Атанас Зафиров е избран за и.ф. председател на БСП

„За“ гласуваха 104, трима „въздържал се“
Обновена: 15 юни 2024 14:08 | 15 юни 2024 13:55, Елка Василева
86
Атанас Зафиров е избран за и.ф. председател на БСП
Снимка: архив, БГНЕС

Националният съвет на БСП избра Атанас Зафиров за изпълняващ функциите на председател на партията със 104 гласа „за” и 3 „въздържал се”.

Съгласно Устава на БСП при предсрочно прекратяване на правомощията на председателя неговите функции се изпълняват от заместник-председател, определен с решение на НС, до избора на нов, съобщиха от БСП.

Още по темата
На 11 юни досегашният председател на БСП Корнелия Нинова съобщи, че подава оставка, поемайки политическата отговорност за катастрофалните за партията резултати от проведените на 9 юни избори. Вчера Нинова е подала оставката и на цялото Изпълнително бюро на БСП.

Атанас Зафиров временно застава начело на БСП до есента, когато трябва да се проведе конгрес на партията, който да избере нов лидер на столетницата.

Атанас Зафиров е зам.- председател на партията по коалиционна политика.

От днес стартира пълен цикъл отчет и избори в партията, който трябва да приключи до края на септември, а до 10 ноември ще се проведе пряк избор, предвижда хронограмата, предложена от Изпълнителното бюро.

Допълнително ще бъде избрана комисията, която ще го проведе, и правилата, по които ще стане това.

По-рано днес почти всички социалисти, пристигнали на заседанието на Националния съвет, се обединиха около идеята, че партията има нужда от промяна.

"Не разбирам драматизма, чисто уставно трябва да потвърдим оставката на Нинова. Тепърва трябва да се насрочи целият цикъл от отчетни избори и избори на нов лидер". Това каза на влизане на заседанието на Националния съвет на БСП Александър Симов. "Оставката на Нинова е новото начало, към което трябва да се върви. Смени по върховете на БСП със сигурност ще има, а дали Нинова ще се кандидатира, това зависи от нейното решение", допълни още Симов.

"Днес е един топъл ден, топъл ще бъде очевидно и в централата на БСП. Очаквам днес да се изпълни дневният ред на пленума - да насрочим пълен цикъл от отчетни избори, да изберем временно изпълняващ длъжността и да се занимаем с любимите на БСП организационни въпроси. Ще видим ръководството от оставащи заместник-председатели какви организационни въпроси са ни подготвили", заяви на влизане на заседанието на НС на БСП Калоян Паргов. "Предполагам, че ще има и избор на председател на ПГ, и избор на зам.-председател на парламента. Това също са политически въпроси. Орган на националния съвет трябва да ги решава, не помня кога за последен път сме решавали предишните парламенти. Очаквам да върнем колективността и колективните решения, такава, каквато партия е била БСП 133 години", каза още Паргов.

Време е да затворим една срамна страница в историята на БСП, заяви Иван Таков. И подчерта, че БСП не трябва да забравя какво се е случило, за да не повтаря грешките, които доведоха партията до "едно идейно, организационно и електорално катастрофално състояние". „Оттук нататък трябва да се говори за обединение в лявото, да се говори за нови хора, за нови идеи, и да вървим напред, за да се върне БСП на полагащото й се място като първа политическа сила след време“, каза той. Според него ръководството начело с Нинова не е могло да направи това обединение и се надява следващото да го постигне.

Таков заяви, че Нинова също така не може да подава оставка на цялото изпълнително бюро на партията. „След като е подала оставка още във вторник, тя не е действащ председател и не знам как подава оставката на цялото бюро. Оставката е личен акт, който трябва да бъде направен индивидуално“, подчерта той, цитиран от БГНЕС.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
0
 
! Отговори
vale_karo преди 1 месец
До vale_karo Допуснах грешка шест атомни реактора
81
2
 
