Дебат в парламента – лъжем ли Европа?

Ако НСИ лъже, отстранете шефовете, съветва Костов
9 юни 2010 14:20,
128
Дебат в парламента – лъжем ли Европа?
Снимка: БГНЕС

След среща на финансовите министри от ЕС комисарят по икономическите въпроси Оли Рен заяви, че е обезпокоен от икономическите данни за България и начина, по който те се изчисляват.

Става въпрос за корекцията, която направихме на бюджетния дефицит през 2009 година. Оказа се, че не е 1,9%, а 3,7 на сто.

Опитва ли се България да излъже Европейския съюз за финансовата си стабилност? Според председателя на ДСБ Иван Костов – ако е така, ръководството на НСИ трябва да бъде уволнено.

Командира е на мнение, че ако съмненията на Оли Рен за некачествена и неточна информация се окажат верни, възможните причини са две – или става въпрос за „слагачество” от страна на статистическия институт, или за некомпетентност.

И двата случая обаче предполагат едно решение, според Костов – освобождаване на ръководството.

По думите му неточна информация от НСИ може да има много лоши последствия за управлението, защото правителството има нужда не от оптимистични, а от точни данни.

Още по темата

"Иначе няма как да прави точни бюджети", даде пример Костов.

В случай че предстоящата проверка на Евростат докаже сбъркани данни – това ще бъде много лош атестат за България, твърди тъмносиният лидер.

"Ще се покачат лихвите", прогнозира още той.

Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова обаче не е толкова песимистично настроена. Тя се доверява на работата на НСИ и твърди, че управляващите нямат никакви притеснения от предстоящата проверка на Евростат. Откъде идва разминаването?

Българският закон изисква дефицитът да се изчислява на кешова основа, докато изискванията на европейците са те да се преизчисляват в начислена основа. Тоест проверката на Евростат ще покаже, че сметките излизат.

Според Стоянова комисарят Рен не е казал, че България манипулира данни, а просто е изказал притеснение за икономическото състояние.

Виновникът, според опозицията, е финансовото министерство. Пламен Орешарски от "Коалиция за България" твърди, че именно ведомството на Симеон Дянков подава цифрите в Брюксел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Държава от Мишки ли е България.Да.
2
5
 
38
 
! Отговори
Истината преди 14 години
Всичко в тази държава е една голяма лъжа. Но нашите елементарни лъжи не минават пред Европа. Те такива селяни са виждали много пъти, а и там където отиваме, те от там се връщат. Нашите политици си мислят, че да излъжеш ЕС е толкова лесно, колкото и простия БГ народ, ама явно не е така !
1
18
 
39
 
! Отговори
ехе преди 14 години
На Костов много добре му е ясно,че вината не е в НСИ,а в ГЕРБ.Разбира се вече разбрахме,че НСИ ще обере пешкира,а Дянков и ББ ни лук яли ни лук мирисали.