Половината от 16-годишните ученици са неграмотни

А единствените хубави учебници са по чужди езици, твърди Фандъкова
27 окт 2009 10:50,
170
Половината от 16-годишните ученици са неграмотни
Снимка: БГНЕС

Досега промените в образованието касаят само формата, а не съдържанието в училищата – как да са облечени децата и как да се държат в час, а не какво точно учат.

Това каза министърът на образованието и кандидат за кмет на София Йорданка Фандъкова пред PRO.BG.

Тя добяви, че според последно международно изследване 50% от 16-годишните български ученици имат слаба или никаква грамотност.

Министър Фандъкова призна още, че единствените хубаво написани учебници са тези по чужди езици.

По повод предстоящата кметска надпревара на столицата Йорданка Фандъкова заяви, че подкрепата на премиера Бойко Борисов за нея е шанс за София.

Тя допълни, че приема с благодарност подкепата на десноцентристките партии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
0
 
! Отговори
nedko todorov преди 14 години
Браво 90 точно така е положението съгласен съм с теб на 100 процента...
106
0
 
0
 
! Отговори
Спокойно преди 14 години
Все пак трябва да има и бачкатори. Така ние малко по-образованите ще вземаме по-високи заплати и ще растем в йерархията по-лесно.
105
0
 
0
 
! Отговори
Неграмотен преди 14 години
Цитат от този сайтКамион блъсна и уби намясто жена на "Опълченска"27.10.2009 13:2737-Сигурно и този журналист е неграмотен- не вярвам!Много изписват думите правилно, но не могат да правят разлика между цифра и число и само това ли?
104
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
За да се преодолее неграмотността се иска писане, четене, писане, четене......Но на малко ученици им се отдават тези дейности.Да обичаш четенето и да пишеш правилно се изучава до едно време после вече си изпуснал коня.Късно е да научиш 16 годишни на грамотност, остава само да ги причислим към категорията некадърни и мързеливи общи работници!
103
0
 
0
 
! Отговори
До някой преди 14 години
Запетайките къде са? *** ли ги откраднаха?
102
0
 
0
 
! Отговори
До оооо преди 14 години
Едно от нещата - писане на кирилица и без правописни грешки - ето тази грешка няма да я повторя. * пише се дано, а не "da no"
101
0
 
0
 
! Отговори
някой преди 14 години
не ни изкарвайте неграмотни заради половината които са *** нямаме нищо общо с ***
100
0
 
0
 
! Отговори
ooooooo преди 14 години
Da no da si prav(a) ,4e nqma da povtori6 gre6kite,no se samnqvam!!!
99
0
 
0
 
! Отговори
G преди 14 години
ти може да си възпиташ детето както трябва, но масата ще го смачка. Само като гледам по-големите ученици какви ги вършат докато си водя моето на училище и косата ми се изправя. И това ме плаши много, като знам какво очаква моето дете нататък. Лоши съученици - лошо поведение. Ако не се държи като тях, ще го малтретират постоянно - било физически или психически. Вече са толкова изстървани, че оправия няма, освен твърда ръка и зверски санкции.
98
0
 
0
 
! Отговори
Тина преди 14 години
България има бъдеще.Ако не,тогава за какво си говорим в този форум дядо Йоцо?
97
0
 
0
 
! Отговори
iiiiiiiiiiii преди 14 години
e pa tq golqmo otkritie e napravila!!!!Ot 15godini nasam e vse taka i 6te se uveli4ava negramotnostta za sajalenie!!!
96
0
 
0
 
! Отговори
G преди 14 години
По-лесно е да си врътне дупето в късата пола, отколкото да заляга над уроците. Сега половината ще скочат, че системата е крива, че няма свесни учебници и т.н. Това са само оправдания. Човек взема основата в училище и надгражда сам останалото. Ако акъла му е в пиенето и хоцкането какъвто и учебник да сътворят няма да им направят престоя в училище по-интересен.
95
0
 