1
 
! Отговори
vale_karo преди 1 месец
До СПОМЕНИ ОТ СОЦА Абсолютно си прав за тока. При положение , че имахме четири атомни реактора, за ТЕЦ -ове и ВЕЦ -ове да не споменавам. И при това режим ! А , сега? Два реактора , половината други централи ликвидирани или стоят в "резерв". Какво говори това? За тези "демократични " години сме ликвидирали голяма част от нашата промишленост. А какво щеше да бъде ако бяхме надградили тази промишленост. Така ,че хвалете "демокрацията"Сигурно щяхме да бъдем между първите по развитие.
80
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нинова има една голяма вина - наложи минималната заплата да е 50% от средната заплата, но за минал период, което означава минимална заплата около 35-40% от средната.
79
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А няма нищо лошо в левите идеи и политики, дори напротив. Но пречупени през призмата евопейските ценности, съвременните пазарни политики, права, законност.....
78
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лошо лошо, ама на кой му се занимва я
77
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди 1989 земеделската "пенсия" от 30 лева, отговаря на сегашна пенсия от 600 лева. Слагам пенсия в кавички, защото това не беше пенсия за трудов стаж и възраст, тъй като земеделските производители не се осигуряваха за пенсия.
76
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
През 1989 година минималната заплата в България стана 140 лева и то при онези цени. Преди това беше 120 лева. С общо 200 лева от заплати едно семейство с две деца си живееше добре. Личен опит.
75
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бог да прости Столетницата! Време й беше. С тия мухлясали идеи само тровеше демокрацията ни. Днес е добър ден за България!
74
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При правителството на Кирил Петков (13.12.2021-02.08.2022, като от 22.06.2022 е правителство в оставка), в което Нинова беше министър, инфлацията в България беше 13% за 7 месеца, а в ЕС беше 9%. Справка от калкулатора на инфлацията на НСИ. Какви 30% инфлация сънувате.
73
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е да ,ама през соца бяхме много по -добре от Румъния,до 2005 наравно,а вижте ни сега.Минималната РЗ в Румъния 1480 лв.В България 933лв.Цените в Румъния са по-ниски от тук....Единствено се кефя,че гл упавите сърби са по-зле от нас.При соца ги гледахме като Западняци.
72
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пенсии през 70-те земеделска -15 лева на месец....
71
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
66- 1972г- минималната заплата е 65лв- справка КИК- Минимални заплати в България по години- дават и номер на мин акт- следват данъци и ергенски данък.
70
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
2021Г БАБА ВИ НИНОВА СТАНА МИНИСТЪР НА ИКОНОМИКАТА И НА БЪРЗО НИ СПРЕТНА 18% ИНФЛАЦИЯ А ПОКЪСНО ИНФЛАЦИЯТА СТАНА 30%/СПРАВКА НСИ- КАЛКУЛАТОР ИНФЛАЦИ/, А ЛЯТОТО НА 2021Г ДИЗЕЛЪТ МИНА 3.90ЛВ СПРАВКА- FUELO- НО ДРУГАРКАТА КАЗА, ЧЕ ГЕРБ- МЛАДЕЖИ СА ВИНОВНИ ЗА ВИСОКИТЕ ЦЕНИ НА ВСИЧКО!
69
3
 
5
 
! Отговори
СПОМЕНИ ОТ СОЦА преди 1 месец
1984Г- РОДИ МИ СЕ ДЪЩЕРЯ- ДВА ЧАСА ИМА ТОК- ДВА НЯМА, ДВА ЧАСА ИМА ВОДА, ДВА НЯМА- СВЕТИХ СИ С ГАЗОВА ЛАМПА И СЕ ОТОПЛЯВАХМЕ С АКУМУЛИРАЩИ ПЕЧКИ, , НА ОПАШКИ ЗА МЛЯКО, СИРЕНЕ, ЗЕЛЕНЧУЦИ, ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ НА ЕДИН ЧАС- ДО 22 ЧАСА, НЯМА САПУНИ И ДР ХИГИЕННИ МАТЕРИАЛИ- ДЕЦАТА МИ ГИ ПРОВЕРЯВАХА ВСЯКА СУТРИН НА ВЛИЗАНЕ В ДЕТСКАТА ГРАДИНА ЗА ВЪШКИ, А ПОСЛЕ АКО ИМАХА МЕ ВИКАХА ДА ГИ ЧИСТЯ- НЯМА ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ, ДАМСКИ ПРЕВРЪЗКИ- КОГАТО СЕ ПОЯВИХА ТЪРГОВСКИТЕ ВЕРИГИ ИМАШЕ ОГРОМНИ ОПАШКИ КАТО ПРЕЗ СОЦА
68
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия ат БСП само се карат,отлюспват,плюят,опозиции, оставки.Комунисти,сър...
67
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Айде,айде колко бира изпи от бирената и колко бири открадна.А аз ходих една нощ там да бачкам,та знам.
66
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този човек Замфиров какво образование има? Какво е работил досега? Нещо за личния му живот знае ли се?
65
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този може ли да язди кон?
64
2
 
6
 
! Отговори
Соцче преди 1 месец
Малко спомени, 1985 година вдигнаха цените тройно, заплатите не се вдигнаха! Аз 1987 година бях бригадир студент в пивоварен завод Велико Търново и ми платиха 110 лева, а квартирата ми беше 60 лева!
63
2
 
4
 
! Отговори
До 60 преди 1 месец
Даваш цени от 1972 година на заплата 120 лева, не 1988 година! Тока идваше евтин защото имаше режим, но голяма Ел уредите често! И то ако беше такова благоденствие, нямаше да фалира соца!