Не плащаш здравни вноски - не излизаш в чужбина

Всяка година здравната система губи около 1 млрд. лв.
20 сеп 2009 17:24,
269
Не плащаш здравни вноски - не излизаш в чужбина
Снимка: БГНЕС

Самоосигуряващите се българи, които не са платили здравните си вноски за шест месеца назад, да не могат да напускат пределите на страната, поискаха от Министерството на здравеопазването.

Всяка година здравната система губи около 1 млрд. лв. от неплатени здравни осигуровки, обяви здравният министър д-р Божидар Нанев.

От ведомството ще предложат още, при сключване на сделка за недвижим имот да е задължително да се представя и декларация за платени здравни вноски.

В момента в страната здравно неосигурените лица са около 1,2 млн. души, допълни министърът на здравеопазването, цитиран от Дарик радио.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Божигад преди 14 години
"От ведомството ще предложат още, при сключване на сделка за недвижим имот да е задължително да се представя и декларация за платени здравни вноски."......И д-р Божитвар Нънев да добави още,че трябва и декларация за това яе прави секс с жена си поне веднъж седмично!!! Б.Борисов, изтегли това недоразумение от Мин. съвет!!! Аз гласувах за нормални хора!!!
23
0
 
0
 
! Отговори
Другаря преди 14 години
Тея комунистически *** не се научиха че за да успешно едно начинание то трябва да е взаимно изгодно. Тая скапана държава е на това дередже защото всичко се прави по принуда. Услугите които получава гражданина от здравната система трябва да са пропорционални на парите които внася в нея. Разбира се една част трябва да отиват за пенсионерите и безработните но останалата част за човека който ги е платил..
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Как един безработен ще плаща здравни вноски, този човек за какво първо да мисли за храната която тррябва да яде зада е жив или за здравните вноски които и да ги плати, когато има нужда от лекар пак трябва да си плаща лечението.За преглед плащаш, за лекарства плащаш, за незнам си какво ПЛАЩАШ.Тая здравна вноска е само претекст за събиране на пари иначе имашли нужда от лечение трябва да ПЛАЩАШ.А сега искат и да ни държат на сила в страната докат неплатиш.ЧИСТ РЕКЕТ УЗАКОНЕН ОТ ДЪРЖАВАТА
21
0
 
0
 
! Отговори
онбашията преди 14 години
е, да се надяваме че няма да бъде прието. повечето българи са против общия казан в здравеопазването, така че ако побойко не изневери на популизма си би трябвало да бъде отхвърлено.
20
0
 
0
 
! Отговори
иво преди 14 години
милиони
19
0
 
0
 
! Отговори
Другаря преди 14 години
Аз живея и работя в чужбина от три години но плащтам здравни осигуровки защото децата ми и родителите ми са в България и ползват здравната система. За това и съм лоялен към държавата. Но при следващото си посещение в родината ще подам молба за отписване от здравната система защото не искам да си загубя работата ако ме спрат на границата заради такива глупави наредби. А знаете ли колко са такива като мен?
18
0
 
0
 
! Отговори
иво преди 14 години
поредната порция глупости!!!звучи супер селско и ограничено-аз като бях зад граница 10 години съм се подсигурил що годе!А питат ли се тези минетчии в парламента(всичките до един) защо напускат хората България?защо умните хора поне не взимат и по 1500 лева заплата,а бъхтят тук за по 500 мизерни левчета!мисля че няма да им мине хитрината!
17
0
 
0
 
! Отговори
онбашията преди 14 години
хм, интересно защо преди седмица един приятел дето живее в канада от 5 години така си изтърва нервите и говореше някакви работи за разстрели на лекари. сигурно ще да се е объркал нещо.
16
0
 
0
 
! Отговори
Монтреал - бг преди 14 години
Според мен най-добре ще бъди, ако Премиера направи здравната система в България както е сега в Канада! Има перфектно обслужване! Понякога може и да се почака, да, така е! Но пък когато е спешно се действа на момента!
15
0
 
0
 
! Отговори
Здрав или умрял преди 14 години
Аз след като не съм си плащал здравните осигуровки,не използвам безплатните ви скапани здравни услуги!!! Ако ползвам си плащам!! Кого ощетявам!!!??? Проблема е мой!!! Спрете хората да не излизат в чужбина !!!??Така само вие високоплатени чиновници ,на които ние ви плащаме заплати и осигуровни ще се мандахерцате по белия свят!!!! Гранична полиция ще върши тази услуга/пускане срещу заплащане/ за да си попълни личните доходи!!
14
0
 
