Нямало да е Пернишки университет, а Европейски

Депутатите приеха създаването на ВУЗ в миньорския град
10 юни 2010 11:40,
136
Нямало да е Пернишки университет, а Европейски
Сградата на общината в Перник. Снимка: БГНЕС

– Какво си завършил?
– Компютри.
– Къде?
– В Европейския в Перник.

Това не е виц, а напълно реалистичен разговор от бъдещето. Съвсем скоро Перник ще си има висше учебно заведение.

Докато столицата има Софийския, Перник ще има Европейския. Пълното наименование на висшето учебно заведение е Eвропейски политехнически университет. С огромно мнозинство Народното събрание гласува „за” откриването му.

„Наименованието отразява специфичната област, в която ще се обучават студентите”, разясни депутатът от ГЕРБ Галина Банковска.

Не става дума за „винкело”, Пернишкият университет всяка година ще произвежда 1800 специалисти по компютърни науки, комуникационна и компютърна техника, архитектура, строителство и геодезия.

Научна степен бакалавър и магистър от Перник засега ще получат 330 студенти, какъвто е обявеният прием за тази учебна година. Докторите ще са 15.

Има и малък проблем – наскоро парламентът прие закон за академичната дейност, който забранява на един професор да преподава в два университета.

За Пернишкия университет обаче ще се направи изключение през следващите 2 години. След това учебното заведение ще трябва да отговаря на всички законови изисквания, обасни Банковска.

Там трябва да работят 97 хабилитирани и други 50 нехабилитирани преподаватели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
4
 
3
 
! Отговори
Гост преди 14 години
Страно защо ще се прави изключение за този университет, ако се направи изключение ще бъде атакувана БГ в европейският съд от другите университети, това е вид държавна помощ в този случай. Има много неизвестни, по скоро се опасявам да не стане като изнесените филиали от Ловеч в Смолян от там незнам къде, и накрая студентите само за плащат за диплома по която няма да работят или както обявите за юристи, търсят се ама само от СУ им плащат, на другите по ниски заплати или трябва да се доказват.
76
7
 
8
 
! Отговори
ники преди 14 години
Във всеки областен град университет... с рейтинг на прогимназия.
75
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Типично по български отново сме недоволни! И какъв е извода - не ни трябват университети, ами дайте да закрием и училищата, дано тогава да останете доволни.
74
5
 
6
 
! Отговори
уважаващ преди 14 години
Уважаеми,защо е тази злоба?Според мен всички сте от Перник,защото много добревладеете наречието,което впрочем не знам защо наложихте,като пернишко.Докатоне се научим как да се държим и уважаваме взаимно ще ни управляват точно потази система,която ние сами си налагаме.Желая хубав,приятен ден на всички!
73
12
 
9
 
! Отговори
Кирил преди 14 години
Най-после селяците няма да ходят в столицата, че и без това се пука по шевовете от селяци!
72
8
 
11
 
! Отговори
lucc преди 14 години
Хехехе .. приемният изпит ще се провежда на Голф 2 - трябва да се направи дрифт на плаца! :D
71
3
 
13
 
! Отговори
80 преди 14 години
Таа година европейски, от догодина- световен!
70
5
 
5
 
! Отговори
STAMAT преди 14 години
Перничани доказаа,че никой не е по-голем от винкело на *** Слави.Сега щоо,а не докаат и на дръжавата,че и нема по-голем унивеситет от ниинйо.А?
69
15
 
8
 
! Отговори
sd преди 14 години
" Какво си завършил? Компютри."Още на този отговор и кандидатът за работа получава шут в ***. Такава специалност "Компютри" няма. Една примерна специалност би звучала така: Компютърни системи и технологии.Ама нека си правят университет. И селяните искат да завършат НЯКАКВО образование все пак.
68
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
kolichestvo vmesto kachestvo :) znaete li kolko choveka s bulgarska diploma sa namerili realizaciq v chujbina ? vmesto da ima 3-4 elitni universiteta, koito da privlichat prepodavateli ot chujbina i da ima nqkakvo shto gode svqstno obrazovanie...
67
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Е па я го знам беее.....СКАКАУЕЦ!
66
2
 
0
 
! Отговори
До 66 преди 14 години
Усещаш ли се, колко са ти глупави аргументите?
65
7
 
4
 
! Отговори
Калин преди 14 години
перник с университет.. само на университети го докарваме, а университетско образование на примитивно ниво, кой ще плаща? в столицата има минно геоложки институт той ще съществува ли? и за него ли плаща ме? що то у перник трябвало да университет, а *** нека има .. а *** за столичният за какво да плащаме?
64
13
 
5
 
! Отговори
8 годишен преди 14 години
а това село ПЕУНИК има ли го на картата
63
4
 
5
 
! Отговори
krikri преди 14 години
АЗ ПЪК СЛЕДВАМ " ЛОГИСТИКА И ПСИХОЛОГИЯ НА ЛЕПЕНЕТО НА ПОЩЕНСКИ МАРКИ С ЕЗИК " В ДОЛНОВОДЕНСКИЯТ УНИВЕРСИТЕТ , КОЙТО Е ФИЛИАЛ НА СОРБОНАТА !!!!
62
2
 
0
 
! Отговори
До 63 преди 14 години
Ясно ти дори не си прочел статията, но иначе пръщиш от компетентност! Цитирам - "наскоро парламентът прие закон за академичната дейност, който забранява на един професор да преподава в два университета"
61
2
 
2
 
! Отговори
Спонги преди 14 години
60 и малко повече коментара. Има още 37 свободни места за професори в Перник. Утре заминавам за там.
60
9
 
4
 
! Отговори
Иванчо преди 14 години
Е то пък като се придобият едни знания в Перник.... Майка си плаче... Най-много как да форсира Голф-а на втора... То е много ясно, че този университет е създаден за некадърните асистенти и доценти от ТУ, които от 15 години не могат да пробият поради това, че са бири в РабФак-а преди това... А колкото до знанията ми, дори това че там четях и афишите по улиците, са повече от тези които ще придобият в Перник
59
2
 
1
 
! Отговори
До 58 преди 14 години
Кажи ми само един западен университет, които да е изцяло на издръжката на държавата?
58
5
 
2
 
! Отговори
Аргумент преди 14 години
Преподавателите са малко и когато преподават навсякъде , в това число и във ВЕликия Пернишки университет, качеството на преподаване спада съотвено спадат и знаниятъа преподавани на перничани. Ама и аз съм се загрижил :)))))))))))))To държава няма та университети ли.