Депутатите гласуват, протестиращите чакат

Започна протестът срещу ГМО пред Министерския съвет
11 фев 2010 15:16,
114
Депутатите гласуват, протестиращите чакат
Снимка: Булфото

Започна протестът срещу ГМО пред Министерския съвет. Събралите се хора скандират: "Не на ГМО”, "България не е опитно поле”. Освен плакати, на които пише: "Ние сме истинското МОСВ” и "България – зона, свободна от ГМО”, те развяват и българско знаме.

Борислав Сандов от Коалиция "За да остане природа в България" обясниха, че протестиращите ще изчакат гласуването на закона в НС, но ако не ги удовлетворява приетото решение, ще продължат с протестите.

Очаква се днес той да бъде приет на второ четене, както и 5-годишният мораториум за освобождаване на ГМО в околната среда и в контролирани условия.

Засилено е полицейското присъствие на площад "Независимост” в София. Групи от служители на реда са разположени пред президентството, пред бившия Партиен дом и пред Министерския съвет.

Още по темата

Протестът се организира от природозащитни организации, сдружение на родители, биоземеделци и пчелари.

Събралите се на протеста срещу генномодифицираните организми поискаха оставката на земедлския министър Мирослав Найденов, на министъра на околната среда Нона Караджова и на нейния заместник Евдокия Манева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
0
 
0
 
! Отговори
дим преди 14 години
Ето как гадно ни лъжат господа управляващите.Ето за каква се отнася писмото на ЕС.КОМИСИЯ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ОБЩНОСТИБрюксел, 14/04/20092009/2032C(2009) 2413Уважаеми господин министър,Бих искал да насоча вниманието Ви върху Директива 98/81/ЕО на Съвета заизменение на Директива 90/219/ЕИО относно работата с генетично модифициранимикроорганизми в контролирани условия (наричана по-долу Директива 98/81/ЕОили Директивата), и ПО-СПЕЦИАЛНО ВЪРХУ МЕРКИТЕ ЗА ТРАНСПОРТИРАНЕ,нотифицирани от България с оглед прилагането на Директивата.. Фактическа обстановкаДиректива 98/81/ЕО изменя значително Директива 90/219/ЕИО относноработата с генетично модифицирани микроорганизми в контролирани условия.Съгласно член 53, параграф 1 от Акта относно условията за присъединяване,България бе длъжна да приложи необходимите мерки, така че тя да спазваразпоредбите на правото на Общността, считано от 1 януари 2007 г. датата нанейното присъединяване към ЕС.Следните законодателни актове бяха нотифицирани от България катонационално законодателство за транспониране на Директива 98/81/ЕО:⎯Закон за генетично модифицираните организми (обн. ДВ, бр. 27 от29.03.2005 г.; изм. и доп. ДВ, бр. 88 и бр. 99/2005 г.; бр. 30 от11.04.2006 г.);⎯Наредба за работа с генетично модифицирани организми вконтролирани условия (обн. ДВ, бр. 81 от 11.10.2005 г.)Целта на настоящото официално уведомително писмо е да обърне вниманиена българското правителство КЪМ СЛУЧАИТЕ НА НЕПРАВЕЛНО ТРАНСПОРТИРАНЕ НАДирективата в горепосочените национални правни актове.Ето къде може да се прочете цялата писмо ***.bnews.bg/article-5206 .Писна ми да ми лъжат
108
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
И какво решиха ДУПЕтатите в крайна сметка? Никъде нищо не пише, явно са го приели и на второ четене... :/
107
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Уж приеха закон за 5-годишен мораториум за освобождаване на ГМО в околната среда, а вече поставят въпроса на какво разстояние да са полетата с ГМ културите от "нормалните" ? С една дума- като си пееш Пенке ле, кой ли те слуша? Депутатите си знаят едно и си го прокарват, ако ще не знам колко хора да протестират. Явно обвързаността с големите корпорации е много голяма.
106
0
 
5
 
! Отговори
Ваня преди 14 години
Едни Гербери взеха от Янките едни пари . За да не ги връщат гласуваха. Какво от това ,че народа е против и стачкува.Кои да им попречи?!?! Кои да ги попита. Сега е момента. Важно е да се богатее! Парите нямат цвят! Не са сини ,жълти ,червени или каквито ида са !
105
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Тези в Народното събрание гласуващи ЗА, са ГМО !!!Колко ще "лапне" ГЕРБ за одобрението?Въртят се приказки за 50 милиона ... дали е верно?
104
0
 
3
 
! Отговори
Гъбарко преди 14 години
Тук някой твърди, че има 100 % разкодиране на генома. На кой геном? Генетиката е много напред, но "разкодирането" е около 15% на някои от организмите на нашата Земя. Генното инженерство може да спаси хората с лекарствата които могат да се произведат, но не трябва да се освобождават в природата ГМО, все още. Този дето твърди, че ще ни нахранят е на светлинни години от истината. ГМО са разработени за съвсем неграмотните земеделци. Монсанто иска да произвежда семена само у нас и да ни унищожи приро
103
0
 
