България обмисля да купи употребявани F-16 от САЩ

Ако това стане факт, те ще бъдат на разположение на родните ВВС през 2015 г.
479
България обмисля да купи употребявани F-16 от САЩ
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

България обмисля отново да закупи от САЩ употребявани американски изтребители F-16.

Среща на тази тема е била проведена във Вашингтон между българския министър на отбраната Аню Ангелов и главния секретар на американските военновъздушни сили Майкъл Донли, съобщава специализираният сайт F-16.net.

Преди около четири години българското правителство също обмисляше подобна сделка.

През миналия месец министър Ангелов неофициално съобщи за началото на проект на военното министерство за снабдяване с нови многоцелеви изтребители.

Ръководството на българските Военновъздушни сили се очаква да състави до края на 2010 г. примерна визия за ролята на ВВС, както и за възможностите за развитие на базата на наличните правителствени ресурси, отблезязва изданието.

През 2011 г. министерството планира да направи пазарно проучване и да разгледа оферти от производители на военно оборудване.

Търгът за доставка и самият договор може да бъдат факт най-рано до края на 2012 г. , което означава, че първите доставки на изтребителите могат да се очакват през 2015 г.

Според Ангелов дългият период за осъществяване на плановете за покупка не би трябвало да буди притеснения, като се има предвид, че в момента България разполага с 16 изтребителя МиГ-29.

Тези машини, които наскоро бяха модернизирани, ще могат да се използват до 2030 г. През 2012 г. обаче се предвижда да спре употребата на изтребителите МиГ-21.

Предстои Министерство на отбраната да подпише договор за поддръжка на МиГ-29, който беше забавен за известно време поради липса на финансиране, отбелязва изданието.

Още новини от икономика и политика
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


479
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
391
3
 
3
 
! Отговори
Samolet No5 преди 13 години
От години време се очакваше нашите продажни политици да направят тази мизерия и ето натам отиват нещата
390
0
 
0
 
! Отговори
нико преди 13 години
Пак говориш глупости. Колко оръжейни сделки се слкючват след изложенията, а? А ядрения потенциал не е ли достатъчно възспиращо и достатъчно евтино! Не стават, ама и с Грузия показаха, че не са по-зле от хамериканските *** и хамериканците само гледаха.
389
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това е извън съмнение.
388
2
 
2
 
! Отговори
за 382 преди 13 години
Я по малко да лъжеш - купихме си 2 ескадрили Миг- 29 1988 май беше, а германците искаха да ни подарят 40 Миг -49 преди 7-8 години........... но нашите умници отказаха
387
2
 
4
 
! Отговори
пилот преди 13 години
f-16 са много по добри от миг-21
386
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Изобщо не става въпрос кои самолети са по-добри, а за какво ще ги ползваме и какво можем да си позволим. Така че излишно си чешете пръстите.
385
3
 
4
 
! Отговори
Българка преди 13 години
Нямаме нужда от такова старо оръжие. Руснаците показаха по-мощни самолети на парада на 9 май тази година.
384
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не смея да напиша кво мисля....големия брат ме гледа...и си записва...пък и не знам къде ще е новото белене за инакомислещи...но и това ще мине. Ахм. Квото и да правят, ще мине и тяхното време.
383
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
на голо дупе чифте пищове, поне боб да бяхме купели че да пърдим за газ
382
0
 
1
 
! Отговори
ss преди 13 години
ni6to, nie sme sviknali da varjem s tel.
381
1
 
3
 
! Отговори
Манго преди 13 години
На тези F-16 е калпав чугунят и него приемат на вторични - същото като и с Т-34 - само проблеми.
380
3
 
3
 
! Отговори
еди кой си преди 13 години
как ще построиш завод за компютри с парите на военното министерство? като не разбирате, просто не коментирайте, защото дразните! миг-овете бяха добри, ама за онова време, не отговарят на сегашните изисквания и стандарти и вместо само да плащат ремонти, по-добре нови да вземат. т.е. Eurofighter нищо, че е по-скъп
379
1
 
5
 
! Отговори
смях! преди 13 години
Вместо да вземат от СААБ няколко Грипена,тея *** пак ше пазаруват скраб...Майно льо!
378
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
mig- 29 e sto puti po dobur ot taq tro6ka f- 16
377
1
 
13
 
! Отговори
НВ преди 13 години
И аз това се питам. При положение, че си имаме самолети - от какъв зор ще купуваме други??? Да си изтеглим контингента от Афганистан, Ирак и незнам си къде още и ще има пари за нови изтребители, не стари... но за какво ли са ни - за война ли се готвим??? С парите по-добре да си построим нав завод за компютри - по-голяма полза ще имаме... Или да си достроим АЕЦ Белене - без да търсим чужди инвеститори. Ползата пак ще е по-голяма от старите самолети. "Акъл-море, глава-шамандура" казва народът...
376
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За ББ е по-доре да си плати членския внос за НАТО с бракувани американски самолети.ХАХ-овете готови да плащат. Да, ама не с мойте пари бе ***!!! Пари нема, питай Цар Боко.
375
2
 
6
 
! Отговори
димитров преди 13 години
"Тези машини, които наскоро бяха модернизирани, ще могат да се използват до 2030 г. През 2012 г. обаче се предвижда да спре употребата на изтребителите МиГ-21." - това не Ви ли напомня историята с 3 и 4 реактор - нещо , което е годно и надеждно до 2030 да го захвърлим и да купим друго захвърлено нещо!!!
374
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
СВЪРШИ ДАЛАВЕРАТА С ПРЕОБОРУДВАНЕТО НА СЪВЕТСКИТЕ ЩАЙГИ-"МИГ", "СУХОЙ" И БРАКУВАНИТЕ РУСКИ ХЕЛИКОПТЕРИ!ДАЛАВЕРАТА СЕГА Е С БРАКУВАНИТЕ ЩАЙГИ F16.ДА ПОКРИЕМ БЮДЖЕТА НА ОБАМА, НА НАС ПАРИ НЕ НИ ТРЯБВАТ.ДА ГО ДУХАТ ПЕНСИОНЕРИТЕ, КОМУНИСТИТЕ И Б-Я. ПАРИ НЕМА, А ЗА ВАС НЕМА И ДА ИМА.НИЕ СМЕ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ. ОТ НАС И ББ ПО-ГОЛЕМИ НЕМА.
373
13
 
2
 
! Отговори
xax преди 13 години
Колко СУ-47 има руската армия ве гений. Те самите си знаят, че армията им не става и се крепи само на ядрени ракети. А тука некви русофилчета си пазаруват вече руски самолети. Те не ги правят масово, а по 1-2 прототипа, за да показват инженерна мисъл. В НАТО сме - който иска да прави пак Варш. договор да говори с Русия и бившите републики и да измислят нещо. Руснаците колко пъти да докажат, че не стават, за да го приемете, а ???
372
0
 
0
 
! Отговори
карго преди 13 години
Все пак тези самолети ще се ползват само като частен превоз, няма да се харчи много за боеприпаси за тях.