Жан дълго мълча, появи се и рече: ДПС не е партия!

"Не работех с Доган - работехме един срещу друг"
4 фев 2010 07:00,
303
Жан дълго мълча, появи се и рече: ДПС не е партия!
Жан Виденов. Снимка: БГНЕС

"ДПС не е партия, ДПС защитава единствено корпоративни интереси. И то на фирми, които не са възникнали в естествен пазарен процес, а са назначавани в мътния първоначален период на прехода".

Това казва експремиерът Жан Виденов в първото си интервю след 10 години мълчание пред списание "Правен свят".

На въпрос как е работил с Ахмед Доган, Виденов казва:

"Никак. Не работехме с него - работехме един срещу друг".

Виденов припомня, че е напуснал БСП след конгрес, в който поздравление отправил лично Ахмед Доган.

По думите му, лидерът на движението благоволил да дари на социалистите политическата си подкрепа, виждайки, че те са се "пооправили". Форумът се състоял през 2000 година.

"Напуснах заради готовността на БСП да влезе във всякакви съюзи и да обслужва всякакви интереси, стига това да предложи на хора от нейното ръководство път към личната власт и към личните облаги", разказва той.

"БСП много сбърка, че след горчивия си урок от деградацията на номенклатурната класа в края на ХХ век подкрепи създаването на нова привилегирована прослойка в началото на ХХI век", посочва Виденов.

По думите му не е мит, че съществуват олигарси. Той нямало да спре да критикува медиите, че измислили олигархични кръгове като Орион, Олимп и всякакви "котараци", съзнателно криейки от обществото изключително опасни и вредни олигарси.

"Политиците не бяхме на висотата на предизвикателствата на прехода. Твърдя с още по-голяма убеденост, че медиите също съвсем не бяха на висотата на предизвикателствата на прехода", обяснява още експремиерът.

Той не упреква българите за събитията от преди 13 години. Не се изкушава и да се върне в политиката, но "ако трябва да управлявам сега, бих подчинил максимално съдебната система на изпълнителната власт", казва Жан Виденов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


303
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Та те ни подготвят за нов заем от МВФ, вие тук спорите кой добър, кой лош...С всеки нов заем по-зле ставаме... това е като при децата, колкото до по -късно го храниш по-безполезно става. А и ние не инвестираме тези пари в нас....
202
2
 
0
 
! Отговори
Гостенка преди 14 години
О-о-о-о-о, този кой беше? Г-н Виденов ходете си в Хисаря и по други околни спа центрове на семинари и не ни напомняйте за изгубената ни младост по време на Вашето управление.
201
0
 
1
 
! Отговори
78 преди 14 години
Между другото правителството на Жан е единственото което е върнало част от външният ни дълг...Факт.
200
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
И защо да не направят?! Какво против имате срещу Първанов?! За Жан също!? За съжаление свестните български политици са единици и то разпръснати във времето или в различни партии! Свалете очилата дами и господа - било то сини, червени, жълти и пенбени! Стига вече политически кариеристи и ненаяли се!Може да го наречете утопия ,що не управлението състоящо се от хора като Президентите Първанов, Стоянов (защо Желев), покойният Александър Божков, д-р Чирков, Божидар Димитров, Константин Тренчев..
199
0
 
0
 
! Отговори
Венко преди 14 години
единственото независимо българско правителство на прехода,това на Виденов,ако се направи един анализ на министрите в него и се сразнят с днешните лакеи на ББ ще се види огромната разликата и пътят надолу ,по който върви държавата ни.Жан трябва отново да оглави БСП!!!
198
0
 
0
 
! Отговори
R W R преди 14 години
"Ако беше чел повечко нямаше да пишеш простотии!". А ти приятелю, дали си я чел. Вътре ще намериш и валутния борд, и приватизацията. Можеш да прочетеш "Betting on Bulgaria" на Richard W. Rahn. Мен лично ме е яд, че "великия реформатор" дори не си признава, че идеите за реформите идват от там и най-вече, че ако бяха извършени в посочените срокове и като хората, нямаше да сме най-бедни в ЕС. А и там е единствения икономически анализ на състоянието на икономиката 1989-90та. Такива ми ти работи...
197
1
 