1
 
! Отговори
Въпрос преди 14 години
А "октопода" дето хванаха дали не е ГМО?
102
0
 
2
 
! Отговори
Мартин преди 14 години
Щом съдиш дали въпроса е важен или не спрямо това как са го взели тройната коалиция, значи си тука да пустословиш. Ако наистина искаш да научиш нещо по въпроса има доста добри документални филмчета. Успех.
101
3
 
1
 
! Отговори
doktora преди 14 години
отново същото-някакъв *** обижда без да представи някакви факти в защита на тезата си-щом на повечето хора пречат да ги забранят-мен не ме вълнува а напоследък само за това се говори и бившите от тройната са го взели присърце-това е достатъчно да си мисля че е незначително и е само отклоняване на вниманието.
100
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ти си абсолютен пример за идиокрацията, която ни заобикаля!
99
0
 
7
 
! Отговори
Наблюдател №1 преди 14 години
Г-да от "Днес.БГ", защо не проведете една анкета "за" и "против" ГМО? Ако трябва, нека върви паралелно с тази за Трифон Зарезан и св. Валентин.
98
17
 
1
 
! Отговори
doktora преди 14 години
това са пълни глупости-има по-важни неща-не бих се кахърил за такива неща,който никой не е доказал че са вредни-ако може да направят пиле което да нахрани половин село-О.К какъв е проблема-прогреса го изисква-съжалявам за тези които ще си загубят работата но няма начин-То и хамалите са си загубили работата с изобретяването на крановете,но никой не страда от това(примери много).
97
0
 
15
 
! Отговори
Агент Мълдър преди 14 години
А Е(322) СОЕВ ЛЕЦИТИН КАКВО МИСЛИТЕ ЧЕ Е.ПОЗНАХТЕ ТОВА Е ГМО КОИТО Е В ВСИЧКИ ШОКОЛАДОВИ ДЕСЕРТИ И ВАФЛИ.ФЛОРЪТ В ПАСТИТЕ ЗА ЗЪБИ Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВРЕДЕН ЗА МОЗЪКА.АСПАРТАМА И ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ПОДСЛАДИТЕЛИ ПЪК ЗА ТЯХ ДА НЕ ГОВОРИМ.НАТАМ ТРЯБВА ДА Е СЛЕДВАЩАТА БИТКА.ЗА ТЯХНАТА ЗАБРАНА.НЕ СЕ ЧУДЕТЕ ЗАЩО МАЛКИ ДЕЦА ЗАБОЛЯВАТ ОТ ДИАБЕТ ВИСОКО КРЪВНО И ДРУГИ ХРОНИЧНИ БОЛЕСТИ.
96
1
 
5
 
! Отговори
лк преди 14 години
анонимен личи ,че си много прозз бъркането в божиите дела е точно ГМО там се създава искуствено нещо ново което го няма в природата.
95
9
 
3
 
! Отговори
До анонимен 96 преди 14 години
Добре де, хайде да кажем не на пеницилина, не на ашладисването, не на зачеването ин витро, защото така се бъркаме в божиите дела и който се е разболял на 25 години от туберкулоза трябва да умре, защото иначе се намесваме в делата Му - как ти звучи, а ?
94
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
То в Книгата е казано, че като за начало лошите ще победят ... за малко.
93
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
НЕ НА ГЕННО ИЗМЕНЕНИТЕ ОРГАНИЗМИ.ЧОВЕК НЕ Е ГОСПОД,КОЛКОТО И ДА МУ СЕ ЩЕ И ТОВА ЩЕ СЕ РАЗБЕРЕ САМО ДЕТО ЩЕ Е КЪСНО!!!
92
0
 
4
 
! Отговори
Набожен до 91 преди 14 години
Нямам, но не казвам, че това за Бог и природата са глупости. А доколко това има нещо общо с темата ще оставя ти сам да се сетиш.
91
0
 
3
 
! Отговори
до 90 преди 14 години
похвална е увереността ти в компетенцията на учени хора, но е непростима наивността ти защоно не оценяваш ПРОДАЖНОСТТА на същите - те работят за жълти стотинки в остарял недействащ институт за наука, на който мининмум2 програми се финансират от заинтересованото Монсантоаз също вярвах в политиците че няма да правят заменки, хората едно време също са вярвали че ДДТ е безвредно - гледал ли си клипове как обгазяват щастливо усмихнати деца и майки за да покажат колко безвредно е то - не? ПРОВЕРИ ГО
90
0
 
2
 
! Отговори
До #90 преди 14 години
Наистина разбирам гледната ти точка и не се съмнявам, че ще оставиш бъдещето си в ръцете на специалистите. Но не можеш да отречеш, че има специалисти и специалисти. И понякога за да попаднеш на правилния специалист, трябва да си изпатиш от друг негов колега. За съжаление една диплома не може да докаже, доколко си специалист, но ти дава право да се определяш като такъв. Не виждам нищо лошо да чета статии по темата, въпреки че има специалисти.