М. Райков: "Бургас–Александруполис" – не и преди екооценката

Набуко ни е приоритет, обяви зам. външният министър
12 юни 2010 11:20,
117
М. Райков: "Бургас–Александруполис" – не и преди екооценката
Марин Райков. Снимка: БГНЕС

Окончателното решение за реализацията на петролопровода "Бургас – Александруполис" ще бъде взето след оценката за въздействието върху околната среда и след като се направят всички необходими анализи, включително икономически.

Това каза зам.-министърът на външните работи Марин Райков, който участва в започналата тази сутрин конференцият "България и Европа: Нашата енергийна сигурност".

По думите му решението за бъдещето на проекта ще е следсвтие на мнението на експертите и жителите на региона.

Попитан за изказването на Бойко Борисов, че България се отказва от "Бургас – Александруполис" и АЕЦ "Белене", Райков каза, че след като Министерския съвет не е взел окончателно решение за това, приема изказванията на премиера като част от задължителния общ дебат по темата.

Още по темата

По думите му министър-председателят е споделил редица притеснения, свързани с екологичните сфера, които се споделят от широката общественост.

Райков каза и че ситуацията с АЕЦ "Белене" е много сходна.

"За България е от ключово значение да бъде осигурен надежден европейски стратегически инвеститор. Трябва да имаме яснота за начина на финансиране и цената на проекта, както и по-ясна визия за пазарите, на които ще се изнася продукта", добави зам.-министърът.

По думите му има много открити въпроси и във връзка с "Южен поток", включително и от външнополитическо естество заради известните промени в Украйна и договорености постигнати между Киев и Москва.

Сред дългосрочните проекти, които зам.-министърът определи като приоритетни е газопроводът  "Набуко".

"България ще работи с партньорите си и с европейските институции по "Набуко", така че до края на тази година да бъдат приключени всички тръжни, ресурсни, юридически и инвестиционни процедури и етапи, необходими за преминаване към строителството", каза Райков.

Според бившия икономически министър Петър Димитров, който също участва в кръглата маса, ако искането на премиера стане факт, България ще се окаже в предкризисна енергийна ситуация.

Той допуска, че е възможно дъщерни предприятия на “Газпром” да предложат директна продажба на газ, без посредници.

Българският регулатор ще се заобиколи и въпросът ще бъде "Ако искате купувате, ако не искате – не!", а това ще влоши икономическите ни отношения с Русия, прогнозира Димитров

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
1
 
! Отговори
AD007 преди 13 години
The US, a solid ally of Turkey, has expressed concern that Russia holds a 51% stake in the 'Burgas-Alexandroupolis' oil pipeline, with a Senate report calling it "the first Russian-managed oil pipeline in the EU". EIA (energy information administration, US Government): Proposed Bosphorus bypass pipelines.
100
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Иване, само 30% от жителите на Бургас обърнаха внимание на този "референдум".. Против са само *** еколози които няма да познаят нефтено петно ако го видят на живо но са споносирирани ДПС (Турция не желае тръбата), смотаните бабички които дават по една мухлясала стая под наем лятото, и неколцина умници които са против всичко!
99
0
 
1
 
! Отговори
оппа преди 13 години
няма проект който да бъде пуснат преди екооценка, господине
98
0
 
4
 
! Отговори
&&& преди 13 години
Boiko da si xodi
97
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами така му командват, той не е виновен!Пък България, кучета я яли.
96
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тия мъгляви екологически причини, могат да станат твърди като бетонна стена.
95
0
 
8
 
! Отговори
Минчо преди 13 години
Нефтопровода ще отиде в Джейхан, Турция икономически напредва, а България икономически загива!Четете информациите по другите медии и ще разберете: Турция ще вземе нефтопровода и всички ще й клекнат (целта и на нашите политици-слуги), строи атомни централи (за разлика от Трайчо и сие), така че България ще внася ел.енергия от Турция, махна визите за руснаците и си запълва с туристи морските курорти ...А ние ще "лапаме мухите" и ще си "чешем езиците" по форумите, докато любимите ни политици ...
94
1
 
2
 
! Отговори
Милчо преди 13 години
Марин Райков, човека който работи за турските интереси.
93
0
 