0
 
! Отговори
петров преди 14 години
Не съм Киро, но да ти кажа какво завлече правителството на Виденов боновите книжки и лъжата за "масова приватизация". А житото кой изнесе и остави гладен народа си с 5 /ПЕТ!/ $ пенсия и 15 20$ заплати ? И последно, след като правителството на СДС е "окрало" България, как стана така че в момента НЯМА крупен български бизнесмен който не е свързан с БКП, БСП, МВР, МНО, ДС, РУМНО, ДКМС и пр. комунистически, престъпни организации ???
196
0
 
1
 
! Отговори
belle преди 14 години
Уважавам този човек , и като премиер се държше достойно. Оттегли се достойно, за разлика от някои други. Провалиха упшравлнието хората като Р.Овчаров, който и тогава участваше и в правителството на Станишев. Където е минал той и кликата му, все провал. Доведоха до срив всичко, за да могат няколко души да се оправят и станат кредитни милионери
195
0
 
1
 
! Отговори
петров преди 14 години
Ако беше чел повечко нямаше да пишеш простотии! Прочети програмата "Ран - Ът", и наи-вече началото - авторите на тази програма. Една страница с имена на български икономисти, между които и Иван Ангелов /БКП БСП/, и една страница с имена на чужди учени. А ако не ти държи паметта да си спомниш 1990 година с правителството на Луканов с неговите реформи, пий си хаповете и си лягай! Да не те питам и за 56 ПМС ...
194
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 14 години
*** ли си бе ти къде си живял оди си у северна корея...
193
0
 
1
 
! Отговори
dan преди 14 години
Един достоен премиер на България.... той не се поддаде на възможността да краде и да ограбва собствената си страна!!!! Не се поддаде и на плана Ран-Ът и затова го свалиха, назначиха Костоф, и той си изпълни задачата перфектно= потопи (успя да разпродаде) изключително апетитни икономически структури.. Който знае историята, знае какво направи и какво НЕ не направи Жан за България
192
0
 
1
 
! Отговори
АЗ преди 14 години
Най - честното правителство до сега-това на Жан Виденов
191
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Човекът не крадеше, а бе дошло време демокрадско и демокрадците му видяха сметката.
190
0
 
2
 
! Отговори
да ама не преди 14 години
Киро кажи какво открадна Видинов.И какво направи човека на Луканов - Иван Костов?
189
0
 
2
 
! Отговори
Антисоциалист преди 14 години
За Ваше сведение този е ЕДИНСТВЕНИЯ комунис който нищо не открадна и смятам че човека заслужава уважение. Собствените му другари го саботираха и свалиха, защото не можеха да ГРАБЯТ на воля както смятаха. А червената върхушка /бивши и сегашни/ трябва да изгние в затвора за грабежа на България.
188
0
 
0
 
! Отговори
тото преди 14 години
Май Жан се готви заедно с Гоце да правят партия в скоро време.
187
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Поне казва истината.
186
0
 
1
 
! Отговори
отело преди 14 години
Ами" мавъра" си свърши работата и му дадоха пътя!Сега може да напише НЯКАКВИ мемоари...:(
185
1
 
0
 
! Отговори
diveka преди 14 години
tozi ne go li obesiha be
184
1
 
0
 
! Отговори
ЙУЙ преди 14 години
ОТ ВАНКУВЪР ДО ВЛАДИВОСТОК ИМА МНООООГО ТАКИВА *** КОМУНИСТИ, КАТОТОЗИ СУХ КОМСОМОЛЕЦ. ТОВА Е ГЛАВНАТА ПРИЧИНА ДА СМЕ В ТАЗИ БЕЗИЗХОДИЦА НАРОДЕ. КОГА ЛИ ЩЕ ГО ПРОУМЕЕШ ТА ДА ЗАПОЧНЕМ ОТ НУЛАТА,НАЙ ПОСЛЕ ? БКП / Банда Крадливи Партиици /