Режат партийните субсидии. Удрят ги с данък 15%

От тази мярка в бюджета ще останат 7,5 милиона лева
10 юни 2010 10:54,
41
Режат партийните субсидии. Удрят ги с данък 15%
Снимка: Булфото

Над 50 милиона лева плаща данъкоплатецът всяка година за издръжка на партиите, които са получили над 1% от гласовете на последните избори.

Освен парламентарно представените, сред партиите с държавна субсидия са също „Лидер” и НДСВ. По закон всяка политическа сила, която вземе над 1% от гласовете, получава субсидия по 12 лева за всеки глас.

ГЕРБ получава над 20 милиона годишно, левицата – почти 9, ДПС – 7,3 милиона, Атака – 4,7, Синята коалиция – 3,5 милиона, а РЗС – малко над 2 милиона. НДСВ и Лидер взимат около милион и половина годишно.
 
След среща с работодателите преди дни обаче правителството взе решение да приложи антикризисна мярка, която ще се хареса на обществото – да удари партиите с данък от 15%. Икономията е 7,5 милиона.

Единствената политическа сила, която се противопостави на предложението, беше „Синята коалиция”. Според Асен Агов държавната субсидия е „придобивка за демокрацията” и мярка за „борба срещу корупцията”, която не трябва да бъде премахвана.

Десният депутат не може да си обясни причината за налагане на толкова висок данък върху субсидията. Агов предложи друго – сумите до 2 милиона да не се облагат. Толкова пари били необходими за една изборна кампания и за едногодишна издръжка.

Върху парите над 2 милиона да се плащат 30% данък, предложи Агов.

„Партиите са поставени пред свършен факт. Икономиите и реформите трябва да започнат там, където са най-необходими – здравеопазване, образованието, сигурността”, изтъкна още депутатът.

Изказването му обаче предизвика нулев интерес. Нито един депутат не го репликира и в крайна сметка мнозинството гласува 15% данък върху държавната субсидия за партиите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
До 12:Вземи първо да прочетеш на какви условия трябва да отговаря една партия, за да получи субсидия,а?! То си го и пише в статията, само да можеше да четеш...
16
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Да, лошо за герб, че орязва разходите на партиите, които са машина за пари и корупция и бравост на БСП, че в дни на криза харчеха милиарди!Ами, на парче...на парче, от всичко трябва да се пести!В италия съкратиха заплатите с 30% на държавната администрация!Всяка подобна мярка е добра, а за цялостна визия за излизане от кризата нито една страна не е направила това, защото универласна рецепта просто няма!Не защитатам никой, просто това е добър ход. Който иска да го приема за популизъм!
15
12
 
7
 
! Отговори
ха ха преди 14 години
Бравус на ГЕРБ.Поредната смешна популистка мярка на бездраните управляващи.Едно е факт,работо се на парче без да се има визия за случващото се.Жалки са безпомощни са и ни влачат към пропаста.
14
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Не, че е много, но пак е нещо...Хайде да видим сега...обичайните ревльовци...това било Пи Ар на ББ, как това не било нищо...как сам залъгват хората...как това ли е най-важното да се направи точно сега...как това нямало да ни помогне с нищо в кризата...как това няма да се отрази лично на тях...Шегата настрана, това е добър ход...в дни на криза трябва да се пести от всичко, дори и по малко.
13
1
 
21
 
! Отговори
Бравос !!! преди 14 години
Партиите в България са мафиотски организации. Излиза, че храним И законно мафиотите, като им плащаме за да ни крадат !Браво на нас !
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
малко са!!!!!!!!!!!!!!!!! Още трябва, та като дойдат избори - за купуване на гласове да бръкнат в собствения си джоб! Последно - КОЛКО СА РЕГИСТРИРАНИТЕ ПАРТИИ В БЪЛГАРИЯ? И колко от тях, на последните избори например са получили 0 - нула - гласа? Итях ли ги субсидират? Значи целта е СУБСИДИЯТА, щом лидера на ТАКВАЗ партия и родата му не гласуват за него
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Абе в хазната все остават някакви баснословни суми от милиони и милиарди...а ефекта не се усеща никакъв?
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
После всеки депутат да му орежат половината от сланините и ***. Сапунът - в галерии в *** махали, за назидание.
9
0
 
7
 
! Отговори
DANTES преди 14 години
ABE AIDE STIGA S TEZI PARTII,SAMO NI TO4AT PARITE.STIGAT NI DVELEVI-DESNI I AIDE 4A0
8
1
 
16
 
! Отговори
Ben Gan преди 14 години
Абе да намалят с 50% парламента1во заплатите са на 50% После автомобилите, шофьорите... незнам.. обяснете ми какво губим ако всички партии са със 50% намален състав. Съотношението пак си остава. Моля обяснете на бедното дете (АЗ)
7
0
 
18
 
! Отговори
Цецо преди 14 години
Агов е станал много алчен, какво реве, нали няма да им вземат цялата "придобивка за демокрацията", а само 15%? На мен също ми намалиха заплатата с 15 %, пък не рева...:)
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Всеки българин с партия.Ще му се дават субсидии и ще е богат.
5
1
 
15
 
! Отговори
Добре :) преди 14 години
Сега, ако им обложите и "комисионните" ще излезем от кризата преди Германия.
4
1
 
10
 
! Отговори
Неграмотен преди 14 години
Браво
3
2
 
30
 
! Отговори
големия нос преди 14 години
Никакви субсидии за партиите. Да се издържат от членски внос!
2
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Нас във фирмата ни удариха с 25 %. А тези само с 15 %.Нещо нечестно ми се вижда.
1
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
те герб докато не уредиха контрабандните канали не смееха да пипнат субсидиитесега, като всичката контрабанда почна да кара доходи на бате боко - вече може и да се режат субсидиите ...