1,5 г. гратисен период за отпуските поиска НДСВ

"Обезщетение за болест да има, когато човек наистина е сериозно болен", каза Хр. Христова
24 апр 2010 14:53,
32
1,5 г. гратисен период за отпуските поиска НДСВ
Председателят на НДСВ Христина Христова. Снимка: БГНЕС

Гратисен период от година и половина за използването на натрупаните отпуски на работниците поиска лидерът на НДСВ и бивш социален министър Христина Христова, съобщава „Дарик”.

Синдикатите и работодателите се обединиха около идеята да се даде възможност на работниците да си вземат полагащите им се дни за почивка до края на следващата година. Правителството обмисляше това да стане до края на тази година. Очаква се окончателното решение.

Ето какво каза Христина Христова за отпуските и за идеите на управляващите за промяна в начина на плащане на обезщетенията за болничните в първите три дни:

„Целта е не после, когато напусне човек, да получава пари, а да възстановява работната си сила и здравето. Въпросът е, че трябва да се даде гратисен период.

Досега явно хората не са използвали своите права. Ето защо гратисният период не трябва да е до края на 2010 година, както казва правителството, а поне до 2011 година, за да се реализира това право на хората да си ползват отпуските.

За болничните - там мисля, че въпросът е съвсем друг. В много страни членки на ЕС - мисля, че 19 - има такъв изчаквателен период, в който не получават обезщетение за болест хората. Различни варианти се предложиха.

Важното е да се обезпечава обезщетение за болест, когато човекът наистина е сериозно болен. След третия ден се разбира дали има сериозни проблеми със здравето. Мисля, че най-благоприятно е един изчаквателен ден да има, който да не се поема от никого и оттам нататък хората да си получават своето обезщетение".

Макар принципно да изразиха подкрепа за тези мерки на правителството, от НДСВ заявиха, че то продължава да работи по метода на „пробата и грешката".

„Това, което сега се случва, е омраза, агресия, нестабилност, полицейщина, грубост и несигурност", посочи Христина Христова.

Тя откри форум, посветен на 5-ата годишнина от подписването на договора за присъединяване на страната ни към ЕС. В него се включиха Гергана и Соломон Паси - първият министър на България по европейските въпроси и външният ни министър тогава.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
джофра преди 14 години
Ето така докато си седях, и се сетих, че щом ще ограничават толкова времето за право на ползуване на отпуск, би трябвало да направят нещо и за дежурства на всички детски заведения през летните месеци и децата да започват училище на 01,09 и да са с по-дълга зимна ваканция, та да си вземеме смислено отпуските в летно-зимния период, а то - заради цените на почивката на море или планина, 1 седмица даже ще ни е много на обикновените хора, по-евтино ще ни е да копаме... така де...
9
0
 
4
 
! Отговори
ФАЛКОНЕ преди 14 години
НДСВ които се преструват на живи,а са живи умрели ***.Доживотни присъди за Милен Велчев и другите от шайката и яхтата на Доктора убития бандит,съсед на Милен Велчев в Лондон,съ упрайми бе.
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
аз пък викам изобщо да не се плащат никакви болнични, да няма пенсии, да няма социали помощи, нищо да няма. а НДСВ нали не влязоха в парламента, кво се изказва тая царско-комунистическа ***?
7
0
 
2
 
! Отговори
Х.Василев преди 14 години
Извинете за повторението.
6
0
 
6
 
! Отговори
Х.Василев преди 14 години
И аз за какъв х..й ще плащаме аз и работодателя ми осигуровки за болнични като когато се разболея няма да ми плащат обезщетение. Масовите болнични са от 3 до 5 работни дни. Това ще е поредния геноцид над българите- Естествено ще се разбера с работодателя за трудов договор на 2 часа примерно на минимален осигурителен доход, а държавата да си гледа работата. То и без това до пенсия няма да доживеем младите като гледам какви промени се готвят. Никакъв смисъл от тези осигуровки.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
хора кои бяха тия,ония с външния дълг дето ахаааааааааааа...........
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
аз викам,като ще има гратисен период за изплащане на болничните,да има и гратисен период за внасяне на осигурителни вноски. виждаш,че януари и февруари не си се разболявал,изчакваш март,и почваш да внасяш от април...само,че,не всички са толкова здрави,като теб,госпожо,защото хората хем са под стрес,хем работят.а вие горе-хем сте непукисти,хем не работите.
3
1
 
4
 
! Отговори
джофра преди 14 години
Обезщетение според мен трябва да има във всеки случай на заболяване, дори грип, нали досега показвахте колко са страшни вирусите от тип еди кой си,,,,,,все пак най-добре е да направят нещо да са ни достъпни лекарствата и хубавите, а не отровните храни и скъпи лекарства, които се внасят за разни далаверки, а ние потърпевшите да го отнасяме, защотона богатия не му пука от това какво ще измъдрят кратуните в тоя случай, стига да не секне врътката,,,,,
2
0
 
4
 
! Отговори
джофра преди 14 години
Да, обикновено за 3 дни не би се излекувало сериозно заболяване, но пък за да се върнеш на работа веднага след преминаване на усложненията, трябват ПАРИ за лекарства, така че хубаво трябва да си помислят управляващите, какви предложения правят, пък и нали затова ни взимат здравни вноски в края на краищата, ако кръшкаш често - работодателят би усетил, какво се бъркат те там не ми е ясно? На мен ми се струва по-безболезнено ако ми се наложи нещо да помоля шефа за отпуск! Явно искат да ни уморят!
1
1
 
8
 
! Отговори
яя преди 14 години
тия не се ли скриха най-сетне!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!