Жан дълго мълча, появи се и рече: ДПС не е партия!

"Не работех с Доган - работехме един срещу друг"
4 фев 2010 07:00,
303
Жан дълго мълча, появи се и рече: ДПС не е партия!
Жан Виденов. Снимка: БГНЕС

"ДПС не е партия, ДПС защитава единствено корпоративни интереси. И то на фирми, които не са възникнали в естествен пазарен процес, а са назначавани в мътния първоначален период на прехода".

Това казва експремиерът Жан Виденов в първото си интервю след 10 години мълчание пред списание "Правен свят".

На въпрос как е работил с Ахмед Доган, Виденов казва:

"Никак. Не работехме с него - работехме един срещу друг".

Виденов припомня, че е напуснал БСП след конгрес, в който поздравление отправил лично Ахмед Доган.

По думите му, лидерът на движението благоволил да дари на социалистите политическата си подкрепа, виждайки, че те са се "пооправили". Форумът се състоял през 2000 година.

"Напуснах заради готовността на БСП да влезе във всякакви съюзи и да обслужва всякакви интереси, стига това да предложи на хора от нейното ръководство път към личната власт и към личните облаги", разказва той.

"БСП много сбърка, че след горчивия си урок от деградацията на номенклатурната класа в края на ХХ век подкрепи създаването на нова привилегирована прослойка в началото на ХХI век", посочва Виденов.

По думите му не е мит, че съществуват олигарси. Той нямало да спре да критикува медиите, че измислили олигархични кръгове като Орион, Олимп и всякакви "котараци", съзнателно криейки от обществото изключително опасни и вредни олигарси.

"Политиците не бяхме на висотата на предизвикателствата на прехода. Твърдя с още по-голяма убеденост, че медиите също съвсем не бяха на висотата на предизвикателствата на прехода", обяснява още експремиерът.

Той не упреква българите за събитията от преди 13 години. Не се изкушава и да се върне в политиката, но "ако трябва да управлявам сега, бих подчинил максимално съдебната система на изпълнителната власт", казва Жан Виденов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


303
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Аз скачах в зимата на 96 - 97 .....Но отговорът ти пак ще е верен. За съжаление.
222
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
И аз скачах... в студа с пласмасовото чайче...затова ме боли... Нас ни излъгаха, долно и грозно... И ние бяхме глупави да им повярваме..Оптимисти...От приятелския ми кръг тогава - от около 20-30 души съученици и състуденти, само 4 живеят все още в България....
221
0
 
1
 
! Отговори
Червената помия преди 14 години
220, знаеш ли при един спор със запален антикомунист-бивш СДС-ар какъв въпрос му зададох?Попитах го, къде са тези, които държаха мегафоните на многохилядните митинги за демокрация през 1989-та и след това, и къде са тези които скачаха, за да не ги мислят за червени.Той замълча, а аз си отговорих сам на глас:"Тези, които държаха мегафоните днес са във властта и са съдружници в частния бизнес точно с бившите комунисти от партиен секретар нагоре, а тези, които скачаха сега им работят на минимална."
220
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Браво! Истината е, че България тръгна ,а той се опита да парира кражбите. Но хиените успяха. И са едни и същи. Цветовете са за "слепците". Различни актьори на трагичен маскарад. И сценаристът е един и същ...Тук има хора, които са съвременници на събитията, и пак грешно ги виждат. А се смеем на македонците за измислената им история. На тях това им е дадено за чиста монета, още като деца...
219
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Pravitelstwoto na Jan shte ostane w istoriata kato edinstvenoto wyrnalo chast ot wynshnia dylg! Toi e edinstwenia politik, koito ne wze ot dyrjavata i edin lev. Beshe chesten i zatowa mu ustroiha tozi kapam, a narodyt si izbra tochno tezi, koito otganiziraha i hiper inflaciata, a i okradoha wsichko koeto mojeshe da se otrkradne
218
0
 
