неможеш да си го позволиш ще си сложиш тенджера на главата за да се предпазиш.Ако пък не искаш защо трябва да те глобяват.Ако толкова много са загрижени за здравето ми защо не ми правят ескорт като на Миков.Защо не запълнат дупкит,маркировката,почистването зимно време,осветеноста на пътя.Но май е по лесно да събират пари от хората който са решили да минат 2 км до хипермаркета.
57
8
 
32
 
! Отговори
.. преди 15 години
Искам да попитам - на задните седалки задължително ли е вече слагането на колани?
56
8
 
32
 
! Отговори
jiko преди 15 години
udivitelno kakvi maimundjulaci e gotov da napravi chovek..deto vikat: nasila hubost ne stava. Ama ne znaesh kolko si kasmetlia che si ostanal cial kato si minal prez stakloto-lichno mnenie :)
55
8
 
32
 
! Отговори
jiko преди 15 години
za tva shte ti tarsiat skembaka niakade v poleto
54
8
 
32
 
! Отговори
KONSTANTIN преди 15 години
Tuk v Germania,globata e 40? ako kara6 bez kolan.Toi ne mi pre4i,prosto swikwa6 i ne go zabeljazwa6!
53
8
 
32
 
! Отговори
assen.blog.bg преди 15 години
Шофирам много,по около 60000-80000 км за година.Мисля че най-редно е шофьорите да имаме право да отказваме употребата на колан с някаква декларация.Ако от МВР искат да задължават пътниците да си ги поставят.Аз колан и сега не използвам,защото съм катастрофирал и ме спаси само това,че излетях през прозореца.За да не ми пишат актове си извадих медицинско,за хроничен бронхит и сега си карам с него.Друг въпрос е повечето ченгета като видят медицинското почват да се заяждат за какво ли не,но се свиква.Нека шофьорите сами да си решаваме дали да ползваме колан,пък дори това да отказ и от лична застраховка.Мое мнение:)))
52
8
 
32
 
! Отговори
от 43 преди 15 години
Коланът няма да ми попречи да изскоча от колата и да натупам ***, което ми свири отзад, защото съм спрял на пешеходната пътека, за да преминат пешеходците ;)
51
8
 
32
 
! Отговори
от 45 преди 15 години
За чий ти да му го превеждаш? Ти си в БГ и пишеш на български език. Актът се обжалва в БЪЛГАРСКИ СЪД! Следователно полицаят не го интересува наемането на преводач и адвокат. Ти пишеш постановлението на БЪЛГАРСКИ и го докладваш. Отнема ти до 10 мин време. Като стигне на митницата си плаща глобата. Ако няма левове - търси начин да обмени турските си пари в лева/евро или друга валута, официално обявена от митницата. Ако няма пари да си плати - превозното средство се задържа до заплащане на глобата! За пример веднага мога да ти дам Турция (нищо , че не я броиме за държава и не е от ЕС). Пишат ти акт на място. Плащаш си на границата. Докато не си платиш - висиш като пимпаец! В Германия или САЩ да не би да ти пишат акта на български? Ти нарушаваш правилника, сам се оправяш на местна почва! Оправянето е в съда! Не на улицата с парички в ръка!Трябва на полицаите да се забрани да вземат пари на пътя по законен начин! Санкциите да се налагат от оправомощения орган за тази цел - съда! Полицаят има функции на изпълнител. Докато съчетава и функциите на съдия-изпълнител няма да има ефект по отношение на пътния контрол!По сегашната система полицаят има право да "прецени" дали да пише акт или да наложи санкция с фиш и да прибере парите веднага - т.е. съдия и изпълнител едновременно! Това е разковничето на порочната практика! На това трябва да се сложи край!
50
8
 
32
 
! Отговори
Селяндурин преди 15 години
Абе аз колан не слагам-стяга ми шкембака, затва.
49
8
 
32
 
! Отговори
преди 15 години
не ми и трябва да знам,аз се качвам на колата да карам и гледам да пристигна цял.Ти сигурно правиш опасни каскади,излизаш на всяка кръстовище да се разправяш и нахвърляш с/у тези дето са надули клаксона зад тебе ... разбирам защо ти пречи колана,но май ти пречи и още нещо ...
48
8
 
