ГЕРБ и Синята коалиция – брак по сметка или преследване на общи цели?

Икономическите им програми почти се припокриват
6 юли 2009 12:19,
63
ГЕРБ и Синята коалиция – брак по сметка или преследване на общи цели?
Снимка: БГНЕС

 

Ден след изборите, когато вече е ясно, че ГЕРБ има категорична победа, но все пак трудно ще състави самостоятелно правителство, идва време да се види кой с кого може да управлява държавата.

В настоящата ситуация от управлението се очаква ни повече, ни по-малко преодоляване на икономическата криза и размразяване на спрените европари.

На този етап от разпределението на мандатите става ясно, че вероятно партньор на Бойко Борисов ще стане Синята коалиция. Сред вариантите за управление е и РЗС, но попадането им във властта би придало нотка разочарование сред десните избиратели.

Причината за това е, че ще се получи размиване на отговорност – нещо, от което самият Борисов твърди, че иска да избяга.

Освен това управление във вариант Бойко Борисов – Иван Костов – Яне Янев би държало на нокти цялата страна, тъй като и тримата лидери са достатъчно резки и прями, за да не носят негативи от чужди грешки.

Така при всяко изостряне на коалиционните разговори ще стои въпросът дали мнозинството е устойчиво.

По-съществен обаче е въпросът за икономическите платформи на партиите, които ще попаднат в бъдещото управление.

Един бърз поглед върху тях показва силно припокриване на вижданията на ГЕРБ и Синята коалиция, докато РЗС остава далеч от дясното, с неясни послания, цели и приоритети.

Основна причина за отсъствието на такива е начинът, по който партията на Янев се позиционира в общественото мнение – с основен приоритет за изкарване на Ахмед Доган от властта.

Още по темата
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
В крайна сметка изкарването на Ахмед Доган от властта беше идеята, която вдигна народът да гласува! Това беше анти-Доган вот. И Яне Янев допринесе много за този вот, така че е редно да участва в управлението.
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
В Бойко ни е надеждата да се оправи държавата! Дано да успее!