0
 
! Отговори
taratajka преди 14 години
Глупаво решение. Някой може да иска да не плаща, а да плаща за лекуване. То и без друго като си плащаме здравните вноски, после пак си плащаме за лекуване.
13
0
 
0
 
! Отговори
пак Димето преди 14 години
а и НИКОЙ НЯМА ПРАВО да ми ограничава свободното предвижване през границите! Това, че не желая да плащам осигуровки, още повече със задна дата , е мое лично решение след като видях мраморите, дограмата и вътрешният изглед на сдрадата на Управлението в Сф, дирейки решение на проблем за свой близък.. Значи с тези пари, те си правят ремонти, които по никакъв начин не са помогнали на никого да се излекува.. *** представителността , а клиничните пътеки ги режат ...
12
0
 
0
 
! Отговори
toni преди 14 години
Добре нека да се събират парите,но къде ли ще отидат след това .Вижте за каква сума говорят.Според мен обаче е по добрия вариант да плащаме за частна медицинска застраховка ,от която ще се изисква от лекаря който ни преглежда да ни издава касова бележка за каквато и да е сума взета от нас,с която да можем да си възтановим похарчените пари. ДО МОМЕНТА НЕ ПОЗНАВАМ ЧОВЕК КОЙТО ДА Е ИСКАЛ ДА МУ СЕ ИЗДАДЕ КАСОВА БЕЛЕЖКА НАПРИМЕР ОТ ЛИЧНИЯ ЛЕКАР,КОЙТО ГО Е ТАКСУВАЛ 2,2О ЗА ПРЕГЛЕД. САМО ТЕ ПЕЧЕЛЯТ!
11
0
 
0
 
! Отговори
Димето преди 14 години
моля моля.. никой не може да ме накара да си платя осигуровките за нещо, което не съм ползвала!когато ми се наложи да ида на лекар, си плащам , за да ме обслужат, не вися по 100 часа на опашки и получавам добро отношение , КОГАТО СИ ПЛАТЯ на место и на ръка!
10
0
 
0
 
! Отговори
пенчо преди 14 години
.. закупуване на кувьозите по болниците се финансира от VIP Big Brother и други подобни съмнителни предприятия и докато пациентите им се налага да се разплащат в брой за това и онова. Забрана за министъра!!!!!!!!!!!!!!
9
0
 
0
 
! Отговори
пенчо преди 14 години
Респективно обаче Министерството на здравеопазването трябва да се закрие, защото не е успяло да организира система, която в актуално време да следи кой какво е платил, та да се налага да се вадят декларации, както предлага чиновника. Също така е добре на министъра на здравеопазването, а и целия състав на министерството да се наложи забрана за всякакви пътувания, докато по медиите се провеждат акции за набиране средства за лечения на оригирени от здравната каса и докато кувьозите на болниците
8
0
 
0
 
! Отговори
Andreshko преди 14 години
Zdravnoto ministerstvo izmisli porednata bulgarska typotia.Koito ne plashta zdravni osigurovki,shte plashta pylniat pazmer na zdravnoto osiguriavane i tolkova.To i bez tova tazi izmislena "Zdravna kasa",osven da poluchavat zaplati ne stavat za nishto drugo.
7
0
 
0
 
! Отговори
rvm преди 14 години
samo da dopulnq. v usa samo da viknesh lineika e 500$. ot kude si mislete che idvat inache golemite zaplati na lekari i t.n.
6
0
 
0
 
! Отговори
rvm преди 14 години
shto prosto ne go napravqt kato v usa. kato ne si se usigurqval lekat te poglejda samo v 2 sluchaq. ili kogato si platish kato za chqsten pregled ili kogato ima realna opasnost za jivota. ne che tqhnata sistema e mnogo dobra, no ot opita koito imam s tqhnata e che pochti vseki koito ne se e osigurqval i mu se e nalojila med. pomosht posle vednaga pochva da se osigurqva zashtoto razbira che po dobre da kiha po 20-30$ na mesec otkolkoto kato mu se naloji da mu vruchat smetka za 3000-4000$.
5
0
 
0
 
! Отговори
пенчо преди 14 години
Отлична идея! Само дето защо ще се проверява само при напускане на страната? Не е ли още по-добре ако тази проверка се прави примерно на караулката на КАТ на околовръстното, и който не е платил - да не може да влиза или излиза от София. Съответно пунктове за проверка да се въведат на Сливен- Петолъчката, на Шипченския проход и т.н. Също така предлагам всеки да си вади по една декларация на всеки 6 месеца, с която да доказва че не е камила и да я представя при поискване.