32
 
! Отговори
kalin преди 15 години
Точно ,че те ги определят а не бива!И ти,какво ne разбра пак ?И отново ли ще ми досаждаш оплешивяващ хомосексуалист такъв?
47
8
 
32
 
! Отговори
преди 15 години
Калинка, пак се изряза неподготвен! Точно шефовете на полицейските управления ти определят глобата, съда го занимават само при обвалване на акт или наказ. постановление.
46
8
 
32
 
! Отговори
преди 15 години
"Ако не взимаш на пътя пари няма да ти се налага цял ден да се влачиш с него "по банки". Това няма да те интересува..." А кой да го влачи? Турски тираджия, не говори български-хипотетична ситуация.. Разнасяш го убавеца, понеже трябва в рамките на деня да му напишат и преведат на неговия език съдържанието на акта, да му напишат наказателно постановление, той да го получи, да си плати, да му върнат документите и по живо по- здраво на тира. За нашите-то е ясно-може и след 1 месец да ти излезе постановлението, впрочем нямаше ли някакви квитанции за събиране на глоби до 50 лева, или бъркам?
45
8
 
32
 
! Отговори
преди 15 години
Ако не взимаш на пътя пари няма да ти се налага цял ден да се влачиш с него "по банки". Това няма да те интересува. Попълваш бланката за констатирано нарушение. Други следят за изпълнението (налагането на санкция) за провинението! Така трябва да бъде! Заинтересован си да го водиш по банки, за да си получиш рушвета! На тази порочна практика трябва да се сложи край! Полицаят на пътя трябва да констатира нарушението. Точка. Има съд. Съдът трябва да налага санкцията за констатираното нарушение! Когато изпълнителят се прави и на съдия - не става. Тук съм напълно съгласен с 42.
44
8
 
32
 
! Отговори
kalin преди 15 години
Служителите на КАТ а и полицаите ,като цяло първо да се научат те самите да си слагат ,колана дори и в служебният автомобил пък после да налагат санкции.
43
8
 
32
 
! Отговори
преди 15 години
Твой си е проблема като не вярваш. Няма нужда да ти давам пример. Просто ще стискам палци да не ти се налага опитно да го установиш сам! А за изсирането - мога да ти предложа тоалетна хартия и малко освежител за уста, че нещо много миришеш... На *** мязаш
42
8
 
32
 
! Отговори
kalin преди 15 години
Съгласен съм ,че не може някав "полицай" да решава и да налага глоба.КАТ констатират нарушение нека съда преценява ,каква санкция да налага.Полицая няма необходимата компетенция.Шефовете на РПУ,какви са юристи може би ,съдии ,прокурори ,какви правни компетенции имат.Ако една санкция е наложена неправомерно а повечето са ,такива ..отговорноста на полицая ,къде е?Кой ще му е търси ,ще ми върнат ли парите ..ще ми върнат ли документите ,кой ще ме обещети.Милиционерщината убива по пътищата тя е отговорна и си е виновна.Необходим е контрол и реднад тези обществени отпадъци милиционерите нарекли се полицай.
41
8
 
32
 
! Отговори
Iso преди 15 години
Ей *** като не щете колани,не ги слагайте бе,ваша си работа,после-статистика
40
8
 
32
 
! Отговори
преди 15 години
За чужденците-вземат им документите, пишат им акта, плащат си го-получават си документите. Лошото е, че с един такъв ахмак трябва цял ден да се занимаваш, да му търсиш преводачи, да го разкарваш по- банки и цял ден нищо да не свършиш заради него. Според мен затова избягват да спират чужденци, занимават се с тях само при ПТП-та, които уви са доста чести, особено с тирове.
39
8
 
32
 
! Отговори
преди 15 години
"Ситуации на пътя всякакви! Коланът може да бъде както полезен, така и много вреден" - по-голям бисер не можа ли да изсереш бе?Подскажи ми за една ситуация (реална) на пътя в която коланът ще ти пречи???