EVN ще гради хидроенергиен комплекс "Горна Арда"

Каскадата започна да се строи през 98 г., но проектът бе замразен
19 юли 2010 18:35,
26
EVN ще гради хидроенергиен комплекс "Горна Арда"
Снимка: evn-ec.bg

В българското посолство във Виена е подписано споразумение между Националната електрическа компания (НЕК) и австрийското дружество EVN за изграждане и експлоатация на хидроенергиен комплекс "Горна Арда", съобщи "Фокус".

Подписването на документа е станало в присъствието на премиера Бойко Борисов.

На срещата премиерът ни педупреди участниците в изграждането на "Горна Арда" да не взимат комисионни по договорите.

Генералният директор на EVN се съгласи с Борисов и заяви, че дори един от досегашните строители на комплекса вече се е отказал.

"Сигурен съм!", отвърна му Борисов и допълни, че щом няма комисионни явно досегашните строители няма да се вълнуват.

Бойко Борисов коментира още, че подписаното споразумение е изгодно, тъй като водната енергия не се дотира от държавата за разлика от вятърната.

Стартът на строежа на каскадата бе даден още през 1998 година.

Тогава турската "Джейлан" и НЕК създадоха джойнт венчър за реализацията на хидроенергийния проект.

Документът бе подписан от тогавашния премиер Иван Костов и колегата му Месут Йълмъз.

В дружеството НЕК държеше 70 на сто, но проектът затъна заради изпадането в несъстоятелност на турския холдинг и спорове по реализацията му.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
6
 
! Отговори
до 14 преди 13 години
Спускал съм се по Арда с лодка, мога с часове да ти разказвам за бързеите, водопадите, отвесните скали, пещерите. Спомням си гнездата на орлите, малките махалички, вековните гори. Спомням си цели села, изнесли се на плаж край реката, като едно време и душата ми се пълни с красота... но защо ли ти ги разправям тези работи... няма смисъл...
25
1
 
3
 
! Отговори
до 14 преди 13 години
Знам че за теб природата на България няма значение и не ти пука за долините и реките, но при мен е различно - това е моята родина и аз си я обичам, колкото и странно да ти се струва.
24
1
 
4
 
! Отговори
до 14 преди 13 години
Изнасилват майка България, а такива като теб седят и се кефят. За теб няма никаква полза от този язовир, просто EVN ще го добиват безплатно и ще ти го продават скъпо разбра ли сега колко си зле? Просто целта на EVN е да стане независим от АЕЦ което за теб е много лошо, щото си *** потребител, а те са монополист. Дебелите милионери хем те прецакват, хем ги защитаваш - на това му се вика епохална глупост.
23
1
 
2
 
! Отговори
до 14 преди 13 години
Мдааа, няма надежда за такива като теб. Но не се притеснявай, пак заради такива като теб, ние хората ще изчезнем до 50 години, като процесът започва 2015, само стой та гледай.
22
1
 
3
 
! Отговори
до 14 преди 13 години
А ти изобщо знаеш ли какво означава да изчезват цели реки и долини ***?
21
1
 
3
 
! Отговори
до 14 преди 13 години
Не "еди какво си" а природа скапаняко. Разбирам че *** като теб е свикнал да си почива на бетонни площадки, но някои хора обичат полянки, горички, такива работи. Я кажи от София ли си?
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
С язовири и сега е бъкано, само дето три месеца да има суша и те умират, един язовир може да изкара ток само за близкото село, а унищожава 50 км река, но на кой ли му пука.
19
1
 
3
 
! Отговори
до 14 преди 13 години
Ако зависи от *** като теб, в България природа няма да остане. Отивай на почивка в жк Слънчев Бряг и яж *** ***. И кой ти е казал че не искам АЕЦ само не разбрах ***? Ядрената енергия е най-добрия вариант. Заради *** като теб не останаха реки в България. Кога си останал без ток и без топло бе тъпан?
18
1
 
2
 
! Отговори
Glupavia преди 13 години
Nqma takiva hora koito da kontrolirat,otkakto velikiqt Levski se e pominalRealnostta va BG e takava:)
17
1
 
3
 
! Отговори
chovek ot naroda преди 13 години
Niama znachenie koi cnte stroii tova saorajenie to v vajno za Bulgariia,vaprosat e da ne se krade,Sega e momenta Boiko da naznachi nadzorna nezavisima komisiia koiato da nablqdava kak se izrasxodvat sredstvata po samiiat stroej i proekt.
16
2
 
3
 
! Отговори
Glupavia преди 13 години
Ah kakvi dalaverkiiiii,e za6to puk to4no EVNza6to puk ne E-On ili nqkoi drug investitorAbe hora,za6to si mislite 4e nie sme 4ak tolkova glupavi.Da znam 4e vi e udobno intelektualniqt potencial na BG da izliza navun,4e plebeite sa po lesni za manipulirane.I mnogo mi e interesno,v koq durgava nqkoi ot tezi kapaciteti e vigdal v smetkite za tok 14 PROCENTA zagubi za elektroprenostnata mreja??!!?! v NORMALNITE DURGAVI E 2-3 % -SIRECH 10 PROCENTA OT VSQKA BULGARSKA SMETKA SE PODARQVA-NEKOMPETENI
15
1
 
3
 
! Отговори
123456 преди 13 години
Забележително е и съотношението на собствеността - при Костов 70/30 държавна/на инвеститорите, а сега 30/70...Пак се подаряваме за шепа сребърници за комисионни...
14
2
 
7
 
! Отговори
до 13 преди 13 години
Аман от пишман еколози - *** като тебе! Не искате АЕЦ - било опасно, не искате ВЕЦ - унищожавало се еди какво си.... Ама не питате с какво ще си светите и ще се топлите...
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Проклети да са тези ***. Унищожиха долината на Въча, сега ще изчезне и долината на Арда - най-красивата долина в България. Дано пукнат.
12
4
 
4
 
! Отговори
2010 преди 13 години
От 1998 година та чак до ден днешен все пак има някакъв напредък.
11
5
 
18
 
! Отговори
Към 10 преди 13 години
Но Трайчо е още по-велик ... ***!
10
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бойко е велик ... лапач!
9
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Просто тези компании трябва да се бъркат с повечко парички за да запушват устата на ББ. Ако нещо започват да му отказват той се появява в медиите и говори против тях.
8
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе Бойко, нали тея ЕВН бяха "изедници" бе... Нали щеше да им вземате лицензите. после щяхте да ги глобявате.... А тя каква стана - пласнахте с ръце и се прегърнахте.... Ех тикво тикво......
7
5
 
31
 
! Отговори
BG преди 13 години
Трайчо -лобистът си свърши работата,а др Сталин си получи комисионната.Лобизмът е смисълна живота на ГЕРБ-те друго не знаят,а БГ ряпа да яде.***