Президентът спря намаляването на членовете на СЕМ

Той наложи вето на промените в Закона за радио и телевизия
28 май 2010 12:50,
109
Президентът спря намаляването на членовете на СЕМ
Снимка: БГНЕС

Президентът наложи вето върху промените в Закона за радио и телевизия, с които се намалява броят на членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ).

Държавният глава оспорва аргумента за оптимизация на работата на съвета.

"Парите, които ще бъдат икономисани от намаляването на членовете, можели да се спестят от оптимизация на техническите служби. Броят на членовете на СЕМ трябва да е такъв, че да гарантира обективност и недопускане на корупция", мотивира ветото си Първанов.

"Ако са прекалено малко, може да не успяват да изпълняват задълженията си", смята той.

Още по темата

Голямото му възражение обаче е срещу правенето на "персонални закони", както го нарича в мотивите си държавният глава.

Практически броят на членовете на СЕМ се намалява с въвеждането на ограничение за втори последователен мандат. Това означава, че всеки от тях, който е втори мандат в съвета, го напуска с влизането на закона в сила.

"Само преди пет месеца, изпълнявайки изискванията на закона, назначих нов член на СЕМ, без да имам възможността да предвидя, че парламентарното мнозинство ще въведе нови изисквания за назначаване и ще ги приложи към заварения случай. Така по същество Народното събрание със закон прекратява действието на издадения от мен указ", пише президентът.

Според него в правовите държави ограниченията се прилагат занапред, а не към завареното положение.

Разпоредбите могат да влязат в противоречие и с решение на Конституционния съд, че предсрочно прекратяване на мандат не може да е следствие на субективни интерпретации, а на обективни факти или оставка.

Принципно мандатите се обезсмислят, ако всяко ново парламентарно мнозинство чрез подходящи изменения може да ги прекратява.

Георги Първанов оспорва и решението с жребий да се определи кои членове от квотите на НС и на президента ще напуснат съвета.

"Жребият не може да променя или подменя волята, изразена от държавен орган при осъществяване на неговите правомощия", контрира президентът.

Той смята също, че с новите разпоредби се допуска различно третиране при идентични случаи – сравнението е с начина, по който беше намален броят на членовете на Комисията за регулиране на съобщенията.

В края на мотивите си Първанов припомня, че това е третото изменение на Закона за радио и телевизия в рамките на шест месеца, което "издава липсата на ясна политика" и е "далеч от стандартите за предвидим законодателен процес".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
1
 
! Отговори
borneo преди 14 години
Там е работата,че съдебната система не винаги работи по съвест ,а по интереси и не винаги законно но тях кой да ги съди?
94
1
 
3
 
! Отговори
ЦЦЦЦЦЦЦЦЦ преди 14 години
А БЕ ТОЗИ НА КОГО Е ПРЕЗИДЕНТ - НА НЯКАКВА ВИРТУАЛНА ДЪРЖАВА И НАРОД!? ТАЗИ ТЕЛЕВИЗИЯ ЗАЛИВА ДОМОВЕТЕ НИ ВСЕКИ БОЖИ ДЕН С ФИКАЛИЙ И ТОЗИ СЕДНАЛ ДА МИ ПРИКАЗВА ЗА С Е М. АМИ ВЗЕМИ ГО ТОЗИ СЕМ И ГО ЗАВРИ ЕДИ КЪДЕ СИ...
93
1
 
4
 
! Отговори
Гадняра преди 14 години
Гоце, какви мандати, какво вето бе ***!? Нали за това са изборите, за това е дечокрацията?! Насрахте се- тръгвате си! Вече сте малцинство, защо ще трябва да управлявате с твойто вето?! Я си виж рейтинга и после си отваряй устата! Много принципен се писа изведнъж! Къде дрема два мандата, та не подсети Гризача, че има организирна престъпност, та да се бори с нея, сега ще ми пазиш статуквото в БНТ, синчето Митко Цонев с простотийте му, жълто-червената Светла Петрова, Новия гъс Панорама и т.н.
92
2
 
3
 
! Отговори
Вятър и мъгла преди 14 години
Пичове, що се карате? Не се ли светкате, че в момента наистина сме част от по-дълбока геополитическа игра, в която за съжаление ние участваме само като пионки. Руснаците ни изтъргуваха за нещо си на заслепените американци, а те от своя страна продължават да изпълняват овехтелитети си геостратегически планове от Студената война. В следващите десетина години ще е зле, после, ако се обърне палачинката, може и пак руснаците да доминират, ама май пак ще е зле и след тях :))) Яжте и пийте, майната му!
91
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
goce 4-a-o-
90
3
 
