Първанов преварил сините за спорните текстове в НПК

Текстовете не са продуктивни, отсече депутатът Димо Гяуров
15 апр 2010 13:24,
35
Първанов преварил сините за спорните текстове в НПК
Снимка: БГНЕС

"Президентът със своите мотиви да наложи вето на приетия Наказателнопроцесуален кодекс, да подкрепи нашата позиция", коментира пред "Фокус"  синият депутат Димо Гяуров.

"Това, което е изложено като мотиви и аргументи във ветото на президента, беше изложено по-рано от представители на Синята коалиция. Ние се опитахме да посъветваме колегите от ГЕРБ, че тези текстове не са продуктивни, от една страна, от друга страна, че действително има елемент на противоконституционност, от трета страна страна, че противоречат на определени граждански права, но най-важното е, че няма да произведат реален очакван ефект.

Още по темата

Синята коалиция гласува при приемането на НПК срещу тези текстове, така че не очаквайте всъщност ние да подкрепим ветото на президента, ние ще гласуваме, така както сме гласували и по-рано", заяви Гяуров.

По думите му – от една страна тези разпоредби, които са свързани с резервния защитник, практически ще останат мъртви, от друга страна, тази теоретична възможност да се позовава съдът в присъдата си единствено на косвени доказателства, събрани чрез анонимен свидетел и СРС-та по друго производство, също ще създаде големи практически проблеми.

"Не вярвам някой съдия да има глупостта да постановява присъда само въз основа на това. По-скоро си мисля, че всички тези промени са насочени към създаването на впечатление, и то най-вече навън, извън пределите на България, че това ще реши проблемите.

Това само по себе си ще създаде проблем на ГЕРБ, защото само след шест месеца нашите партньори отвън ще забележат, че никакъв реален принос към ускоряването на съдебните производства не е постигнат.

Делата се бавят не заради това, че отсъстват адвокати, а заради това, че отсъстват свидетели, експерти, не могат бързо да се гледат експертизите и най-вече заради това, че липсват съдебни зали. Така че министърът на правосъдието трябва да насочи усилията си към осигуряване на съдебни зали и сгради", каза още Димо Гяуров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
1
 
! Отговори
аха преди 14 години
всички контрабандисти за мен са народни благодетели ,герои ги наречете и ни спасяват от геноцида на паразитната ДЪРЖАВА!някой си бил окрал няколко милиарда и щели да го съдят?ще го стопли ли някой това?аман от трактори ,багери ,агенти на ДС и други простаци!народа сам ще се оправи!!!ВЕРВАЙТЕ МИ!
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Този който прави куци далавери с цигари за по два лева, ти другия не го мисли. Тия с двата милиона винаги идват с един куп адвокати на делата
13
4
 
4
 
! Отговори
Пешо преди 14 години
Бандити на чело с президента.
12
0
 
3
 
! Отговори
Dan до Гочо преди 14 години
По-лесно ,ще е още със започването на делото да има примерно 10 служебни защитника и подсъдимия с неговият адвокат да си избере 5 от тях които да го представляват в случай, че неговият не е на разположение, защото ако е един и той лесно ще се "разболее"!
11
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
този закон е отдавна приет в чужбина ,само ние не можем
10
0
 
5
 
! Отговори
Dan преди 14 години
Да помислиме реално , ако се приемат промените кой ще има основание за притеснение, този който прави куци далавери с цигари за по два лева или този който прави далавери с държавата за по 2 000 000 лева (и повече)?
9
2
 
3
 
! Отговори
Гочо преди 14 години
Бих подкрепил за резервен защитник, но той да се определя от независима инстанция , а не от страна в процеса, каквато е прокуратурата. Съдът например може да определи такъв или адвокатурата, или... могат да го измислят.
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ние от с. Сирищник, от дека е и президентосме твърдо против тези от другите села.
7
5
 
7
 
! Отговори
аха преди 14 години
така ли стана,системата за масово топене не сработи защото хората мразят ДЪРЖАВАТА ,милиционерската простотия май се провали?!какво го топли комшията ,че другия комшия му продава цигари за 2 лева а паразитната ДЪРЖАВА иска 5 ,че да го натопи?духайте супата ***...........никога няма да предам подобни хора и на кръст да ме разпънете!!!
6
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Виж какво утре може да издадът закон "Да се разстрелят всички с името Иван". Мен не ме засяга (съседа да му мисли) и не ме е страх от него. Но това не значи, че не е *** закон. И аргумента "предишните се ос-раха, пдкрепяйте тези" далеч не прави "тайния свидетел" добро решение. Закон се прави за да се ползва години, а не да работи днес и утре, пък после да се чудим какво да го правим. Не мога да подкрепям *** закони, ако ще и предложени лично от свети ББ!
5
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
много добре знаме как ставаха нещата досега ,и когато се въвеждат закони ,много засегнати ,колко много са крадците в бг ,трябва ние обикновените и честни хора д аподкрепяме работат на правителството ,защото ,всички останали са прдатели и те го показват всеки ден ,защото който е бъркал в кацата с меда ,сега го е страх и тези закони не му изнасят
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
До 3:Тогава да подхванат неявяващите се на дело адвокати и да ги санкционират (дори и да им отнемат правата). Резервният може да допринесе само за осъдителна присъда към държавата
3
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Това за тайния свидетел не го разбирам, ама това за адвоката го подкрепям. Колко пъти вече се отлагаха заседания заради липсващ адвокат?
2
11
 
11
 
! Отговори
герпп преди 14 години
ц-ц-ц, как не ги е срам да критикуват Единствено Правилното Управление на Единствено Способния Човек в Държавата? като всички критикуващи, ВЕДНАГА НА КОЛЕНЕ!!!
1
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
айде, тез друга песен запяха ,това са палачинките костов и димитров ,подпари им под краката ,който е бъркал в кацата с меда го е страх от законите