Радев от Швейцария: Важно е да говорим не само за оръжие, но и за мир

Русия ще е големият отсъстващ на конференцията
Обновена: 27 май 2024 15:46 | 27 май 2024 15:40, Инна Ангелова
305
Радев от Швейцария: Важно е да говорим не само за оръжие, но и за мир
Снимка: БГНЕС

Държавният глава Румен Радев коментира, че държавите-членки на НАТО по един или друг начин са въвлечени във войната в Украйна - чрез предоставяне на разузнавателна информация, целеуказване, оръжия, муниции, подготовка и вече има европейски лидери, които открито говорят за това присъствие.

Радев потвърди и думите на служебният премиер Димитър Главчев, че темата за изпращането на български военни в Украйна не съществува.

"Няма значение дали нашето Народно събрание ще вземе решение, ако друга държава провокира пряк сблъсък с Русия. Ние нали сме член на НАТО, нали има чл. 5? Това няма какво да го обсъждаме", допълни държавният глава.

По време на посещението си в Швейцария, Радев се срещна и с колегата си Виола Амхерд. Той поздрави президента на Швейцария за инициативата да организира международна конференция, на която да се търси формулата за мир в Украйна.

Радев допълни, че България ще участва на конференцията, но решението кой ще ни представлява, остава на служебния кабинет.

Президентът определи конференцията като “важна първа стъпка” да не се говори само за победи и оръжие, но и за мир. “Поздравявам президента на Швейцария за тази важна стъпка напред, но и двамата споделихме, че не сме оптимисти, защото без другата страна не можем да очакваме практически резултати. Много е важно ще има ли повече държави - най-вече глобалният юг и Южна Америка. Важно е какви отговори ще дойдат от Китай, Република Южна Африка, Саудитска Арабия, Бразилия", коментира още Радев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от Русия
Търпението на Путин се изчерпа, какво подтикна чистката в отбраната на Русия?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
243
1
 
0
 
! Отговори
Паню Баирски преди 2 седмици
След като иска да се говори за мир, този жалък руски слуга и недоубит комунист Радев да вземе другия слуга Орбан, оня простреляния от Словакия, Копейкин и оная проскубана миризлива комунистическа мисирка Нинова и да отиват при убиеца Путин да преговарят за мир - желая им успех
242
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Рахат бъди - Русия няма да остъства като почне съдебния процес за виновниците за войната и избиването на още един милион бели хора за....е, ще ни го обяснят може би като почне процеса.
241
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Говори за Мир човека, не е луд като вас!!Бг мъжищата веднага да се изкажат, ама като се наложи да идат на първа линия,лелеле какво ще е !Ще сменят песента:)
240
1
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 2 седмици
На всеки е ясно, че Рундев е една говореща глава на руският си инициативен ДС комитет. Пряко подчинен на Мордор.
239
1
 
6
 
! Отговори
Трънчо преди 2 седмици
Срам ме е от президента
238
1
 
7
 
! Отговори
На снимката преди 2 седмици
Зеленият чорап на рептилоидът Путин
237
0
 
4
 
! Отговори
Радев преди 2 седмици
Руските олигарси и приятели на Вова Шаломович-Авен,Дерипаска,Милер, Абрамович, Микелсон,Мордашов и Фридман са дълбоко загрижени и страдат за съдбата на средностатистическият българин!
236
4
 
1
 
! Отговори
Една българка преди 2 седмици
*** Оценям върховете в НАТО като м.а.л.о.умни.
235
2
 
5
 
! Отговори
Какво преди 2 седмици
очаквате от военен Президент.За целия си досегашен живот той е използвал четири съчетания:,,Слушам,Тъй вярно,съвсем не,разрешете да доложа".Това ,,моля", ,,извинете", ,,да го обсъдим" при военните не съществува.А не дай си боже да спориш-може и до военен съд да стигнеш.Чиста диктатура.Значи той няма собствено мнение.Говори каквото му заповядат.А кой му дава заповедите умните знаят.Останалите ще вървят след него в захлас и ще повтарят:,,Ах колко е умен,ах колко е прав".Да ни пази Господ от агресо
234
3
 
3
 
! Отговори
Една българка преди 2 седмици
"Никой с малко мозък не слуша какво е казал Радев."Напротив. Много такива слушат и не им е ясно. Това, че сме в НАТО е конюнктура, но не означава, че трябва да се подреждаме в челото до най-***. Това не е в наш интерес.
233
3
 
11
 
! Отговори
Бозаджията преди 2 седмици
Отвратителен агент на Москва
232
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Радев е пич.
231
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Чл.5 от устава на нато се прилага, само ако всяка държава реши и в размер, в който прецени. Но освен чл. 5, има и чл. 4.
230
2
 
7
 
! Отговори
xaxax преди 2 седмици
Никой с малко мозък не слуша какво е казал Радев. Всичко което казва не е вярно
229
4
 
5
 
! Отговори
gg преди 2 седмици
Радев, играеш си с огъня. Хората, говорещи за мир, не живеят дълго. Спомни си Мартин Лутър Кинг, Джон Ленън...
228
7
 
3
 
! Отговори
ароматния пръч преди 2 седмици
И какво е казал Радев,че е добре да има мир ли?Ами добре е.Кой нормален мозък може да допусне,че Русия ще върне на Украйна,области които след референдуми вече са част от РФ.Ама Запада не ги признавал,е ето ви новина - на Русия пък най-малко и дреме какво казвал Западът.
227
4
 
2
 
! Отговори
ароматния пръч преди 2 седмици
ОХ,Бонго Бонго,именно за да не бъдат избивани е нужен мир.От САЩ ще ми съобщават,че страните членки на алианса произвели 2023 година три пъти по-малко снаряди от Русия.Ми тя мечката от три века е военизирана държава и се зъби на всеки и още повече ще се готви срещу всички,защото с това глобално затопляне след време само в Канада и в Сибир ще има нашите условия на живог в момента,а имането си го пазят.
226
8
 
5
 
! Отговори
емо преди 2 седмици
един от малкото трезвомислещи политици, който, независимо че е военен, говори повече за мир, отколкото за война. четейки коментарите към статията обаче се хващам за главата от ниското ниво на част от читателите - лични обиди, а да не говорим за русофобите с напълно промити мозъци - за тях всякакъв коментар е излишен.
225
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Радефф , бъди мъж стига си се гърчил и мънкал. Тропни на масата и обяви че излизаме от гейския Евросъюз и НАТО и отиваме в брикс заедно с Вучич.Нищо че си завършил американската генерал щаб академия , кажи грешка беше. Със своя свинар Гергов тръгваме по пътя на Копринката към червената звезда на Кремъл и джуджета. Стига гърч и чупки в кръста!
224
12
 
5
 
! Отговори
Една българка преди 2 седмици
Аз пък се радвам на президента ни. Не ми е излишно да има поне една трезва мисъл сред политическия "елит" на България.