4
 
! Отговори
Още от 108 преди 13 години
Ако пропилеят бургазлии тоя шанс поради някакви мъгляви "екологически" причини, в следващите години ще им затворят и Нефтохима, а в по-следващите години ще им сложат такива данъци на туризма, (когато това стане единствен източник на доходи за държавата), че ще им увехне ментата. Ей, бургазлии, творци ненагледни, мислете с главите си, а не с други части на тялото.
92
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе, какво се правят "хората" от Бургас на ощипани моми??? Да не би Нефтохимик да е в Чепеларе ? Бургаското пристанище обработва нефт от десетилетия. Благодарение на този нефт и на този нефтопреработвателен завод изникнаха няколко квартала с щастливи жители на Бургас! При това един нефтопреработвателен комбинат е МНОГО ПО-ГОЛЯМА ЗАПЛАХА ЗА ЕКОЛОГИЯТА. Питайте всеки там да ви каже колко работа и пари е донесъл тоя завод. Сега има шанс да дойде още един поминък за Бургас и неговите "трудови хора."
91
0
 
9
 
! Отговори
&&& преди 13 години
Като не може да се справи да си ходи,но да не казва че никoй не ги иска тия проекти защото народа му ги иска.Той дали знае че никoй не е направил АЕЦ без заем.За кой работи Бойко?Плановете и действията му са против интересесите на БГ
90
1
 
3
 
! Отговори
Iwan преди 13 години
ама аз не виждам нищо лошо в това държавата да се отегли от проект, за който населението е изразило волята си по категоричен начин, и няма какво да си говорим или да смятаме дали проекта е ефективен или не, това в слуачая е без значение.
89
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Добре какво предлагаш за да бъде решен въпроса без да се откажем от нефтопровода.
88
1
 
4
 
! Отговори
Iwan преди 13 години
невиждам какво общо има карането на коли с уважаване на исканията на жителите на един град. В европа има страни, които нямат излаз на море има и такива без АЕЦ, без свръх голями рафинерии и т.н. и пак си карат коли и пак ползват електричество и даже живеят с пъти по-добре от българите. Вконкретния случай иде реч за зачитане волята на жителите на един град и не виждам причина защо държавата да не се съобрази с него, а да се съобрази с интересите на руснаци и гърци
87
1
 
4
 
! Отговори
Смърт за ББ преди 13 години
Така е но всички искаме да караме коли, да имаме парно и всички благинки от нефта. Как може да го решим този проблем мирно и така че да можем да удолетворим и двете страни.
86
1
 
4
 
! Отговори
Iwan преди 13 години
Незнам какво мислят хората в Козлудуй, смятам обаче, че тяхно право е ако пожелаят да проведат референдум по този въпрос, а иначе благото и просперитета на една държава минава през зачитането на волята на хората, в конкретния случай бургазлии са изразили своето мнение и държавата трябва да го вземе в пред вид и да се съобрази с него, независимо от исканията на руснаци и гърци.и всякакви енергиини лобита
85
1
 
3
 
! Отговори
Смърт за ББ преди 13 години
До някъде си прав, но хората от Козлудуй също са против според мен от АЕЦ но все пак мислим за благото на държавата нали? Оптимално решение е да се построи нефтопровода, но с най-високи мерки за сигурност даже и да ни струва много по-скъпо. Така че хората да спат спокойно. Това аз мисля.
84
1
 
5
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Сранджа,Гарантирам ти ,че съм по-голям Българин от теб.Това не значи ,че смятам другите етноси унас по - долни от мен .Недей да криеш тъпотата си зад псевдопатриотизъм.Ти не си патриот.Ти си защитник на чужди интереси.Сложи си ръката на сърцето и помисли .Ще видиш ,че съм прав.Помисли.
83
5
 
4
 
! Отговори
Iwan преди 13 години
Лично аз съм твърдо против този петролопровод, и то не защото на мен лично ще ми пречи, против съм защото жителите на Бургас изразиха своето несъгласие с този проект на референдум, и в тази връзка смятам, че държавата следва да се съобрази с тяхната воля, и няма нужда каквито и да е било оценки да ми правят и излишни пари ще се харчат.
82
2
 
4
 
! Отговори
Да,Но преди 13 години
За 92"идиотско не е изказването на Марин Райков, Той в момента замазва кафа на тъпарана Бат Бойко. Семянията си е селяния, дори и да е от Банкя.Изправил се нашият герой Бат Бойко пред потсланиците на Европейския съюз и решил да ги впечатли. Мислил, мислил, доколкото може да мисли, и в един момент реши: ДА СИ ПОКАЖЕ ***. После размислил: Я, по добре на тези интелегентните, образованите, културните, да им взема акъла с простотията си... а сега всички вкупом, и един от тях е Марин Райков замазв