0
 
! Отговори
До 84 преди 14 години
Да живее поколението на родителите, от прехода. Чалгата и мутрите са само следствия.Аз съм родител отскоро и няма да повторя вашите грешки.
94
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
samo 16 godisnite li?
93
0
 
0
 
! Отговори
Бивш учител преди 14 години
до87.Заядливост,мания за величие?Или обикновения комплекс "Леле, тоя колко е *** а аз колко съм велик!"?Ще си позволя да ти цитирам една поговорка от нашия край:"Пораснаха пилците,по...ха квачката..."
92
0
 
0
 
! Отговори
G преди 14 години
Подкрепям те напълно. Най-интересното предаване е това, което се води от простаци. Следователно и се харесва от простаци. И не съм съгласна, че 50 % са ***. Най -лесно е да се каже това, но истината е, че нашите деца са неграмотни. Те не знаят какво е библиотека, вълнуват се от парцалки, секс и пари. Ето това поколение се култивира от такава среда. Ако ние едно време четяхме и обичахме да четем, те нямат такива намерения. Защото виждат къде свършват интелигентните хора и къде простаците.
91
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
sega li sa razbrali za tova.
90
0
 
0
 
! Отговори
дядо Йоцо преди 14 години
Това е едно съвсем малко парченце от айсберга от *** наречен българско образование. Прочете Закона за висшето образование и особено преходните и заключителните разпоредби . Там има едно такова комунистическо безумие, че човек се връща директно в онея времена, когато всички бяхме равни, а някои по-равни ! Нашите мили поступравляващи с лека ръка са зачернали години труд, учение и пари на хиляди хора в България, тегляйки чертата и изравнявайки всички на калпак " по комунистически", приравнявайки с лека ръка всички завършили висше образование до месец май 2009 година,като на всички е "дарена" степента "магистър" ! А кой ,колко и какво е учил не е важно Важното е да се оправят някои хора, цитат: " ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ 5. Дипломи за полувисше образование, издадени от полувисши институти до влизането на този закон в сила, дават правата на завършили образователна степен "специалист по ...". 6. Дипломи за висше образование, издадени от висшите училища до влизането на този закон в сила, дават правата на завършили образователна степен "магистър"..." Е, да е честито на всички ! И на тези дето държавата се е "оакала" над тях и тези, на които им е подарила по една образователна степен! Някога имаше проект тези степени да се дават в зависимост от хорариума по дадената специалност, но тогава хибридните специалности отиваха директно бакалаври и трябваше да доучват по 1 година за магистратура по едната специалност, изглежда, че това не се хареса на някого и "оправиха "закона. И с какви очи нашите управляващи искат младежите да си повишават квалификацията, след като ... Явно, че всички приказки на тази тема са явно безочие П.С. Някога ми разправяха, че по случай раждането на гражданина Симеон Сакскобургготски на всички ученици им са били написани шестици. На какво ли ми напомня този закон и какво ли хубаво нещо ще се излюпи в бъдеще П.П.С Абе за какво бъдеще ви говоря и аз като тази държава бъдеще няма...
89
0
 
0
 
! Отговори
jiko преди 14 години
Taka upravliavashtata klika ot preboiadisani komunisti si otglejda badeshtiite slugi v BG.Chalga + prostotia = lesno za vodene stado, drugite da imigrirat. "Svetlo" badeshte idva v bg
88
0
 
0
 
! Отговори
Бивш учител преди 14 години
до 85.Радвам се, че точно си разбрал за какво става дума приятелю!!!А не броиш запетайките ,както някой други.Напиши"Планът Ран-Ът" в някоя търсачка, пий едно валидолче, абстрахирай се от евентуална комунистическа пропаганда, и чети какво е бъдещето на страната за години напред.Прочети и коментарите за секретната част на плана, и ще разбереш за какво става дума.За"по-цивилизованата" част от света ние сме просто овце, които трябва да се стрижат, доят и накрая да се изядат.