1
 
! Отговори
Червената помия преди 14 години
Не го защитавам, но това е единствения Български политик, който е излязъл от политиката поне толкова беден, колкото е влязъл.А иначе -да, ограбиха се парите на народа чрез хиперинфлацията, която си беше чисто вътрешно режисирана.Ако не беше така, отдавна да имаме мощна средна класа, независима и трудно податлива на манипулациите на клонингите на БКП от всички цветове-Сини, Турско сини, Жълти и Гербави.....Но тогава кой ще работи за минимална заплата във фирмите им?Четете "Планът Ран-Ът".
217
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Жан Виденов има какво да каже, но имам чуството, че групировките са му затворили устата, за д ане каже истината за СДС например.
216
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
В кран на 1996-та външният ни дълг беше смъкнат на 9.6 милиарда долара, докато преди това СДС с Филип Димитров качи външният ни дълг на почти 14 милиарда долара.
215
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
За тези, които отнов са забравили какво стана през 1996 година - Жан Виденов беше подал оставка още преди хиперинфлацията. След това беше служебен премиер на държава управлявана от улицата.
214
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Благодарение на този и още няколко като него България от 8.5 милиона сега е 6. Още някой като него и ще изчезнем от лицето на света като нация.
213
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Достоен премиер за Бангладеш или Зимбабве
212
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Цялата идея на прехода е написана в учебник който е раздаван на правителството на Жан. Там стъпка по стъпка е описано как да се ограби цялата парична маса на населението. От създаването на Първа Частна Банка, от това как да се лъжат хората да си вложат парите там, как да фалира, как парите да се насочат към офшорки. Как да се правият преватизации с цел разпродажба. Как да се изнесе зърното от резерва и т.н. Всичко знаеш мишок такъв, ама и знаеш, че за всичко има възмездие!И то няма да те подмине
211
0
 
0
 
! Отговори
Flaik преди 14 години
Доаста хора са забравили кървавото хоро на честния др. Виденов. И какво стана с убийците?
210
0
 
2
 
! Отговори
отвратен преди 14 години
На дежурните писачи на реконтрадеизнформация, приравнявайки Виденов с Първанов ще кажа, че номерът вече не минава. Те са антиподи и като политици и като хора и като дела. Стига димки!!!За глупаците, които се правят, че не знаят : 1. Хиперинфлацията трая само 5 дни , Виденов вече бе подал оставка, пък Първанов и Добрев точеха безвластието, не без съдействието на Желев, Доган и Костов.2.В България не са влизали нито капитали,нито зърно през 1997 г.- та какво ядохте и как падна курса на лева?!
209
2
 
0
 
! Отговори
до 205 преди 14 години
В историята ще остане ЖАН ВИДЕНОВАТА ЗИМА, промит комунистически мозък такъв! Освен комунисти,пък били те и малко пребоядисани, никой друг не е точил държавата. Явно ще трябва да измрете до един всички, които милеете за това проклето време, за да има надежда за България, *** *** такава!
208
1
 
0
 
! Отговори
ДО ЖАН преди 14 години
ЖАНЕ, ОСТАНА СИ У ИСТОРИЯТА. ТОВА ЩЕ СЕ ПОМНИ И СЛЕД ИЛЯДО ГОДИНИ СЛЕД ТЕБЕ: БЪЛГАРИЯ ПО ВРЕМЕТО НА БКП БЕ УСПЕШНО ОГРАБЕНА ОТ СЪЩАТА ПАРИТИЯ С НОВО ИМЕ - БСП. В ТЕЗИ ГЛАДНИ ГОДИНИ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ ЖАН ВИДЕНОВ С ЧИЯТО ПОМОЩ БЯХА ИЗТОЧЕНИ ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ, БЕ ПРОГОНЕН С КАМЪНИ ОТ ПАРЛАМЕНТА. СЛЕД ДИКТАТОРСКИЯ РЕЖИМ НА БКП ПРОДЪЛЖИЛ 60 ГОДИНИ, НА БЪЛГАРИЯ И БЯХА НЕОБХОДИМИ ОЩЕ ТОЛКОВА ЗА ДА СЕ ВЪЗСТАНОВИ! ХАРЕСВА ИЛИ НЕ ЖАНЕ, ТОВА ОСТАВА В ИСТОРИЯТА! АЕ НА БАС!
207
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Как не го е срам този да се появява в медиите? В нормална държава щеше да е в затвора или някой да го е отстрелял на публично място. ***, докарал България до национална катастрофа, няма право на глас! МЛЪК, скапано комунистическо изчадие!
206
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Олеееееее тоя пък е толкова зле може би само сергей е по- зле
205
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Те това, мазохизма край няма. Седесарите източиха банките, но пострадалите в един глас си пеят - Виденов е виновен и избираха тези дето ги ограбиха. Даже още не могат да проумеят кой и кога ги ограби.
204
2
 
0
 
! Отговори
еu преди 14 години
ТУК ИМА НЯКАКВА ОРГАНИЗИРАНА КАМПАНИЯ ЗА РЕАБИЛИТАЦИЯТА НА ТОЗИ МРЪСЕН ДОЛЕН КОМУНИСТИЧЕСКИ НЕКАДЪРНИК И ТОТАЛИТАРЕН *** - НИЩО ХУБАВО НЕ ТРЯБВА И НЕ МОЖЕ ДА СЕ КАЖЕ ЗА *** ОТ СНИМКАТА !!!