5
 
! Отговори
BIVSH GERBER преди 14 години
14% повече присъди са издадени миналата година napravete si smetka za pokaznite akciiiiiiiii policeishtina.............. За пореден път германският разследващ журналист Юрген Рот твърди, че *** е една от най-големите престъпни формации в България.................Юрген Рот: Борисов прикрива някого
89
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Най-вероятно целта на Гоце е новият генерален директор на БНТ да бъде избран от подвластния му стар състав на СЕМ ! С други думи БНТ да остане под негов контрол, както стана с БНР.
88
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
bravo goce
87
6
 
6
 
! Отговори
Бивш Гербер преди 14 години
Идват избори за Народно Събрание най късно ДЕКЕМВРИ....!На нормалните хора им писна от МИЛИЦИОНЕРСКИ показни акции, и безхаберие за социалното положение на Българина !НЕ на най корумпираното "Българско" правителство за последните 21 години.
86
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
за какви избори говориш бе, баце?
85
8
 
6
 
! Отговори
Бивш Гербер преди 14 години
Идват избори и заблудените ГЕРБЕРИ ще вземат 20% от най простите гласоподаватели и тези със купените гласове !На повечето ни светна измамата Борисов на ДС !
84
1
 
6
 
! Отговори
222 преди 14 години
За мен излъчването на тъй наречения "медиен експерт" Лозанов и Медийния гей Евгени Минчев е едно и също.
83
3
 
11
 
! Отговори
ха преди 14 години
Тоя селски хитрец СЕДЕФЧОВ, дето помилва *** "ДОН ЦЕЦИ"който му осигурява *** гласове се прави на ПРЕЗИДЕНТОТ НА БЪЛГАРИЯ ;)))Е НЕМА ТАКЪВ СМЯХ -ДЪРТ ДС АГЕНТ ЛОВИ ТРИПЕР ОТ 15 ГОДИШНА-_не ДЪРЖАВА А КЕНЕФ_
82
3
 
13
 
! Отговори
red преди 14 години
ТОЯ ГОЦЕ СИЛНО МЕ ДРАЗНИ КЪДЕ БЕШЕ ТОЯ ПО ВРЕМЕ НА 3 КОАЛИЦИЯ МЪЛЧА А ТЕ НЕ КРАДОХА НАПРАВО ГРАБЕХА САМО ЗА ЗАМЕНКИТЕ ТРЯБВА ДА ЛЕЖАТ ПО 50 ГОДИНИ КЪДЕ БЕШЕ ГОЦЕ КЪДЕ КЪДЕ КЕДЕ ЖАЛКО ЧЕ НЕМОЖАХА ДА ГО ИЗРИТАТ КАТО КУЧЕ
81
1
 
4
 
! Отговори
Ани преди 14 години
Този на снимката не е ли Гоце архара, голям симпатяга ей.
80
2
 
8
 
! Отговори
хахаха преди 14 години
Ей то колкото и да са пане ГОце,то не може да се спаси от народната любюв ,на тая страница няма нито един положителен коментар.....А на предните на 10 коментара един заблуден *** пише едно хубаво изречение за Гоце и Станишев и то най вероятно е от централата на БСП......Но на изборите ще си кажем квото имаме да си кажем....не го забравяйте ***...Тогава вече партията ви ако не е забранена ще бъде заличена...
79
3
 
8
 
! Отговори
сссс преди 14 години
Както от 6 месеца не съм си ходил в Провинцията на изборите задължително се прибирам за да си пусна гласчето с/у тая селска *** БСП и срещу останките им Гоце и компания
78
4
 
11
 
! Отговори
БЪЛГАРКА преди 14 години
ГОЦЕ,ИЗМИТАЙ СЕ ЧАС ПО-СКОРО.ТИ СИ ДОЛЕН ПРЕДАТЕЛ.
77
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Гоце, ще си ходиш скоро ..
76
2
 
10
 
! Отговори
Интересно преди 14 години
Защо Гоце Ага по прякор рублата не качи стенограмите от разговорите си с Манол Велев и Кюлев...До колкото знам Кюлев преди да го застрелят на бул.България е бил в Гоцевия кабинет......Най вероятно защото са обсъждали подарените му от олигарсите апартаменти заради което уволниха И.Инджев от БТВ след като му зададе тоя въпрос.Всичко е преписал на името на синовете си,иначе се фука с някаква даначна декларация че едва ли не е сиромах,......Ей тва комуниста е направено от наглост,,